Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka LXXXII - Flaps 12°Blg (30-IV-2008r.)

    Kolejne piwo dziś rozlane z dodatkiem 1,5l rezerwy do 2 kegów 5l oraz 29 butelek 0,5l.
    Spadło na 4°Blg. Piana znakomita a smak mocno palony-tak jak lubię.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • hasintus
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2006.07
      • 850

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      przy słodach ciemnych podobno powinno się gotowac 20-30 min
      Ha, Twoja uwaga będzie realizowana następnym razem. Dzięki za info.
      Podobno powinno się gotować do całkowitego zaniku piany, u mnie to było od 8 do 12 minut, tyle że, zawsze przy słodach jasnych.

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Ha, to jeszcze jaśniej omówiono.
        Tak więc następnym razem się zobaczy.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka LXXXIII - Bioły futer 11°Blg (3-V-2008r.)

          Dziś rozlałem z dodatkiem 1,8l rezerwy do różnych flaszek patentowych oraz do jednej beczki 5l. Spadło do 2,3°Blg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

            Składniki:
            - pilzneński 4,7 kg;
            - karmel ciemny 0,5 kg;
            - chmiel Marynka granulat 20 g;
            - chmiel Lubelski granulat 30 g;
            - drożdze suche S-04

            Zacieranie:
            - 15l wody do 70°C i słód
            - podgrzanie na 67°C i 2,5h'
            - podgrzanie do 76°C filtracja

            Filtrowanie:
            Po 10' przerwy.

            Wysładzanie:
            - po 5l

            Chmielenie:
            - 0' - goryczkowy
            - 50'- aromatyczny
            - 60' chłodzenie


            Wydajność:
            12°Blg i 25,5l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 66%.

            Drożdże zadam jutro z rana.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

              Składniki:
              - pilzneński 4,7 kg;
              - karmel wiedeński 0,7 kg;
              - chmiel Marynka granulat 50 g;
              - chmiel Lubelski granulat 45 g;
              - drożdze suche S-04

              Zacieranie:
              - 15l wody do 70°C i słód
              - podgrzanie na 67°C i 2,5h'
              - podgrzanie do 76°C filtracja

              Filtrowanie:
              Po 10' przerwy.

              Wysładzanie:
              - po 5l

              Chmielenie:
              - 0' - goryczkowy
              - 45'- aromatyczny
              - 60' chłodzenie


              Wydajność:
              11°Blg i 26l+2,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 61,5%.

              Drożdże zadam jutro z rana.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                WARKA LXXXV i LXXXVI

                Dziś zadałem drożdże rozsypałem w temp. 23°C.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Dziś tak dla zabicia czasu policzyłem dotychczasowe zużycie słodu. Wyszło 460 kg z czego jest/było 20hl piwa.
                  Last edited by mwa; 2008-05-27, 12:37.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

                    Przelane na cichą. Zeszło na 3,4°Blg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LXXXV- Wiejskie Ciemne 12°Blg (22-V-2007r.)

                      Przelane na cichą. Zeszło na 4°Blg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka LXXXVI- Wiejskie Jasne 11°Blg (22-V-2007r.)

                        Przelane na cichą. Zeszło na 3°Blg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXXXIV-Czorny futer 12°Blg(20-V-2008r.)

                          Dziś zabutelkowałem do 38 butelek 0,5l, jednej 0,7l oraz 6 0,33l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Zeszło na 3°Blg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka LXXXVII- Milk Stout (07-VI-2008r.)

                            Dziś czas warzyć.
                            Już zatarte obecnie się filtruje.
                            Składniki:
                            - pale ale 4 kg;
                            - karmel jasny 0,7 kg;
                            - pszeniczny 0,5 kg;
                            - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg;
                            - chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
                            - chmiel Lubelski szyszki 07' 45 g;
                            - laktoza 1 kg.

                            Zacieranie:
                            - 20l wody do 56°C i słód
                            - 53°C - 10'
                            - podgrzanie na 64°C i 25'
                            - podgrzanie do 72°C i 30'
                            - podgrzanie na 76 i filtracja.

                            Warzenie:
                            0' - Marynka
                            35' - Lubelski 30 g i laktoza;
                            55' - reszta Lubelskiego.
                            60' - koniec
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka LXXXVII- Milk Stout 17°Blg (07-VI-2008r.)

                              Wyszło mi 24l + 1,5l do rezerwy (przed dodaniem laktozy) o 17°Blg . Wydajność nie wiem, może kiery mi porachuje.
                              Drożdze zadom jutro z rana.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXXXVIII - Grodzkie (07-VI-2008r.)
                                Warka LXXXVIII- Grodzkie (07-VI-2008r.)

                                Składniki:
                                - Wędzony 2,1 kg;
                                - pszeniczny 1,4 kg;
                                - zakwaszający 0,1 kg;
                                - chmiel Lubelski szyszki 07' 55 g;
                                - drożdze S-33.

                                Zacieranie:
                                - 70°C i 30'
                                - podgrzanie do 74°C i 30'
                                - podgrzanie na 76 i filtracja.

                                Warzenie:
                                0' - 35 g;
                                30' - 20 g;
                                60' - koniec
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X