Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- monachijski 0,5 kg;
- carapils 0,5 kg;
- caramunish 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 70 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
- drożdze suche S-23
Zacieranie:
- 17l wody do 54°C i słód
- 50°C i 5'
- 52°C i 5'
- podgrzanie na 62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 50' (zajęty filtrator)
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 2*5l wody, później po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 45' -aromatyczny 15 g;
- 55 -aromatyczny 15 g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,5°Blg i 24l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 65,8%.
Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- monachijski 0,5 kg;
- carapils 0,5 kg;
- caramunish 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 70 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
- drożdze suche S-23
Zacieranie:
- 17l wody do 54°C i słód
- 50°C i 5'
- 52°C i 5'
- podgrzanie na 62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 50' (zajęty filtrator)
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 2*5l wody, później po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 45' -aromatyczny 15 g;
- 55 -aromatyczny 15 g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,5°Blg i 24l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 65,8%.
Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.
Comment