Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LIX- Majowy Koźlok 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)
Warka LVIII- Koziołek Pieronek 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 5 kg;
- monachijski 0,5 kg;
- ekstrakt jasny 0,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 63°C i 20'
- podgrzanie na 72°C i 25'
- podgrzanie do 76°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 40' - Lubelski
- 60' chłodzenie
Wydajność:
15,5°Blg i 24l+1,3l w butelce do refermentacji .
Drożdze zadałem w 15°C. Woda kranówa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 14ºBlg (19-XII-2007r.)
Dziś piwko na św. Patryka -Schwarzbier
Składniki:
- pilzneński 3 kg;
- monachijski 2,2 kg;
- czekoladowy 0,3 kg;
- palony jęczmień 0,3 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
- drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager -podzielone na dwie części
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 62°C i 25'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 40 g;
- 45' -15 g;
- 55 -15 g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14°Blg i 22l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 63,2%.
Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LX- PILS św. Partyk 13,2ºBlg (19-XII-2007r.)
Kolejne piwko na św. Patryka - PILS
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- carapils 1,5 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
- drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager -druga część
Zacieranie:
- 17l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 64-62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 25'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 40 g aromatycznego ;
- 45' -15 g goryczkowego ;
- 55 -15 g goryczkowego ;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,2°Blg i 23l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 62%.
Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LX i LXI
Dziś rano patrzę i widzę jak piękna piana już jest. Temp. fermentacji 10°C. Drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager ładnie podjęły prace. Mam nadzieję, bo po wcześniejszych kwaśnych doświadczeniach, piwo nie będzie kwasem.
Stąd pytanie jak zebrać gęstwę (chodzi o najlepsze narzędzie)??Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)
Dziesiątego przelane na cichą, po czym fermentacja ruszyła.
Dziś zlane na cichą. Z 18ºBlg spadło na 6,5ºBlg.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)
Dziś rozlande do 49 butelek 0,5l z dodatkem 1,2l rezerwy.
Przebieg fermentacji 12ºBlg > 2,5ºBlg > 2,2ºBlg.
Bardzo smaczne i klarowne (20 dni na cichej).Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LXII- Miodowe 15,5ºBlg (31-XII-2007r.)
Dzis ostatni dzień roku więc i uroczyście wypadało go zakończyć.
Składniki:
- pilzneński 4,2 kg;
- carapils 1,3 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 40 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 15 g;
- miód wielokwiatowy (pisało 0,5l a było 1250g)
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 25'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski
- 55 -miód
- 60' chłodzenie
Wydajność:
11,8°Blg i 26l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Po dodaniu miodu wyszło 15,5°Blg.
Drożdze dodałem w 18°C. Woda kranówa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Podsumowanie 2007 ROKU!
Ten rok był dla mnie szczególny. Pod koniec stycznia uwarzyłem swoją pierwszą warkę. Oj to było przeżycie.
I tak uwarzyłem w pierwszym roku 62 warki. Kwasy mnie nie mineły-było chyba ok. 20-tu, ale to było z powodu drożdzy, które przekładałem z warki do warki. Od 07'-08' sezonu kwasów nie było choć dwie były nieco podejrzane, ale jest coraz lepiej.
Sam mam wielką satysfakcję z piwowarzenia i wiem, że te hobby wciąga.
DO SIEGO ROKU !!!!Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Comment