Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka XLVI- Wiejskie 13°Blg (24-X-2007r.)

    Dziś rozlane do 3 beczek 5l oraz butelek 23*0,5l i jednej 0,33l z dodatkiem 1,7l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg > 3,6°Blg > 3,2°Blg.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka XLVII- Wiejskie 12,5ºBlg (24-X-2007r.)

      Dziś rozlane do 3 beczek 5l oraz butelek 20*0,5l z dodatkiem 1,6l rezerwy.
      Przebieg fermentacji: 12,5°Blg > 3,1°Blg > 3,1°Blg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)

        Dziś rozlałem do 34 butelek 0,5l oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
        Przebieg fermentacji: 14°Blg > 4,4°Blg > 3°Blg.
        Piwo już nie jest za słodkie jednak goździki mało wyczuwalne.
        Co ciekawe piwo stało w piwnicy, tam miało 11°C i była tam fermentacja-resztki piany pływały na powierzchni no i otoczka z piany była-dla mnie te drożdze są bardzo dziwne (ostatnio przyniosłem beczkę warki 36 i nagle w temp. pokojowej ruszyła fermentacja, że beczkę wykrzywiło-omal nie rozwaliło.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

          Składniki:
          - pilzneński 2,4 kg;
          - pszeniczny 3,6 kg;
          - zakwaszający 0,15 kg;
          - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
          - drożdze suche WB-06

          Zacieranie:
          - 18l wody do 45°C i słód
          - podgrzanie na 42°C i 10'
          - podgrzanie na 52°C i 8'
          - podgrzanie na 62°C i 18'
          - podgrzanie na 72°C i 20'
          - próba jodowa ok
          - podgrzanie do 76°C i do filtratora

          Filtrowanie:
          Po 30' przerwy.

          Wysładzanie:
          - po 3,5l później

          Chmielenie:
          - 0'- 25g
          - 45'- 15g
          - 60' chłodzenie


          Wydajność:
          13,5°Blg i 24l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 60% . Woda użyta kran 100% odstany 4 dni.

          Drożdze zadałem w 21°C.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)

            No i jubileuszowa wareczka na dodatek pierwszy dolniak tego sezonu.

            Składniki:
            - pilzneński 4,4 kg;
            - monachijski 1,1 kg;
            - zakwaszający 0,15 kg;
            - chmiel Marynka szyszki 07' 100 g;
            - drożdze suche S-24

            Zacieranie:
            - 18l wody do 55°C i słód
            - 52°C i 10'
            - podgrzanie na 62°C i 20'
            - podgrzanie na 72°C i 25'
            - próba jodowa ok
            - podgrzanie do 76°C filtracja

            Filtrowanie:
            Po 30' przerwy.

            Wysładzanie:
            - po 3,5l wody

            Chmielenie:
            - 0' - 60g
            - 45' - 20g
            - 55' -20g
            - 60' chłodzenie


            Wydajność:
            11,8°Blg i 24,5l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 58,2%.

            Drożdze zadałem w 17°C. Woda kranówa.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

              Wczorej przez rurkę drożdze zaczły uciekać.
              Spodziewam się najgorszego czyli kwaśnej warki-pierwsza w tym sezonie.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Wczorej przez rurkę drożdze zaczły uciekać.
                Spodziewam się najgorszego czyli kwaśnej warki-pierwsza w tym sezonie.
                No coś ty, dla pszenicznych to normalka; tyle, że gęstwy raczej już nie zbieraj.

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

                  Dziś zlane na cichą. Spadło na 4°Blg. Temp. fermentacji 19°C a na cichej 17°C.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

                    Składniki:
                    - pilzneński 4,6 kg;
                    - monachijski 2,5 kg;
                    - karmelowy jasny 0,75 kg;
                    - karmelowy ciemny 0,5 kg;
                    - chmiel Marynka szyszki 07' 63 g;
                    - chmiel Lubelski szyszki 07' 66 g;
                    - drożdze suche S-23

                    Zacieranie:
                    - 20l wody do 55°C i słód
                    - 52°C i 5'
                    - podgrzanie na 62°C i 40'
                    - podgrzanie na 73°C i 20'
                    - próba jodowa ok
                    - podgrzanie do 76°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 30' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 3,5l wody

                    Chmielenie:
                    - 0' - Marynka 63g
                    - 30 - Lubelski 33g
                    - 50 - Lubelski 33g
                    - 60' chłodzenie


                    Wydajność:
                    18°Blg i 24l+1l w butelce do refermentacji . Wydajność 57%.

                    Drożdze zadałem w 20°C. Woda kranówa.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LII- Miejskie 12ºBlg (21-XI-2007r.)

                      Składniki:
                      - pilzneński 4 kg;
                      - monachijski 1 kg;
                      - chmiel Marynka szyszki 07' 110 g;
                      - drożdze suche S-23

                      Zacieranie:
                      - 15l wody do 55°C i słód
                      - 52°C i 10'
                      - podgrzanie na 62°C i 20'
                      - podgrzanie na 73°C i 20'
                      - próba jodowa ok
                      - podgrzanie do 76°C filtracja

                      Filtrowanie:
                      Po 30' przerwy.

                      Wysładzanie:
                      - po 3,5l wody

                      Chmielenie:
                      - 0' - 60g
                      - 45' - 25g
                      - 55' -25g
                      - 60' chłodzenie


                      Wydajność:
                      12°Blg i 23l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 62%.

                      Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)

                        Składniki:
                        - pilzneński 4 kg;
                        - monachijski 1,6 kg;
                        - karmelowy czarny 0,4 kg;
                        - karmelowy jasny 0,5 kg;
                        - carafara 18g
                        - ekstrakt jasny 1,7 kg;
                        - ekstrakt barwiący 0,5 kg;
                        - chmiel Marynka szyszki 07' 80 g;
                        - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
                        - drożdze suche S-23 dwie saszetki.

                        Zacieranie:
                        - 20l wody do 55°C i słód
                        - 52°C i 5
                        - podgrzanie na 62°C i 30'
                        - podgrzanie na 72°C i 30'
                        - podgrzanie do 75°C filtracja

                        Filtrowanie:
                        Po 30' przerwy.

                        Wysładzanie:
                        - po 3,5l wody

                        Chmielenie:
                        - 0' - Marynka
                        - 45' - Lubelski
                        - 60' chłodzenie


                        Wydajność:
                        21°Blg i 24l+1,15 w butelce do refermentacji . Wydajność nie mam pojęcia-jestem zadowolony

                        Drożdze zadałem w 19°C. Woda kranówa.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)

                          Składniki:
                          - pilzneński 2,5 kg;
                          - monachijski 1,4 kg;
                          - melanoidynowy 1,2 kg;
                          - chmiel Marynka szyszki 07' 60 g;
                          - Chmiel Lubleski szyszki 07' 25 g;
                          - drożdze suche S-04

                          Zacieranie:
                          - 17l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
                          - podgrzanie na 62°C i 30'
                          - podgrzanie na 72°C i 20'
                          - podgrzanie do 75°C filtracja

                          Filtrowanie:
                          Po 30' przerwy.

                          Wysładzanie:
                          - po 3,5l wody

                          Chmielenie:
                          - 0' - Marynka
                          - 40' - lubelski
                          - 60' chłodzenie


                          Wydajność:
                          12°Blg i 23,5l+1,3l w butelce do refermentacji + 1l na zolu . Wydajność 64,3%.

                          Drożdze zadałem w 18°C. Woda kranówa.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Dziś zaś mam wolne więc dałem się do roboty i uwarzyłem dwa piwka.
                            Jako, że wiele osób pyta jak warze dwie warki jednego dnia odpowiem na to pytanie.
                            Otóż wstaje przed druga w nocy i jade do browaru. Zacieranie zaczyna się ok. 2/30. Podczas gdy zacieram pierwszą warkę grzeję wodę na piecu do drugiej. Gdy pierwsze się filtruję drugie się zaciera, a gdy skończy sie zacierać warzę pierwsze a drugie się filtruje. Do godziny 10-tej są uwarzone i schłodzone i drożdze zadane w dwóch warkach. Jesli któraś z warek ma większy zasyp jest zacierana jako druga i wtedy czas się przedłuża, a musze skończyć do 14-tej gdyż po bajtla trza skoczyć.
                            Tak więc czas na warzenie dwóch warek to 8-12h i jedne sprzątanie.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Słód

                              Ze wzgledu na braki słodu podstawowego w moim browarze będą małe ograniczenia. Zresztą obecnie mam 7 warek na burzliwej więc ostało mi ok. 2-3 tyg. do nastepnego warzenia. Słodu jednak ostało na góra pięć warek.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)

                                Składniki:
                                - pilzneński 4,3 kg;
                                - monachijski 1,2 kg;
                                - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
                                - chmiel Lubelski szyszki 07' 50 g;
                                - drożdze suche S-23

                                Zacieranie:
                                - 17l wody do 55°C i słód
                                - 52°C i 10'
                                - podgrzanie na 62°C i 20'
                                - podgrzanie na 72°C i 20'
                                - podgrzanie do 76°C filtracja

                                Filtrowanie:
                                Po 30' przerwy.

                                Wysładzanie:
                                - po 2*5l wody, później po 3l.

                                Chmielenie:
                                - 0' - goryczkowy
                                - 50' -aromatyczny
                                - 60' chłodzenie


                                Wydajność:
                                13°Blg i 22,5l+2,6 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.

                                Drożdze zadałem w 21°C. Woda kranówa.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...