Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.12
    • 1030

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa

    - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 od kol. jkocurek'a.
    Niech Ci służą. Żarłoczne są okrutnie. Przygotuj się na awaryjne zbieranie piany
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Wróciłem po 2h to drożdze wylazły z słoika więc szybko przelałem do tanka i zadałem drożdze w 28ºC. W tanku znalazło się 20,5l o 14,8ºBlg.
    Zastanawiam się, czy takie aktywowanie jest konieczne. Może wystarczyłoby zalać brzeczkę gęstwą
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
      No, no, to ci zacieranie - w czasie snu jak rozumiem? Tak naprawdę ta druga przerwa już nie była potrzebna, b-amylaza wytrzymała z 60-90 min w tej temperaturze, a-amylaza może ze 3 godziny, potem już enzymów nie było....
      Czyli zaś za długo? A Twoim zdaniem to jakie powinny być max. przerwy, by było ok?
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Czyli zaś za długo? A Twoim zdaniem to jakie powinny być max. przerwy, by było ok?
        No, nie to, że za długo, bo i tak pewnie w tym czasie spałeś Chodzi o to, że po pewnym czasie enzymy wyzdychały i już nic się w zacierze nie działo. To jak długo wytrzymują, zależy od temperatury, mozna przyjąć, że max to 3 godziny zacierania.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          (...)Chodzi o to, że po pewnym czasie enzymy wyzdychały i już nic się w zacierze nie działo. To jak długo wytrzymują, zależy od temperatury, mozna przyjąć, że max to 3 godziny zacierania.
          Coder, skąd Ty takie rewelacje czerpiesz? Enzymy "wyzdychały" bo były jakiś tam czas w zacierze o okreslonej temperaturze?
          To, że nie mają już substratu do katalizy nie czyni ich inaktywnymi. Bardzo czesto produkty katalizy mają działanie stabilizujące na budowę enzymu a w konsekwencji ich działanie.
          Odpowiedź co może inaktywować enzymy to już całkiem inny i dłuższy wywód.
          Więcej rozsądku w dawaniu "takich" rad i porad.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Coder, skąd Ty takie rewelacje czerpiesz?
            "Piowowarstwo" Lewis&Young, str 109 wykres na rys 7.2 " Przetrwanie a-amylazy i b-amylazy w rozrzedzonych zacierach....."

            Comment

            • huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
              "Piowowarstwo" Lewis&Young, str 109 wykres na rys 7.2 " Przetrwanie a-amylazy i b-amylazy w rozrzedzonych zacierach....."
              "Przetrwanie a-amylazy i b-amylazy w rozrzedzonych zacierach....." podobnie jak "i/lub czasopisma" bez wglądu w całość niewiele mi mówi.
              Proszę o cały akapit/wątek/rozdział.
              Last edited by huanghua; 2007-03-30, 10:42.
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                Proszę o cały akapit/wątek/rozdział.
                Nie chce mi się wszystkiego przepisywać, może ten rysunek coś wyjasni (Rozdz. 7.3.3 Wpływ temperatury)

                Click image for larger version

Name:	PICT0001.JPG
Views:	1
Size:	16,5 KB
ID:	2023140

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  Nie wiem co autorzy mieli na mysli pisząc "rozrzedzone zaciery", ale przypuszczam że dotyczy roztworów o ekstrakcie ~5% i niższej. Przytoczony przykład nie do końca pasuje do mojego stwierdzenia, gdzie jasno napisałem że obecność produktów katalizy ma działanie stabilizujące. Zacier o ekstraktywności uzyskiwanej w warunkach domowych, z pewnością rozrzedzonym nazwać nie można.
                  Niedomiar a nadmiar w przypadku zachowania stabilności - to znacząca różnica.
                  Czy w takim razie możesz porównać obydwa przykłady?

                  Jesli temat ma się dalej toczyć, to postuluje o wrzucenie go do innego wora.
                  Last edited by huanghua; 2007-03-30, 11:44.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                    Jesli temat ma się dalej toczyć, to postuluje o wrzucenie go do innego wora.
                    I też tak myślę.

                    Dziś rano drożdze z pszenicznego wyłaziły przez rurkę ferm. Część piany pozbierałęm do słoika.

                    Plany na dzisiejszą noc: marcowe chcę zrobić, a rano do roboty.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Dziś rano drożdze z pszenicznego wyłaziły przez rurkę ferm. Część piany pozbierałęm do słoika.
                      Ok. 14-tej piana była na ok. 5-8cm. Mam nadzieję, że nie doszło do zakażenia i będzie wszystko grało.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)

                        Dziś noc poświęciłem miłej zabacie czyli warce XIII. Strałem się wyrobić, bo na rano do roboty i udało się wyrobić pół godziny przed czasem. i udało się zmieścić z tym miesiącu z drugim moim marcowym.

                        Składniki (zapomniałem ile dałem, ale na pewno 6,5kg) mniej więcej:
                        - słód pilzneński 1,8 kg;
                        - słód monachijski 4,5 kg;
                        - słód Karapils 0,2 kg;
                        - chmiel goryczkowy Magnum szyszki (2005) 20 g;
                        - chmiel aromatyczny Magnum Lubelski (2005) 40 g;
                        - drożdze S-23

                        Zacieranie:
                        - podgrzanie do 55ºC
                        - słód i ustalenie temp. na 52ºC i 10'
                        - 25' w temp. 63ºC
                        - 66ºC przez jakieś 25'
                        - 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72ºC, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
                        - 72ºC przez 30'
                        - podgrzanie do 76ºC i filtracja

                        Filtrowanie:
                        Po 30' przerwy

                        Wysładzanie:
                        - 4,5l wody.
                        - 3*3l.
                        - 2*1,7l.

                        Chmielenie:
                        Ponownie cały gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia długo trwało.
                        Do chielenia dałem:
                        - 5' - goryczka całość
                        - 35' aromat 25g
                        - 55' aromat 15g i chłodnica
                        - 65' chłodzenie

                        Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 29ºC posprzątałem i zadałem drożdze.
                        Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.
                        Po powrocie ze szychty piany nie było w mwnzurce i wskazanie w 18ºC 15ºBlg. W tanku pojawiła się piana więc zapowiada się dobrze.

                        Wydajność:
                        W tanku 22l, w czego 1l w butelce, a pół w kanał.
                        - jak w tanku: 54%
                        - tank+ pożywka dla drożdzy : 58%.

                        Piwowarstwo zaczyna mnie coraz bardziej cieszyć. Szczególnie, że sprzęt jest więc trzeba go używać, bo zniszeje. A piwowarstwo jest dobrym sposobem na odstresowanie się.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • coder
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.10
                          • 1347

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Podgrzanie do wrzenia długo trwało.
                          Mały patent: kup dużą elektyczną grzałkę zanurzeniową (~20 zł) i wspomagaj nią podgrzewanie, u mnie doprowadzenie do wrzenia grzałką + kuchenką gazową trwa 20 min.

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            Dziś po 7 dniach burzliwej przelałem na cichą.
                            Z 11,2ºBlg spadło do 3,2ºBlg.
                            Dziś rozlano do 20*0,5l i 18*0,65l butelek z dodatkiem 150g glukozy.
                            Co siekawe przelewająć na cichą było 3,2ºBlg a dziś 3,8ºBlg. Może pomiary były starym cukromierzem.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                              Dziś rozlano do 20*0,5l i 18*0,65l butelek z dodatkiem 150g glukozy.
                              Co siekawe przelewająć na cichą było 3,2ºBlg a dziś 3,8ºBlg. Może pomiary były starym cukromierzem.
                              A mierzyłeś przed, czy po dodaniu cukru?
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Zawsze przed
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X