No fakt. Teoretycznie IBU dochodzi do 50.
Napisałem teoretycznie, bo kilka miesięcy temu robiłem podobne (ale bez imbiru) piwo i chmieliłem prawie identycznie chmielem z tego samego źródła.
I... no cóż... wyszło mocno nachmielone, ale nie powiedziałbym że przechmielone. Przynajmniej dla mnie.
Nie wiem tylko czy taka duża goryczka chmielowa będzie się z imbirem zgrywać...
Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?
Napisałem teoretycznie, bo kilka miesięcy temu robiłem podobne (ale bez imbiru) piwo i chmieliłem prawie identycznie chmielem z tego samego źródła.
I... no cóż... wyszło mocno nachmielone, ale nie powiedziałbym że przechmielone. Przynajmniej dla mnie.
Nie wiem tylko czy taka duża goryczka chmielowa będzie się z imbirem zgrywać...
Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?
Comment