Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #241
    Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

    Dziś zabutelkowanie do 39 butelek 0,5l oraz jednej beczki 5l z dodatkiem 200g glukowzy.
    Blg spadło do 2,8.
    Piwo wyszło nawet przednie więc narazie jestem zadowolony.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #242
      Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

      Dziś zabutelkowany do 41 butelek 0,5l z dodatkiem 155g glukozy. Waga sadla d 2,8ºBlg.
      Piwko jednak ma zapach kwaśny, w smaku trochę na początku a na końcu bardziej słodem carafara.

      Narazie przewiduję trchochę przerwy -może wstrzymam do połowy września.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #243
        Chłodno się zrobiło a już od sierpnia kusi mnie na warzenie. W piwnicy (na parterze) temp. zeszła już do 19°C więc może czas zabrać się do roboty.

        Sezon 2007/2008 czas zacząć !

        Na pierwszy plan pszeniczne na suchych drożdzach WB-06 oraz jakieś jasne. Myślę o poniedziałku by coś uwarzyć.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #244
          Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

          Składniki:
          - pilzneński 4 kg;
          - monachijski 1 kg;
          - chmiel Marynka granulat 30 g;
          - chmiel Lubelski granulat 40 g;
          - drożdze suche S-04

          Zacieranie:
          - 17l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
          - podgrzanie na 62°C i 40'
          - podgrzanie na 73°C i 30'
          - podgrzanie do 76°C filtracja

          Filtrowanie:
          Po 30' przerwy.

          Wysładzanie:
          - po 2l wody

          Chmielenie:
          - 0' - goryczkowy
          - 50'- aromatyczny
          - 60' chłodzenie


          Wydajność:
          12°Blg i 22l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 60%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

          Drożdze zadałem w 23°C.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #245
            Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

            Składniki:
            - pilzneński 2,2 kg;
            - pszeniczny 3,2 kg;
            - chmiel Lubelski granulat 35 g;
            - drożdze suche

            Zacieranie:
            - 17l wody do 46°C i słód i 10' w 44°C
            - podgrzanie na 62-65°C i 40'
            - podgrzanie na 72°C i 30'
            - podgrzanie do 76°C filtracja

            Filtrowanie:
            Po 30' przerwy.

            Wysładzanie:
            - po 2l wody

            Chmielenie:
            - 0' - 25g
            - 40'- 10g
            - 60' chłodzenie


            Wydajność:
            12,5°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 57,3%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

            Drożdze zadałem w 26°C.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #246
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              - drożdze suche
              [ciach]
              12,5°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 57,3%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

              Drożdze zadałem w 26°C.
              Drożdże jak rozumiem WB-06. No ciekawi mnie okrutnie co Ci z tego wyjdzie.
              Wydajność coś Ci ostatnio siadła. Mogłeś sobie pomóc dekokcją. Ciągle chyba za grubo śrutujesz.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #247
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Drożdże jak rozumiem WB-06. No ciekawi mnie okrutnie co Ci z tego wyjdzie.
                Wydajność coś Ci ostatnio siadła. Mogłeś sobie pomóc dekokcją. Ciągle chyba za grubo śrutujesz.
                Tak to te drożdze. Co do śrutowania to wydawało mi się, że obecnie za drobno śrutowałem, ale widocznie mi się wydawało.

                Przed chwilą widziałem jak drożdze pomału zbierają się do pracy.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #248
                  Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                  Składniki:
                  - pilzneński 3,5kg;
                  - karmelowy jasny 0,7kg;
                  - karmelowy ciemny 0,3kg;
                  - chmiel Marynka 20g;
                  - chmiel Lubelski granulat 15g;
                  - drożdze suche US-56

                  Zacieranie:
                  - 15l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
                  - podgrzanie na 62-64°C i 40'
                  - podgrzanie na 72°C i 30' i próba jodowa
                  - podgrzanie do 76°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 30' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 3l wody

                  Chmielenie:
                  - 5' - Marynka
                  - 45'- Lubelski
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  120°Blg i 21l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 64%. Woda użyta to kran 100%.

                  Drożdze zadałem w 26°C.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #249
                    Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                    Składniki:
                    - Pale Ale oraz Wędzony 4,5kg; (w prporcji nie wiem )
                    - chmiel Marynka 40g;
                    - drożdze suche S-33

                    Zacieranie:
                    - 15l wody do 40°C i słód i 10' w 37°C
                    - podgrzanie na 52°C i 20'
                    - podgrzanie na 70°C i 30'
                    - podgrzanie na 75°C i 30' i próba jodowa
                    - podgrzanie do 76°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 30' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 3l wody

                    Chmielenie:
                    - 0' - 30g
                    - 40'- 10g
                    - 60' chłodzenie


                    Wydajność:
                    12°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 67%. Woda użyta to kran 100%.

                    Drożdze zadałem w 25°C.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #250
                      Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

                      Dziś przelane na cichą fermentację z 12ºBlg spado na 3,5ºBlg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #251
                        Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

                        Dziś przelane na cichą. Na górze była jeszcze piana, ale już nie ulatywało powietrze.
                        Z 12,5ºBlg spadło na 3,5ºBlg. Samo piwo jednak mocno mętne aż białe. Goździków jednak brak.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #252
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Goździków jednak brak.
                          No toś mnie zmartwił
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #253
                            Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                            Dziś przelane na cichą. Z 12ºBlg spadło na 3,2ºBlg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #254
                              Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

                              Składniki:
                              - pilzneński 2 kg;
                              - pszeniczny 3 kg;
                              - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
                              - drożdze suche WB-06

                              Zacieranie:
                              - 17l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
                              - podgrzanie na 44°C i 15'
                              - podgrzanie na 52°C i 10'
                              - podgrzanie na 63-62°C i 25'
                              - podgrzanie na 73-72°C i 35'
                              - podgrzanie do 77°C i 5' i do filtratora

                              Filtrowanie:
                              Po 30' przerwy.

                              Wysładzanie:
                              - po 3l wody

                              Chmielenie:
                              - 0' - 20g
                              - 35'- 20g
                              - 60' chłodzenie


                              Wydajność:
                              11,2°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 63,6% (z litr uciekło po zagotowaniu-było by 66%). Woda użyta mineralna w 5l.

                              Drożdze zadałem w 30°C ( pokazało się 28°C więc zadałem podczas przelewania a po przelaniu pokazało się 30°C).
                              Zapomniałem użyć woreczków na chmiel i podczas przelewania zatkała mi się rurka przy wlocie.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #255
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa

                                Drożdze zadałem w 30°C ( pokazało się 28°C więc zadałem podczas przelewania a po przelaniu pokazało się 30°C).
                                Zapomniałem użyć woreczków na chmiel i podczas przelewania zatkała mi się rurka przy wlocie.
                                Jakie wrażenia z chmielenia szyszką? Widzę, że jednak bez woreczków sie nie obejdzie.
                                Pachniało jakos inaczej?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-09-13, 10:07.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...