Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
He, he, jakem wujek dobra rada .
Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.
Drożdze wyglądają obiecująco, zapach super-0 podejrzeń więc powinno być ok.Last edited by mwa; 2007-05-10, 08:02.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka XX- Amber Ale 12,5°Blg (26-IV-2007r.)
Dziś zabutelkowałem do 44 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l z dodatkiem 160g glukozy.
Blg na początku to 12,5°Blg, po burzliwej 4,5°Blg a po cichej 4,3°Blg.
Drożdze ładnie się uleżały na dnie, a samo piwo ładnie się wyklarowało. Teraz trzeba poczekać do pierwszej próby.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Chmielnik
Wczoraj zauważyłem że sztobry Marynka wychodzą pomału z zimi (tz. że coś tam wyrasta). Lubelski niestety jeszcze nie.
Wczoraj na innym ogródku posadziłem 8 sadzonek Magnum, które to otrzymałem gratis z pewnego źródła.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Nowy sprzęt
Wkońcu doszła grzałka zanurzeniowa 1600W za 20zł z przesyłką.
Jest również waga domowa z wyświetlaczem i dokładnością do 1g, tylko, że sama nie jest za dokładna (na 1kg jest 10g za dużo ).
Na piątek miał dojść jeszcze jeden garnek 29l emaliowany, więc pewnie do wtorku już będzie.
20 warek już zabutelkowanych a tu foto w rzędzie:
Dla kolekcjonerów: możliwość otrzymania, są rółnież etykiety na kapsle.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Comment
-
Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2 kg;
- monachijski 1,8 kg;
- caamunich 0,5 kg;
- carapils 0,2 kg;
- czekoladowy 0,2 kg;
- cukier 0,2 kg;
- chmiel Marynka granulat 35 g;
- chmiel Lubelski granulat30 g;
- drożdze Wyeast 1084 Irish Ale
Zacieranie:
- 15l wody do 55°C i słód i 8 w 52°C
- podgrzanie na 68°C w 68-66°C przez 60 min.
- podgrzanie na 76°C i 10min i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 4*3l. i 2*1,7l
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 60'- aromatyczny 15g i cukier
- 80'- aromatyczny 15g i chłodnica
- 85' chłodzenie
Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej.
Wydajność:
Może ktoś mi policzy z dodatkiem cukru, ale liczyłem na 15ºBlg i 22l. A tu 20,5l (litr wyciekł) o 13,5ºBlg.
Z wysłodzin zrobiłem "Wysłodziny warki XXII".
Brzeczka z wysłodzin z poprzedniej warki. Wyleciało ok.22l. z wysładzania. Kolor karmelowy.
Chmielenie:
0' wszystkie chmiele z poprzedniej warki
5' dałem 46 tabletek ze słodzika
60' koniec
Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej-jak w warce XXII
Sprawdzilem i wyszło 1,5ºBlg. Trochę mało, ale się zobaczy co będzie dalej.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment
Comment