Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #331
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    A to ciekawe, bo to odpowiada 106g sacharozy (122g glukozy) na 20l piwa.
    A piłeś już pszeniczne? Wydaje mi się odpowiednio nagazowane. Dodam tylko tyle, że rezerwa ma wyższe Blg, gdyż jak tylko odleję uzupełniam wysłodzinami końcowymi do pełna-ok. 6l.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • gniady
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.12
      • 146

      #332
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Składniki:
      - pilzneński 4,4 kg;
      - monachijski 1,1 kg;
      - zakwaszający 0,15 kg;
      - chmiel Marynka szyszki 07' 120 g;
      - drożdze suche S-04

      ...

      Wydajność:
      13°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.
      Taki słaby ten chmiel, czy to piwo ma być takie gorzkie?

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #333
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
        Taki słaby ten chmiel, czy to piwo ma być takie gorzkie?
        Dla mnie ma być własnie mocno chmielone. Ciekaw jestem co wyjdzie, bo pisy się szykują.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #334
          Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5°Blg (10-X-2007r.)

          Dziś rozlane z 1,8l rezerwy do 51 butelek 0,5l oraz jednej 0,66l.
          Przebieg fermentacji: 12,5°Blg>2,2°Blg>1,6°Blg.
          W smaku jest dojśc karmelowe.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #335
            O żesz.... nie czytałam tego tematu, a tu widzę - czy dobrze widzę - 47 warek???
            Mwa, chłopie, to się nazywa poświęcenie piwowarstwu, a ja, głupia, myślałam, że moje 84 warki w 3,5 roku to nieźle
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #336
              Do końca roku mam jeszcze możliwość. Więc trzeba wykorzystać wolny czas w tygodniu uzupełniając tym samym zapasy.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #337
                Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)

                Zlałem na cichą. Spadło do 3,1°Blg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #338
                  Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Zlałem na cichą. Spadło do 3,1°Blg.
                  Spadło do 3,6°Blg.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #339
                    Warka XLVI- Wiejskie 13°Blg (24-X-2007r.)

                    Też zlane na cichą. Spadło do 3,1°Blg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #340
                      Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)

                      Składniki:
                      - pilzneński 2,4 kg;
                      - pszeniczny 3,5 kg;
                      - zakwaszający 0,15 kg;
                      - chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
                      - drożdze suche WB-06

                      Zacieranie:
                      - 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
                      - podgrzanie na 44°C i 15'
                      - podgrzanie na 52°C i 10'
                      - podgrzanie na 62°C i 13'
                      - podgrzanie na 72°C i 20'
                      próba jodowa ok (sprawdzałem czały czas)
                      - podgrzanie do 75°C i do filtratora

                      Filtrowanie:
                      Po 30' przerwy.

                      Wysładzanie:
                      - po 3,5l później

                      Chmielenie:
                      - 0'- 25g
                      - 40'- 10g
                      - 60' chłodzenie


                      Wydajność:
                      14°Blg i 26l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 68,1% . Woda użyta kran 100% odstany 4 dni.

                      Drożdze zadałem w 22°C.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #341
                        Warka XLII- Wiejskie Mocne 14,8°Blg (11-X-2007r.)

                        Dziś rozlałem z 1,7l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
                        Przebieg fermentacji: 14,8°Blg> 4°Blg> 3,3°Blg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #342
                          Warka XLIII- Wiejskie 13°Blg (11-X-2007r.)

                          Dziś rozlane z 1,8 rezerwy do dwóch beczek 5l oraz 28 flaszek 0,65l.
                          Przebieg fermentacji: 13°Blg > 3,5°Blg > 2,9°Blg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #343
                            Warka XLV- Pale Ale 12,8°Blg (16-X-2007r.)

                            Małazmiana nazwy z Mało Wyndzone na Pale Ale.
                            Rozlałem do butelek 48 butelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
                            Przebieg fermentacji: 12,8°Blg > 4,5°Blg > 4,2°Blg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #344
                              Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)

                              Dziś przelałem na cichą. Spadło do 4,4°Blg. Piwo jest bardzo słodkie i dlatego pewnie zmienię nazwę. A co dalej będzie to się okaże.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #345
                                Warka XLIV- Wiejskie 12,5°Blg (16-X-2007r.)

                                Dziś rozlałem do 16 butelek 0,65l oraz trzech beczek 5l z dodatkeim 1,6l rezerwy.
                                Przebieg fermentacji: 12,5v > 3,2°Blg > 3,1°Blg.
                                Warzone było tak, a w smaku trochę za dużo nachmielone, ale za miesiąc się okaże co i jak.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...