Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #301
    Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13ºBlg (10-X-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 2 kg;
    - pszeniczny 3,5 kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
    - drożdze suche WB-06

    Zacieranie:
    - 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
    - podgrzanie na 44°C i 15'
    - podgrzanie na 52°C i 10'
    - podgrzanie na 63-62°C i 40'
    - podgrzanie na 73-72°C i 50'
    - podgrzanie do 75°C i do filtratora

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

    Chmielenie:
    - 5'- 22g
    - 15'- 15g
    - 55'- 15g
    - 65' chłodzenie


    Wydajność:
    12,5°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 65% . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

    Drożdze zadałem w 24°C.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #302
      Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5ºBlg (10-X-2007r.)

      Składniki:
      - pilzneński 1,7 kg;
      - pszeniczny 2,8 kg;
      - monachijski 0,4 kg;
      - karmel ciemny 0,3 kg;
      - pszeniczny czekoladowy 0,05 kg;
      - zakwaszający 0,15 kg;
      - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
      - drożdze suche WB-06

      Zacieranie:
      - 18l wody do 44°C i słód i 40°C
      - podgrzanie na 44°C i 15'
      - podgrzanie na 52°C i 10'
      - podgrzanie na 63-62°C i 40'
      - podgrzanie na 73-72°C i 50'
      - podgrzanie do 75°C i do filtratora

      Filtrowanie:
      Po 30' przerwy.

      Wysładzanie:
      - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

      Chmielenie:
      - 0'- 30g
      - 20'- 20g
      - 40'- 15g
      - 60' chłodzenie


      Drożdze zadałem w 28°C.

      Wydajność podam później, bo zapomniałem ile litrów wyszło.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #303
        Warka XXXIX- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)

        Dziś Lebeer rozlane do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
        Przebieg fermentacji Lebra 10,5ºBlg: po burzliwej 2,9ºBlg a po cichej 2,7ºBlg.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #304
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Wydajność:
          12,5°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 65% . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.
          Jest 24l czyli wydajność 58%. Oczywiście ma być 13ºBlg.
          Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-10-11, 14:11.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #305
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Wydajność podam później, bo zapomniałem ile litrów wyszło.
            Wyszło 25l więc wydajność 61,3%.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #306
              Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8ºBlg (11-X-2007r.)

              Składniki:
              - pilzneński 4,9 kg;
              - monachijski 1,1 kg;
              - zakwaszający 0,15 kg;
              - chmiel Marynka granulat 50 g;
              - chmiel Lubelski granulat 45 g;
              - drożdze suche S-04

              Zacieranie:
              - 20l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
              - podgrzanie na 62°C i 40'
              - podgrzanie na 73°C i 30'
              - podgrzanie do 76°C filtracja

              Filtrowanie:
              Po 30' przerwy.

              Wysładzanie:
              - 5l, póżniwj po 3,4l.

              Chmielenie:
              - 5' - goryczkowy
              - 50'- aromatyczny
              - 60' chłodzenie


              Wydajność:
              14,8°Blg i 23,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 64,5%. Woda użyta to kran i będę ją używał.

              Drożdze zadałem w 20°C.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #307
                Warka XLIII- Wiejskie 13ºBlg (11-X-2007r.)

                Składniki:
                - pilzneński 4,4 kg;
                - monachijski 1,1 kg;
                - zakwaszający 0,15 kg;
                - chmiel Marynka granulat 40 g;
                - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                - drożdze suche S-04

                Zacieranie:
                - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
                - podgrzanie na 62°C i 40'
                - podgrzanie na 73°C i 30'
                - podgrzanie do 76°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 30' przerwy.

                Wysładzanie:
                - 5l, póżniwj po 3,4l.

                Chmielenie:
                - 5' - goryczkowy
                - 50'- aromatyczny
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                13°Blg i 24,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 64,1%.

                Drożdze zadałem w 22°C.


                Już od 36 warki drożdze dodaję do letniej brzeczki, którą odlewam podczas przelewania rezerwy do refermentacji. Odpalają bardzo szybko i po dodaniu do brzeczki bardzo szybko ruszają (raz mi się zdażyło, że po godzinie z rurki leciał gaz czyli bulkało).
                Po odebraniu gotującej się brzeczki do refermentacji dolewam brzeczkę przednią o ok. 2ºBlg. Czyli rezerwa ma trochę więcej Blg niż cała warka.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • jkocurek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.12
                  • 1030

                  #308
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Goździków jednak brak.
                  Nie brak. Są we właściwej ilości . Bardzo dobre piwo
                  (pszeniczne, warka XXXII)
                  Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-10-12, 22:29.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #309
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                    Nie brak. Są we właściwej ilości . Bardzo dobre piwo
                    (pszeniczne, warka XXXII)
                    No ukazały mi później. A co z bananami?

                    Moja piwa nie pija, chyba że KARMI raz na miesiąc. A tu niespodzianka-moje pszeniczne jej smakuje, co ciekawe Wiejskie również-a to już dla mnie dużżży sukces.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #310
                      Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13ºBlg (10-X-2007r.)

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Jest 24l czyli wydajność 58%. Oczywiście ma być 13ºBlg.
                      Sprawdziłęm raz jeszcze i wyszło 24l+1,8 do refermentacji czyli wydajność nie cale 63%.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #311
                        Jeszcze jedn znależiony błąd z błędnymi informacjami. Otóż od 36 warki używam szyszek chmielowych a nie granulatu (ach te kopiowanie).
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #312
                          Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8ºBlg (11-X-2007r.)

                          Dziś praktycznie po trzech dniach burzliwej zlałem na cichą fermentacje skoro nie było bulkania a na powierzchni były resztki piany. Spadło do 4ºBlg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #313
                            Warka XLIII- Wiejskie 13ºBlg (11-X-2007r.)

                            Również dziś przelane na cichą. Tu było trochę więcej piany, która podczas przelewania zaras znikła. Spadło do 3,5ºBlg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #314
                              Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

                              Dziś zabutelkowałem do 52 butelek 0,5l z dodatkeim 1,2l rezerwy. Końcowy pomiar miał 3,5ºBlg.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #315
                                Warka XLIV- Wiejskie 12,5ºBlg (16-X-2007r.)

                                Składniki:
                                - pilzneński 4,4 kg;
                                - monachijski 1,1 kg;
                                - zakwaszający 0,15 kg;
                                - chmiel Marynka szyszki 07' 100 g;
                                - drożdze suche S-04

                                Zacieranie:
                                - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
                                - podgrzanie na 62°C i 20'
                                - podgrzanie na 73°C i 30'
                                - próba jodowa ok
                                - podgrzanie do 76°C filtracja

                                Filtrowanie:
                                Po 30' przerwy.

                                Wysładzanie:
                                - 5l, póżniwj po 3,4l.

                                Chmielenie:
                                - 0' - 50g
                                - 45' - 25g
                                - 55' -25g
                                - 60' chłodzenie


                                Wydajność:
                                12,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 60,5%.

                                Drożdze zadałem w 23°C.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...