Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #271
    Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Dziś się trochę wyjaśniło ile było słodu wędzonego. Otóż bardzo mało-prawie wcale nie czuć.
    Rozlałem więc do 47 butelek pól litrowych z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    12ºBlg na początku > 4,2ºBlg po burzliwej > 4,1 po cichej.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #272
      Dziś napracowałem się nad śrutowaniem słodu na dwie środowe warki. Śrutowałem dojść drobno-zobaczymy co z tego będzie. Woda już z kranu przygotowana i czeka. W planach pszeniczne oraz tripel. Wodę z kranu odlałem i jutro dam do analizy (twardość oraz ph).
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #273
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Wodę z kranu odlałem i jutro dam do analizy (twardość oraz ph).
        Analiza wykazała :
        - ph 7,8
        - twardość 5,04.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #274
          Warka XXXVI- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

          Składniki:
          - pilzneński 2,1 kg;
          - pszeniczny 3,3 kg;
          - zakwaszający 0,15 kg;
          - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
          - drożdze suche WB-06

          Zacieranie:
          - 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
          - podgrzanie na 44°C i 15'
          - podgrzanie na 52°C i 10'
          - podgrzanie na 63-62°C i 40'
          - podgrzanie na 73-72°C i 50'
          - podgrzanie do 77°C i do filtratora

          Filtrowanie:
          Po 30' przerwy.

          Wysładzanie:
          - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

          Chmielenie:
          - 0' - 22g
          - 10'- 15g
          - 50'- 15g
          - 60' chłodzenie


          Wydajność:
          12,5°Blg i 26,5l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 69,4% (nie liczyłem zakwaszającego słodu-z nim 67,5%) . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

          Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek użyłem woreczków muslinowych, które dobrze się spisały.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #275
            Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (13-IX-2007r.)

            Oczywiście w temacie ma być 12,5 a nie 11,2ºBlg i data dzisiejsza.
            Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-09-26, 15:55.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #276
              Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

              Składniki:
              - pilzneński 5,75 kg;
              - monachijski 0,75 kg;
              - carapils 0,6 kg;
              - zakwaszający 0,15 kg;
              - chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
              - chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
              - cukier trzcinowy 0,3 kg;
              - cukier kandyzowany brązowy 0,6kg;
              - mech irlandzki 3g;
              - drożdze suche T-58

              Zacieranie:
              - 20l wody do 55°C i słód i a tu 45°C
              - podgrzanie na 52°C i 10'
              - podgrzanie na 66-65°C i 90'
              - podgrzanie do 77°C i do filtratora

              Filtrowanie:
              Po 30' przerwy.

              Wysładzanie:
              - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

              Chmielenie:
              - 0' - Marynka
              - 40'- cukier
              - 45' odlanie do refermentacji 1,2l
              - 50'- Lubelski i mech
              - 65' chłodzenie


              Wydajność:
              Nie wiem jak policzyć-liczę na Waszą pomoc. 18,5°Blg i 27l+1,2l w butelce do refermentacji .
              Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

              Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek też użyłem woreczków muslinowych.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #277
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Analiza wykazała :
                - ph 7,8
                - twardość 5,04.
                Gdzie robiłeś analizę? Czy robią tam też analizy zawartości poszczególnych minerałów?

                Miekką masz wodę, jesteś pewien, czy nie jest to tylko twardość węglanowa?

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #278
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                  Gdzie robiłeś analizę? Czy robią tam też analizy zawartości poszczególnych minerałów?

                  Miekką masz wodę, jesteś pewien, czy nie jest to tylko twardość węglanowa?
                  Analizę zrobili mi na zakładzie-elektrowni. Mowa była o ph, twardości wapniowej 28 (chyba że jak Jkocurek zwrócił mi uwagę ze chyba 2,8) i twardości całkowitej.

                  Napisz jeśli możesz jak obliczyć tą wydajność ostatniej warki, bo nie mam pojęcia.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #279
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Analizę zrobili mi na zakładzie-elektrowni. Mowa była o ph, twardości wapniowej 28 (chyba że jak Jkocurek zwrócił mi uwagę ze chyba 2,8) i twardości całkowitej.

                    Napisz jeśli możesz jak obliczyć tą wydajność ostatniej warki, bo nie mam pojęcia.
                    Fajna woda, te 2.8 chyba można wygotować, i zostanie 2-3 stopnie trardości, akurat na pilsa.

                    Co do wydajności, to za cukier odejmiemy ... ze 3 Blg, czyli mamy 28.2L 15.5 Blg, przy zasypie w sumie - 7,25, czyli:

                    (28.2*15.5*1.06)/7.25= ~64% - w normie

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #280
                      Dzięki za obliczenia. Będę jednak dociekliwy tym razem więc jeśli możesz to napisz skąd wziołeś te 3°Blg?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        #281
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Będę jednak dociekliwy tym razem więc jeśli możesz to napisz skąd wziołeś te 3°Blg?
                        Jakbyś rozpuścił 0.9 kg w 10L to miałbyś ~9Blg; w 30l - 3 razy mniej.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #282
                          IMO dokładniej jest tak:
                          (27+1,2)*1,075*0,185=5,61kg cukrów razem, minus 0,9kg sacharozy=4,71kg ze słodu
                          Suma dodanych słodów to raczej 7,1 kg niż 7,25 (nie liczyłbym zakwaszającego)
                          Wydajność 4,71/7,1*100%=66,3%
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #283
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                            (nie liczyłbym zakwaszającego)
                            Zakwaszającego też kiedyś nie liczyłem, ale chyba trzeba go uwzgledniać w bilansie zasypu; ma w sobie skrobię - to się zaciera; przecież wlicza się płatki, mąkę i inne paskudztwa.
                            W ProMash jest tabela z potencjalnym Yield z różnych słodów, z zakwaszającego jest 71%. Co dziwniejsze jest tam też Carafa, której nigdy nie wliczałem....

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              #284
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                              W ProMash jest tabela z potencjalnym Yield z różnych słodów, z zakwaszającego jest 71%. Co dziwniejsze jest tam też Carafa, której nigdy nie wliczałem....
                              No faktycznie, a mnie sie wydawało, że w nim większość skrobi przeżarły bakterie mlekowe. Zatem sorry Adaś wydajność masz niższą 64,9%
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #285
                                Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

                                Dziś rozlałem z dodatkiem 1,8l rezerwy do 22 butelek 0,5l oraz 3 beczek 5l.
                                Bardzo dziwna sprawa gdyż z 11,2ºBlg spadło na burzliwej do 2,8ºBlg. A po cichej zeszło na 1,6ºBlg. Sam tank a raczej pokrywa nieźle była opuchnięta.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...