Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #76
    Warka 7- Pieroński Koźlak 15,5 Blg

    Dziś przelane na cichą- 5,5Blg.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #77
      Warka X- Marcowe "Heksa" 12,2 Blg

      Składniki:
      - pilzneński 4,2 kg;
      - monachijski 1,5 kg;
      - karmelowy jasny 0,3 kg;
      - chmiel Marynka szyszki ok. 40 g;
      - chmiel Lubelski szysszki 25 g ;
      - drożdze z odzysku VII warki.

      Zacieranie:
      - 10' w 54-52*.,
      - 30' w 65*.,
      - ¹/³ zacieru do dwóch małych garnków i 15' w 74-72*, po czym gotowane też przez 15 min. Na końcu przelano wolno do garnka cały czas mieszając,
      - całość podgrzano do 72* i tak przez 30'
      - próba jodowa negatywna
      - podgrzanie do 75'(10') i filtrowanie.

      Filtrowanie:
      Podbicie z brzeczki, filtrat był z 3 razy zwracany i ciągle mocno mułowaty. Wysładzałem sprawdzając temp. 68-74* chcąc poprawić wydajność: 4l, 3l, 3l.

      Chmielenie:
      0' - Marynka 40g;
      30' -Lubelski 15g;
      45' -Lubelski 10g;
      55' - koniec.

      Wyszło 12,2Blg 19l.

      Myślałem skąd taka mała wydajność. Doczytalem wczoraj o wysładzaniu w odpowiedniej temp. więc już w nocy zamiast spać spieszyłem z warzeniem. Wszystkie czynności wykonywałem uważnie, nie spiesząc się. Sprawa zamulownego filtratu może być z dwóch powodów: za dużo dziurek w kadzi filtracyjnej (całe dno zrobiłem w sobote rano, 1mm i to już druga warka) lub źle ześrutowany słód ( tu mi się wydaje więcej prawdopodobne-śrutowałem wilgotny, w czasie zacierania zauważyłem że sporo jest całych ziaren a w czasie filtrowania zawsze muł był na wierzchu teraz wcale go nie było).
      Co do śrutowania to suchy słód mielił się drobniej, ale za to wszystko było przerobione i w czasie filtrowania muł był u góry. Gdy zaś śrutowałem wilgotny to sporo było całego, muł całkowicie spłynoł z wysłodzinami.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • fellix-f1
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.12
        • 157

        #78
        Zrób sobie filtratorek z oplotu wężyka hydraulicznego, a będziesz baaardzo zadowolony.

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
          Zrób sobie filtratorek z oplotu wężyka hydraulicznego, a będziesz baaardzo zadowolony.
          Myśla o tym właśnie, ale nie wydaje mi się by w tym był problem.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
            Zrób sobie filtratorek z oplotu wężyka hydraulicznego, a będziesz baaardzo zadowolony.

            Jeżeli jest źle przygotowana śruta żaden filtrator nie pomoże. Ratowałem warkę 2 tygodnie wstecz i oplot nie pomógł. Było zbyt dużo mąki która zapychała wszystko.
            Trzeba zachować/wypracować proporcje łuski do śruty i mąki.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Jeżeli jest źle przygotowana śruta żaden filtrator nie pomoże. Ratowałem warkę 2 tygodnie wstecz i oplot nie pomógł. Było zbyt dużo mąki która zapychała wszystko.
              Trzeba zachować/wypracować proporcje łuski do śruty i mąki.
              Czyli źle ześrutowane, a dziurki w kadzi filtracyjnej ok?
              Ale skoro jest drobno ześrutowane to wydajność powinna być ok. A tu normalnie wiele ziaren całych było-dzięki zwilżeniu.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Czyli źle ześrutowane, a dziurki w kadzi filtracyjnej ok?
                Moim zdaniem tak, też dowierciłem sporo dziurek w mojej kadzi i nie miałem problemów z klarownością.

                Comment

                • fellix-f1
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 157

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Myśla o tym właśnie, ale nie wydaje mi się by w tym był problem.
                  Problem jest w zbyt grubo ześrutowanym słodzie, całe ziarna w śrucie to marnotrawstwo.
                  Chyba za bardzo się starasz zachować nie naruszoną łuskę.

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #84
                    Warka 7- Pieroński Koźlak 15,5 Blg (19-II-2007r)

                    Wczoraj rozlałem do 22 butelek 0,5l oraz 2 * 0,33l z dodatkiem 120g glukozy. Na f. cichej piwo się sklarowało ale niestety dalej pozostało 5,4°Blg-mam nadzieję, że butelki będą całe.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #85
                      Warka 8- Marcowy Koźlak 16,5 Blg (01-III-2007r)

                      Dziś przelane na cichą. Z 16,5º Blg spadło do 6,8ºBlg. Troche dużo, ale co zrobić jak fermentacja ustała. Fermentacja była od 12ºC po czasie spadło do 10ºC. obecnie będzie ok. 2 tyg. na cichej w temp. 10ºC.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Dziś przelane na cichą. Z 16,5º Blg spadło do 6,8ºBlg. Troche dużo, ale co zrobić jak fermentacja ustała. Fermentacja była od 12ºC po czasie spadło do 10ºC. obecnie będzie ok. 2 tyg. na cichej w temp. 10ºC.

                        Odfermentowanie do 6,8 blg doskonale predysponuje tego koźlaka do rocznego leżakowania, gorąco polecam zachować przynajmniej kilka butelek.

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                          Odfermentowanie do 6,8 blg doskonale predysponuje tego koźlaka do rocznego leżakowania, gorąco polecam zachować przynajmniej kilka butelek.
                          Ostatnie 4 warki (VII-X) zamierzam ostawić połowy października, a koźlaki to już na święta. Będą leżakować spokojnie-może wstrzymam z tym postanowieniem. Tylko w lato jeśli będzie ciepło to w piwnicy będzie ok 25ºC-ale może pomyślimy czy warto będzie przewozić w inną piwnicę-jeśli będzie warto to transport pojedzie z eskortą.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #88
                            Warka 9- Pils 11,5 Blg (02-III-2007r)

                            Również dzis przelałem na cichą. Z 11,5ºBlg spadło zaledwie do 4,5ºBlg. Ale ma czekać do października więc odleży swoje. Klarowność poprawiła się znakomicie. Na górze pływałem ala bordowe kropki (jak myślę i mam nadzieje, że to drożdze). Cichą przewiduję 14 dni.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mark33
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2005.04
                              • 3283

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              Ostatnie 4 warki (VII-X) zamierzam ostawić połowy października, a koźlaki to już na święta. Będą leżakować spokojnie-może wstrzymam z tym postanowieniem. Tylko w lato jeśli będzie ciepło to w piwnicy będzie ok 25ºC-ale może pomyślimy czy warto będzie przewozić w inną piwnicę-jeśli będzie warto to transport pojedzie z eskortą.

                              W mojej piwnicy w upały temperatura dochodziła do 20 stopni C i nic się z piwem nie stało, fakt faktem były to tylko ejle. Zobaczę w tym roku jak się utrzymają lagery.
                              Last edited by mark33; 2007-03-15, 19:51.

                              Comment

                              • miodzik
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2004.08
                                • 103

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Na górze pływałem ala bordowe kropki (jak myślę i mam nadzieje, że to drożdze).
                                Mi na moich 3 lagerach też pływaly, a byly to najlepsze piwa jakie udało mi sie zrobic.
                                ------------------------------------------------------
                                Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X