Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #226
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przelane na cichą fermentację. Waga spadła do 2,9°Blg.
    Poprzednio to jednak było Warka XXVII- Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)
    A że słód pale ale wymieszał mi się z wędzonym więc jest Pale Ale ale wędzone.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #227
      Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

      Dziś przelane na cichą spadło do 4°Blg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #228
        Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

        Wczoraj zabutelkowałem. Z powodu malego wypadku przy pracy 10l się wylało, więc trochę mniej glukozy dałem. Cała cicha oczywiście poszła na marne, ale 23 butelki się ostały.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          #229
          10L ?!? :O
          Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #230
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
            10L ?!? :O
            Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...
            No dokladnie w chałpie
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #231
              Warka XXVII- Wędzone Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)

              Dziś zabutelkowałem po 13-tu dniach f. cichej z dodatkiem 135g glukozy do 37 butelek 0,5l oraz 5 0,66l.
              Blg spadło do 3.

              Kolejne warzenie piw przewiduję dopiero na wrzesień, choć i może pod koniec sierpnia coś zacznie się dziać.
              Udanych wakacji przy domowym piwku.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #232
                Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

                Jakoś stęskniło mi się za warzeniem więc wziołem się do roboty.

                Składniki:
                - pilzneński 4 kg;
                - monachijski 0,7 kg;
                - chmiel Marynka granulat 40 g;
                - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                - drożdze S-04

                Zacieranie:
                - 15l wody do 54°C i słód i 10 w 52°C
                - podgrzanie na 62°C i 40'
                - podgrzanie na 73°C i 30'
                - podgrzanie do 76°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 30' przerwy.

                Wysładzanie:
                - po 4l wody

                Chmielenie:
                - 0' - Marynka
                - 50'- Lubelski
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                10,1°Blg i 24l. Wydajność 54,5%. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%

                Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #233
                  Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

                  Drugie piwko dziś zrobone to Wejski stoud.

                  Składniki:
                  - pilzneński 3,3 kg;
                  - monachijski 0,2 kg;
                  - płatki owsiane 0,5 kg;
                  - palony jęczmieńi 0,2 kg;
                  - Carafara III 0,2 kg;
                  - chmiel Marynka granulat 40 g;
                  - gęstwa London Ale z jakieś poprzedniej warki.

                  Zacieranie:
                  - 15l wody do 69°C i słód i 60' w 68-66°C
                  - podgrzanie na 76°C i Carafara 10'
                  - podgrzanie do 77°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 30' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 4l wody

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  11°Blg i 22l. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%
                  Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.

                  Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #234
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?
                    Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .


                    Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2007-07-09, 18:46.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #235
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .
                      No nie, płatki zawieraja skrobię która w całości jest przerabialna przez enzymy ze słodu. Trzeba je w całości doliczyć do zasypu.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #236
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
                        Dla mnie lepiej jest poświęcić 3h więcej.Podczas gdy już się zagotuję i zaczynam chmielić grzałkę przekładam do drugiego garnka i po ok. 15' zaczynam kolejne zacieranie.
                        Małem jednak małą wydajność ale jak przypuszczam że z powodu śrutownika- za grubo zmielone.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #237
                          Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #238
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.
                            Wieczorem było już po 19°C w tankach oraz pomieszczeniu.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #239
                              Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

                              Dziś przelałem na cichą. z 10,1 spadło na 3,2ºBlg. Temp. caly czas ma 19ºc.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #240
                                Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

                                Dziś przelane na cichą. Z 11-stu spadło na 3ºBlg. Po otwarciu kibla trochę zapach kwaskowaty, ale w smaku jeszcze dobre (w smaku dojść kwaśne ale ze cienego słodu carafara).
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...