Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Stasiek
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2007.02
    • 608

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
    Na mój gust przechmieliłeś
    No fakt. Teoretycznie IBU dochodzi do 50.
    Napisałem teoretycznie, bo kilka miesięcy temu robiłem podobne (ale bez imbiru) piwo i chmieliłem prawie identycznie chmielem z tego samego źródła.
    I... no cóż... wyszło mocno nachmielone, ale nie powiedziałbym że przechmielone. Przynajmniej dla mnie.

    Nie wiem tylko czy taka duża goryczka chmielowa będzie się z imbirem zgrywać...

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wydajność:
    13,5°Blg i 24l+2,2 w butelce do refermentacji . Wydajność 68%.
    Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stasiek69
      Hmm... czy możesz przybliżyć mi Twój wzór na wydajność? Miałem podobną ilość słodu, dostałem trochę więcej brzeczki, ale o mniejszym blg i mi wyszła wydajność ok 60-62% (zależy czy uwzględniać CW brzeczki). Jak Ci tu wyszło 68%?
      Fakt, pomyliłem przepisy i tak się stało z chmielem.
      Wzór:13,5(°Blg)*(24l+2,2l)*1,06 i całość przez 5,5kg = 68,16%
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

        Drożdze gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager z poprzedniej warki.
        Dziś rano piana już obfita, a warkę przewiozłem do ojca na niższę temp.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Drożdze

          Omyłkowo zaś pisałem o S-04. Otóż od L warki robię dolniaki i tu jeśli były suche robiłem na S-23.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • Stasiek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2007.02
            • 608

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Wzór:13,5(°Blg)*(24l+2,2l)*1,06 i całość przez 5,5kg = 68,16%
            Bardzo Cię przepraszam. Zostawiłem we wzorze 12blg (tyle miałem) zamiast podstawić 13,5.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              No problem.
              Som sie myla cały czos, pozanć po postach wyżyj.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

                Dziś warzyłem Flapsa, tyle że dolna fermentacja będzie.
                Po skończeniu zacierania pękł mi termometr, a że w pobliżu domu nic nie było straciłem 3h na poszukiwaniach i zakupiłem elektroniczny,, który przyda się gdy juz będę miał mieszadło.

                Składniki:
                - pilzneński 4,5 kg;
                - karmelowy ciemny 0,3 kg;
                - barwiący 0,3 kg;
                - carafara 40 g;
                - chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
                - chmiel Lubelski szyszki 07' 50 g;
                - drożdze S-23

                Zacieranie:
                - 18l wody do 56°C i słód
                - 52°C i 12'
                - podgrzanie na 66-67°C i 70'
                - podgrzanie na 72°C i 20'
                - podgrzanie do 75°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 30' przerwy.

                Wysładzanie:
                - po 3,5l wody

                Chmielenie:
                - 0' - Marynka
                - 50' -Lubelski 15g;
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                13°Blg i 24l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 68,9%.

                Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)

                  Kolejne dziś:

                  Składniki:
                  - pilzneński 4 kg;
                  - carapils 1,3 kg;
                  - chmiel Marynkai szyszki 07' 70 g;
                  - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
                  - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

                  Zacieranie:
                  - 18l wody do 56°C i słód
                  - 52°C i 10'
                  - podgrzanie na 64-62°C i 30'
                  - podgrzanie na 72°C i 30'
                  - podgrzanie do 75°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 30' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 3,5l wody

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka
                  - 45' -Lubelski 15g;
                  - 55' -Lubelski 15g+ mech
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  13°Blg i 24l+2l w butelce do refermentacji . Wydajność 67,5%.

                  Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 14ºBlg (29-XI-2007r.)

                    W nazie zmieniłem z 12,5 na 14ºBlg.
                    Dziś rozlałem do 3 beczek 5l oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,2l rezery ok 16ºBlg.
                    Przebieg fermentacji: 14ºBlg > 3,7ºBlg > 3ºBlg.
                    Piwo bardzo się sklarowało i jest bardzo smaczne.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 15,5ºBlg (19-XII-2007r.)

                      W nazwuie zmieniono z 14ºBlg na 15,5ºBlg.
                      Dziś zabutelkowano do 47 butelek 0,5l z dodatkiem 1,2l rezerwy ok.17,5ºBlg.
                      Przebieg fermentacji: 15,5ºBlg > 5,5ºBlg > 5ºBlg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Jutro kolejne warzenie. Tym razem jedne będzie czerwone a drugie jasne. Ponad 10 kg słodu ześrutowane.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)

                          Składniki:
                          - pilzneński 4,4 kg;
                          - carapils 0,7 kg;
                          - zakwaszający 0,1 kg;
                          - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
                          - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
                          - mech irl. 5 g;
                          - drożdze S-23

                          Zacieranie:
                          - 18l wody do 56°C i słód
                          - 52°C i 10'
                          - podgrzanie na 64-62°C i 40'
                          - podgrzanie na 72°C i 20'
                          - podgrzanie do 75°C filtracja

                          Filtrowanie:
                          Po 30' przerwy.

                          Wysładzanie:
                          - po 3,5l wody

                          Chmielenie:
                          - 0' - Marynka
                          - 30' -Lubelski 25g;
                          - 55' -Lubelski 15g+ mech
                          - 60' chłodzenie


                          Wydajność:
                          13°Blg i 25l+1,65l w butelce do refermentacji . Wydajność 70,5%.

                          Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            - 55' -Lubelski 15g+ mech
                            - 60' chłodzenie
                            Mech za krótko
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                              Mech za krótko
                              Kiedy dać- 15 min na koniec?
                              Różnie to piszą więc różnie stosują.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Kiedy dać- 15 min na koniec?
                                Różnie to piszą więc różnie stosują.
                                Tak, 15' i najlepiej zrehydratyzowany (przynajmniej 1h moczenia w wodzie)
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...