Warka XLV- Mało Wyndzone 12,8ºBlg (16-X-2007r.)
Składniki:
- pale ale /wędzony 5kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 50 g;
- drożdze suche S-33
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 15'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l, póżniwj po 3,4l.
Chmielenie:
- 0' - 30g
- 45' - 10g
- 55' -10g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,8°Blg i 22,5+1,8 w butelce do refermentacji +1l co wykipiało (za dużo roboty na raz ). Wydajność 66,6%.
Drożdze zadałem w 20°C.
Składniki:
- pale ale /wędzony 5kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 50 g;
- drożdze suche S-33
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 62°C i 15'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- próba jodowa ok
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l, póżniwj po 3,4l.
Chmielenie:
- 0' - 30g
- 45' - 10g
- 55' -10g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12,8°Blg i 22,5+1,8 w butelce do refermentacji +1l co wykipiało (za dużo roboty na raz ). Wydajność 66,6%.
Drożdze zadałem w 20°C.
Comment