Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka XLV- Mało Wyndzone 12,8ºBlg (16-X-2007r.)

    Składniki:
    - pale ale /wędzony 5kg;
    - zakwaszający 0,15 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 50 g;
    - drożdze suche S-33

    Zacieranie:
    - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
    - podgrzanie na 62°C i 15'
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - próba jodowa ok
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 5l, póżniwj po 3,4l.

    Chmielenie:
    - 0' - 30g
    - 45' - 10g
    - 55' -10g
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    12,8°Blg i 22,5+1,8 w butelce do refermentacji +1l co wykipiało (za dużo roboty na raz ). Wydajność 66,6%.

    Drożdze zadałem w 20°C.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13°Blg (10-X-2007r.)

      Wczoraj jeszcze frementowało, dziś bulkania brak. Zlane na cichą fermentację, spadło do 2°Blg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5°Blg (10-X-2007r.)

        Przelane na cichą fermentację - zeszło na 2,2°Blg.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka XLV- Mało Wyndzone 12,8ºBlg (16-X-2007r.)

          Dzś było po fermentacji, więc zlałem na cichą. Ostało na 4,5°Blg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka XLIV- Wiejskie 12,5°Blg (16-X-2007r.)

            Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,2°Blg. W piątek iana była, temp. też nie spadła więc nie przelewałem-widocznie brak szczelności na tanku.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)

              Składniki:
              - pilzneński 4,4 kg;
              - monachijski 1,1 kg;
              - zakwaszający 0,15 kg;
              - chmiel Marynka szyszki 07' 120 g;
              - drożdze suche S-04

              Zacieranie:
              - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
              - podgrzanie na 62°C i 15'
              - podgrzanie na 73°C i 25'
              - próba jodowa ok
              - podgrzanie do 76°C filtracja

              Filtrowanie:
              Po 30' przerwy.

              Wysładzanie:
              - po 3,5l wody

              Chmielenie:
              - 0' - 60g
              - 45' - 30g
              - 55' -30g
              - 60' chłodzenie


              Wydajność:
              13°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.

              Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.
              Jak widać skróciłem czas zacierania i było bez problemów. Kolejne piwo z dłuższymi czasami.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka XLVII- Wiejskie 12,5ºBlg (24-X-2007r.)

                Składniki:
                - pilzneński 4,4 kg;
                - monachijski 1,1 kg;
                - zakwaszający 0,15 kg;
                - chmiel Marynka szyszki 07' 50g;
                - chmiel Lubelski szyszki 07' 40g;
                - drożdze suche S-04

                Zacieranie:
                - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
                - podgrzanie na 62°C i 40'
                - podgrzanie na 72°C i 30'
                - próba jodowa ok
                - podgrzanie do 76°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 30' przerwy.

                Wysładzanie:
                - po 3,5l wody

                Chmielenie:
                - 0' - aromatyczny
                - 50' -goryczkwy
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                12,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,6% (pół litra wykipiało-ależ marnotrastwo.

                Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  pół litra wykipiało-ależ marnotrastwo.
                  Onegdaj były do kupienia takie porcelanowe krążki które kładło się na dno garnka z mlekiem, żeby ostrzegały o kipieniu. Podobno to też działa przy warzeniu, tylko jakoś ich nie widzę w sprzedaży...

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                    Onegdaj były do kupienia takie porcelanowe krążki które kładło się na dno garnka z mlekiem, żeby ostrzegały o kipieniu. Podobno to też działa przy warzeniu, tylko jakoś ich nie widzę w sprzedaży...
                    Ja dolewam do pełna palnik na max oraz grzałkę i jak jest jakaś robota to robię tylko jak mi się przypomni czasem jest za późno.
                    Nie wiem jak to by miało oszczegać, gdy pełny jest gar.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • muavmf
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.08
                      • 119

                      Czy możesz powiedzieć dlaczego używasz do wiejskiego akurat S-04, a nie np. US-05, albo S-33 ?
                      Pytam bo próbuję się nauczyć warzenia.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Bo są lepsze niż te co wymieniłeś. Lepej smakują i klarują piwo- widać też po cenie.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13°Blg (10-X-2007r.)

                          Dziś rozlane do dwóch beczek 5l oraz 39 butelek 0,5l i jednej 0,66l z 1,8l rezerwy.
                          Przebieg fermentacji: 13°Blg>2,0°Blg>1,7°Blg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            Dziś rozlane do dwóch beczek 5l oraz 39 butelek 0,5l i jednej 0,66l z 1,8l rezerwy.
                            Przebieg fermentacji: 13°Blg>2,0°Blg>1,7°Blg.
                            Żadnego cukru nie dodałeś? Mało nagazuje Ci się to piwo. 1,8l rezerwy w Tym przypadku odpowiada ok 160g cukrów fermentowalnych (obliczone przy pomocy ProMasha). Na 30l piwa to mało. Powinieneś dodać jeszcze jakieś 80g sacharozy.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Jacek, do tej pory tak daję cały czas, a beczka jest tochę wypukła. Gazu jest dostatek, że trzeba pompować dopiero pod konieć i cały czas prawie leci piana. Jak dla mnie to max.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Jacek, do tej pory tak daję cały czas, a beczka jest tochę wypukła.
                                A to ciekawe, bo to odpowiada 106g sacharozy (122g glukozy) na 20l piwa.
                                Last edited by jkocurek; 2007-10-25, 19:59.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...