Wczoraj pierwszy raz rozlałem piwo do kega 18l. po pepsi. Narazie nie mam butli z gazem więc zrobię normalnie refermentację.
1,3l rezerwy a spało na 3,6°Blg. Rozlałem więc do kega i 13 butelek 0,5l.
Piwo będzie miało 5,5% Alk.
Uwarzyłem 49 warek z czego 10 kwasów. Więcej praktyki i więcej doświadczeń.
Wysłałem piwa na konkurs piwowarów do Żywca, gdzie zajołem 2 miejsce za Portera (warka 53) oraz 3 miejsce za Majowego Koźlaka (59). Wysłałem również na II Pomorki Konkurs Piw Domowych , gdzie załołem 1 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej 14°Blg oraz 3 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie poniżej 14°Blg.
A pod koniec roku użyłem pierwszy raz kego po pepsi. Mam nadzieję, że u mnie szybko zagości na stałe, bo rozlew stał się atrakcyjny.
Chciałbym by ten Nowy Rok był przynajmniej taki jak ubiegły, bo dla mnie był świetny nie tylko pod względem piwowarkim.
Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)
Dziś zakegowałem i zabutelkowałem.
Zakegowałem i zadalem trochę CO2. Lecz chcę pić za 2 miesiące, więc może refermentację zrobić, bo podobno będzie dobre za 2,5 tyg. a potem ma się się pogorszyć jakoś piwa.
Resztę zabutelkowałem z dodatkiem 0,35 l rezerwy.
Zeszło na 3,7ºBlg i będzie miało 5,2%alk. bez refermentacji oraz 5,5alk. z refermentacją.
Comment