Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 609

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
    Na mój gust przechmieliłeś
    No fakt. Teoretycznie IBU dochodzi do 50.
    Napisałem teoretycznie, bo kilka miesięcy temu robiłem podobne (ale bez imbiru) piwo i chmieliłem prawie identycznie chmielem z tego samego źródła.
    I... no cóż... wyszło mocno nachmielone, ale nie powiedziałbym że przechmielone. Przynajmniej dla mnie.

    Nie wiem tylko czy taka duża goryczka chmielowa będzie się z imbirem zgrywać...

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
    Wydajność:
    13,5°Blg i 24l+2,2 w butelce do refermentacji . Wydajność 68%.
    Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69 Wyświetlenie odpowiedzi
      Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?
      Fakt, pomyliłem przepisy i tak się stało z chmielem.
      Wzór:13,5(°Blg)*(24l+2,2l)*1,06 i całość przez 5,5kg = 68,16%
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

        Drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager z poprzedniej warki.
        Dziś rano piana już obfita, a warkę przewiozłem do ojca na niższę temp.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Drożdze

          Omyłkowo zaś pisałem o S-04. Otóż od L warki robię dolniaki i tu jeśli były suche robiłem na S-23.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 609

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
            Wzór:13,5(°Blg)*(24l+2,2l)*1,06 i całość przez 5,5kg = 68,16%
            Bardzo Cię przepraszam. Zostawiłem we wzorze 12blg (tyle miałem) zamiast podstawić 13,5.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              No problem.
              Som sie myla cały czos, pozanć po postach wyżyj.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

                Dziś warzyłem Flapsa, tyle że dolna fermentacja będzie.
                Po skończeniu zacierania pękł mi termometr, a że w pobliżu domu nic nie było straciłem 3h na poszukiwaniach i zakupiłem elektroniczny,, który przyda się gdy juz będę miał mieszadło.

                Składniki:
                - pilzneński 4,5 kg;
                - karmelowy ciemny 0,3 kg;
                - barwiący 0,3 kg;
                - carafara 40 g;
                - chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
                - chmiel Lubelski szyszki 07' 50 g;
                - drożdze S-23

                Zacieranie:
                - 18l wody do 56°C i słód
                - 52°C i 12'
                - podgrzanie na 66-67°C i 70'
                - podgrzanie na 72°C i 20'
                - podgrzanie do 75°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 30' przerwy.

                Wysładzanie:
                - po 3,5l wody

                Chmielenie:
                - 0' - Marynka
                - 50' -Lubelski 15g;
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                13°Blg i 24l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 68,9%.

                Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)

                  Kolejne dziś:

                  Składniki:
                  - pilzneński 4 kg;
                  - carapils 1,3 kg;
                  - chmiel Marynkai szyszki 07' 70 g;
                  - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
                  - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

                  Zacieranie:
                  - 18l wody do 56°C i słód
                  - 52°C i 10'
                  - podgrzanie na 64-62°C i 30'
                  - podgrzanie na 72°C i 30'
                  - podgrzanie do 75°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 30' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 3,5l wody

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka
                  - 45' -Lubelski 15g;
                  - 55' -Lubelski 15g+ mech
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  13°Blg i 24l+2l w butelce do refermentacji . Wydajność 67,5%.

                  Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 14ºBlg (29-XI-2007r.)

                    W nazie zmieniłem z 12,5 na 14ºBlg.
                    Dziś rozlałem do 3 beczek 5l oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,2l rezery ok 16ºBlg.
                    Przebieg fermentacji: 14ºBlg > 3,7ºBlg > 3ºBlg.
                    Piwo bardzo się sklarowało i jest bardzo smaczne.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 15,5ºBlg (19-XII-2007r.)

                      W nazwuie zmieniono z 14ºBlg na 15,5ºBlg.
                      Dziś zabutelkowano do 47 butelek 0,5l z dodatkiem 1,2l rezerwy ok.17,5ºBlg.
                      Przebieg fermentacji: 15,5ºBlg > 5,5ºBlg > 5ºBlg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Jutro kolejne warzenie. Tym razem jedne będzie czerwone a drugie jasne. Ponad 10 kg słodu ześrutowane.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)

                          Składniki:
                          - pilzneński 4,4 kg;
                          - carapils 0,7 kg;
                          - zakwaszający 0,1 kg;
                          - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
                          - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
                          - mech irl. 5 g;
                          - drożdze S-23

                          Zacieranie:
                          - 18l wody do 56°C i słód
                          - 52°C i 10'
                          - podgrzanie na 64-62°C i 40'
                          - podgrzanie na 72°C i 20'
                          - podgrzanie do 75°C filtracja

                          Filtrowanie:
                          Po 30' przerwy.

                          Wysładzanie:
                          - po 3,5l wody

                          Chmielenie:
                          - 0' - Marynka
                          - 30' -Lubelski 25g;
                          - 55' -Lubelski 15g+ mech
                          - 60' chłodzenie


                          Wydajność:
                          13°Blg i 25l+1,65l w butelce do refermentacji . Wydajność 70,5%.

                          Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                            - 55' -Lubelski 15g+ mech
                            - 60' chłodzenie
                            Mech za krótko
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Mech za krótko
                              Kiedy dać- 15 min na koniec?
                              Różnie to piszą więc różnie stosują.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                                Kiedy dać- 15 min na koniec?
                                Różnie to piszą więc różnie stosują.
                                Tak, 15' i najlepiej zrehydratyzowany (przynajmniej 1h moczenia w wodzie)
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X