Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #256
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Jakie wrażenia z chmielenia szyszką? Widzę, że jednak bez woreczków sie nie obejdzie.
    Pachniało jakos inaczej?
    Mało właśnie też pachniało. Mam wątpliwości czy były suszone-pisałem Ci na GG.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #257
      Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

      Drożdze ruszyły aż miło. Powietrze ucieka co sekundę. W pomieszczeniu mam 18ºC a w tanku 25ºC. Mam nadzieję, że zejdzie. Ciekawe jak te 11,2ºBlg szybko zeżrą te drożdze, bo widzę że dojść napalone są tym razem.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #258
        Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

        Fermentacja przez noc zeszła na 18ºC. Nadal bulka jak zaczarowane.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • gniady
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2006.12
          • 146

          #259
          Widzę, że nowy sezon ostro ruszył.
          To ile warek jest w planie na ten sezon? przewiduję, że conajmniej 40 .

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #260
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
            Widzę, że nowy sezon ostro ruszył.
            To ile warek jest w planie na ten sezon? przewiduję, że conajmniej 40 .
            No trzeba coś też uwarzuć na święta (w końcu tuż tuż). A ile będzie warek to zależy tylko i wyłącznie od czasu (nie wiadomo co przyniesie N.Rok ).
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #261
              Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

              Dziś rozlane do 27 butelek 0,5l oraz 2 beczek 5l z dodatkiem 1,8l co zostawiłem do refermentacji.
              Ogólnie piwo wyszło wyśmienite i bardzo mi smakowało. Wypiłem z pół litra-nie mogłem się powstrzymać-w smaku podobne do pszeniczniaka z Bierhale.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #262
                Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

                Jeszcze o Blg: 12,5°Blg>3,5°Blg>2,2°Blg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #263
                  Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

                  Dziś zabutelkowałem z 1,5l rezerwy do 25 butelek 0,5l oraz 2 beczek 5l.
                  Z 12ºBlg spadło podczas burzliwej do 3,5ºBlg a podczas cichej do 3ºBlg.
                  Samo piwko bardzo klarowne i smakowite.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #264
                    Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                    Z tym piwem mam jakiś problem z fermentacją. Otóż nadal jest gęsta mocna ciemna piana na powierzchni. Dziś już dzięsiąty dzień fermentacji burzliwej a tu drożdze pracują nadal. Czy te US-56 takie są? Fermentacja w 18ºC obecnie 19ºC jest.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      #265
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Z tym piwem mam jakiś problem z fermentacją. Otóż nadal jest gęsta mocna ciemna piana na powierzchni. Dziś już dzięsiąty dzień fermentacji burzliwej a tu drożdze pracują nadal. Czy te US-56 takie są? Fermentacja w 18ºC obecnie 19ºC jest.
                      US56 utrzymują pianę do u.ś. A skąd wiesz że pracują? Bąbluje w rurce? Temperatura wyższa od otoczenia? Jezeli piana zaklejona drożdżami, to koniec fermentacji, zlewaj na cichą. W razie wątpliwości zmierz Blg.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #266
                        Jutro zmierze, przeleję i good.
                        Fermentor po pierwszym użyciu jest nieszczelny i gaz ucieka po bokach, więc patrze tylko na pianę.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10795

                          #267
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Jutro zmierze, przeleję i good.
                          Fermentor po pierwszym użyciu jest nieszczelny i gaz ucieka po bokach,
                          jednorazowy fermentator
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #268
                            Tan nowa wersja w BA jest słaba-wiekiem ucieka gaz już przy drugim użyciu. Jeszcze dno jest bardzo miękke co gdy jest wieko z rurką może wodę zassać.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #269
                              Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                              Dopiero dziś przelałem na cichą. Ach te drożdze w konia mnie zrobiły i tu duży błąd. Na razie jakieś kwaskowaty posmak-ciekawe do dalij. Obecnie jest 2,8ºBlg.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #270
                                Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

                                Też przelane na cichą fermentację. Wczoraj jeszcze bulkało dziś już ni więc przelane. Obecnie jest 2,8ºBlg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...