Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

    Rozlałem z 1,3l rezerwy do 3 beczek i różnych flaszek. Zeszło na 3,9°Blg.
    Last edited by mwa; 2008-12-27, 11:44.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

      Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 3,1ºBlg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka CX- Pils 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

        Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

        Składniki:
        - pilzeński 4,7 kg;
        - carapils 0,5 kg;
        - trochę zakwaszającego 60 g;
        - chmiel Marynka szyszki 130 g;
        - mech irl. 5g;
        - drożdże gęstwa Budvar Lager

        Zacieranie:
        - 18l wody słód do 53°C
        - 52°C i 10'
        - 62°C i 25'
        - 72°C i 25'
        - podgrzanie do 76°C filtracja.

        Filtrowanie:
        Po 10' przerwy.

        Wysładzanie:
        -po 4l

        Chmielenie:
        - 0' - 70g;
        - 45' - 30g;+ mech
        - 55' - 30g;
        - 60' - chłodzenie.

        Drożdze zadałem do 14°C.
        Last edited by mwa; 2008-12-29, 09:34. Powód: Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

          Cianias ma wydajność 58% Ale spadek
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)

            Wczoraj przelałem na cichą. Spadło na 3,8°Blg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

              Wczoraj pierwszy raz rozlałem piwo do kega 18l. po pepsi. Narazie nie mam butli z gazem więc zrobię normalnie refermentację.
              1,3l rezerwy a spało na 3,6°Blg. Rozlałem więc do kega i 13 butelek 0,5l.
              Piwo będzie miało 5,5% Alk.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

                Składniki:
                - pilzeński 3 kg;
                - carapils 0,3 kg;
                - carared 1kg;
                - melanoidynowy 0,9 kg;
                - trochę zakwaszającego 60 g;
                - chmiel Marynka granulat 60 g;
                - chmiel Lubelski granulat 40 g;
                - mech irl. 5g;
                - drożdże gęstwa Budvar Lager

                Zacieranie:
                - 18l wody słód do 53°C
                - 52°C i 10'
                - 62°C i 40'
                - 72°C i 20'
                - podgrzanie do 76°C filtracja.

                Filtrowanie:
                Po 10' przerwy.

                Wysładzanie:
                -po 4l

                Chmielenie:
                - 0' - marynka
                - 45' - lubelski+ mech
                - 60' - chłodzenie.

                Drożdze zadam później. Wydajność 60%.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

                  Składniki:
                  - pilzeński 4,7 kg;
                  - carapils 0,5 kg;
                  - trochę zakwaszającego 60 g;
                  - chmiel Marynka granulat 45 g;
                  - chmiel Lubelski granulat 32 g;
                  - imbir świeży 120 g;
                  - mech irl. 5g;
                  - drożdże gęstwa Budvar Lager

                  Zacieranie:
                  - 18l wody słód do 53°C
                  - 52°C i 10'
                  - 62°C i 25'
                  - 72°C i 25'
                  - podgrzanie do 76°C filtracja.

                  Filtrowanie:
                  Po 10' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  -po 4l

                  Chmielenie:
                  - 0' - marynka
                  - 45' - lubelski+ mech
                  - 50' - imbir
                  - 60' - chłodzenie.

                  Drożdze zadam później. Wydajność 63%.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka CXI - Czerwono bana 11,5°Blg (30-XII-2008r.)

                    Dziś drożdze zadałem w 8°C.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

                      Dziś drożdze zadałem w 10°C.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Podsumowanie roku 2008.

                        Uwarzyłem 49 warek z czego 10 kwasów. Więcej praktyki i więcej doświadczeń.

                        Wysłałem piwa na konkurs piwowarów do Żywca, gdzie zajołem 2 miejsce za Portera (warka 53) oraz 3 miejsce za Majowego Koźlaka (59). Wysłałem również na II Pomorki Konkurs Piw Domowych , gdzie załołem 1 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie powyżej 14°Blg oraz 3 miejsce za piwa dolnej fermentacji o ekstrakcie poniżej 14°Blg.

                        A pod koniec roku użyłem pierwszy raz kego po pepsi. Mam nadzieję, że u mnie szybko zagości na stałe, bo rozlew stał się atrakcyjny.

                        Chciałbym by ten Nowy Rok był przynajmniej taki jak ubiegły, bo dla mnie był świetny nie tylko pod względem piwowarkim.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)

                          Dziś zakegowałem i zabutelkowałem.
                          Zakegowałem i zadalem trochę CO2. Lecz chcę pić za 2 miesiące, więc może refermentację zrobić, bo podobno będzie dobre za 2,5 tyg. a potem ma się się pogorszyć jakoś piwa.
                          Resztę zabutelkowałem z dodatkiem 0,35 l rezerwy.

                          Zeszło na 3,7ºBlg i będzie miało 5,2%alk. bez refermentacji oraz 5,5alk. z refermentacją.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka CX- Cianias 10,5°Blg (29-XII-2008r.)

                            Przelane na cichą. Spadło na 3.1°Blg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka CXII - Imbirowe 11,8°Blg (30-XII-2008r.)

                              Też przelane na cichą. Zeszło na , a pieron wie, bo nie zapisane.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

                                Rozlałem z dodatkiem 1,4l rezerwy do 4 beczek 5l oraz 13 butelek pół litrowych.
                                Zeszło ostatecznie na 3,3ºBlg i będzie miało 5,25 alk.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...