Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Senior
    • 01-2003
    • 5071

    Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

    Dziś kolejne pszeniczne.

    Składniki:
    - słód pszeniczny 3 kg;
    - słód pilzneński 2 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 25 g;
    - drożdze piana z waki XII

    Zacieranie:
    - 10l wody podgrzanie do 46°C
    - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
    - dolanie 3l wody i ustalenie na 52°C i 15'
    - 65°C przez dolanie 2l wody i 30'
    - 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
    - 72°C przez 30'
    - podgrzanie do 76°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy. Pamiętając o poprzednich manewrach z filtrowaniem podłożyłem pieluchę, dzięki czemu ładnie się filtrowało, ale powoli.

    Wysładzanie:
    - 3*3l.
    - 3*1,7l.

    Chmielenie:
    Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
    Do chielenia dałem:
    - 5' - 10g
    - 45'- 15gi chłodnica
    - 65' chłodzenie

    Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 30°C posprzątałem i zadałem drożdze.
    Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.

    Sprawność: Wyszło 22,5l o 14,8°Blg. Sam oczom nie dowierzałem 70,5%. Bardzo się zdziwiłem dlatego też zaczłem analizować dlaczego. Otóż do zacierania i wysładzania użyłem 50% wody mineralnej oraz 50% wody destylowanej. Miałęm też paski ph do zacieru, ale nic nie widziałem zmiany kolory i pasek pozostał biały.

    Drożdze po 3h od zadania tak pracowały, że zaczły wychodzić rurką. Pianę zebrałem i czekam co dalej-rano się dowiem.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Senior
      • 01-2003
      • 5071

      Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

      Składniki:
      - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
      - słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
      - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
      - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
      - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
      - drożdże Safale S-04 11,5g

      Zacieranie:
      - 10l wody podgrzanie do 55°C
      - słód i ustalenie na 52°C i 15'
      - 65°C przez dolanie 3l wody i 70'
      - po nwgatywnej próbie jodowej dodałem jęczmień palony i carafa i podgrzałem do 72°C i 15'
      - podgrzanie do 77°C i filtracja

      Filtrowanie:
      Po 30' przerwy.

      Wysładzanie:
      - 3*3l.
      - 2*1,7l.

      Chmielenie:
      Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
      Do chielenia dałem:
      - 5' - 15g
      - 45'- 10gi chłodnica
      - 60' chłodzenie

      Sprawność: 12,2°Blg 22l czyli bez płatków 79% a z platkami 69%. Użyłem znów wodę 50/50 mineralnej i destylowanej. Cukromierz sprawdzałem-na samej wodzie jest "0".

      Podczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • coder
        Senior
        • 10-2006
        • 1347

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Podczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.
        Eeee, moge postawić 100 zł ze nic się złego nie stanie. A zbierasz gęstwy? Zanieczyszczenie może sie objawi w 2-3 warce ....

        Comment

        • mwa
          Senior
          • 01-2003
          • 5071

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Eeee, moge postawić 100 zł ze nic się złego nie stanie. A zbierasz gęstwy? Zanieczyszczenie może sie objawi w 2-3 warce ....
          Były to suche drożdze więc był i wyparzony ten słoik przed kilkoma godzinami wczenśniej więc mam nadzieję, że nic się nie stanie.
          Drożdze już pracują więc i good.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Senior
            • 01-2003
            • 5071

            Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

            Składniki:
            - monachijski 4 kg;
            - pilzneński 3 kg;
            - Karapils 1 kg;
            - pszeniczny 1 kg;
            - karmelowy ciemny 0,5 kg;
            - karmelowy jasny 0,5 kg;
            - czekoladowy 0,25 kg;
            - barwiący 0,1 kg;
            - carafara III -dwie garście
            - chmiel Lubelski granulat 50 g;
            - chmiel Marynka granulat 25 g;
            - drożdże Saflager S-23 (2 szaszetki);

            Zacieranie:
            - 15l wody podgrzanie do 56°C
            - słód i ustalenie na 49°C, podgrzanie do 52°C i 10'
            - dolanie 5l wody i podgrzanie do 66- 65°C i 30'
            - podgrzanie do 72°C i 60'
            - podgrzanie do 75°C i filtracja

            Filtrowanie:
            Po 30' przerwy.

            Wysładzanie:
            i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
            - 10*1,7l.

            Chmielenie:
            Na dobry początek znów pomyłka:
            - 0 Lubelski granulat 25g,
            - 20' Marynka granulat 25 g,
            - 40' Lubelski granulat 25g,
            - 60' chłodzenie

            Podczas chłodzenia rehydrowałem drożdze 3 saszetki. Po 10 min. wieko słoika było przyklejone z boku słoja a drożdze szukały pożywienia. Szybko więc zadałem drożdze.

            Całą noc miałęm problemy, ale jakoś to przetrwałem.

            Przed zadaniem drożdzy sprawdziłęm 21°Blg 22,5l.

            Z wysłodzin zrobiłęm A'la Karmi. Chmiel dałem cały od poczatku z portera i warzyłem przez 30'. Dodałem też 7 tabletek słodzika, co dało razem 12°Blg. Obecnie fermentuje też na S-23 w butelce 5l.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Senior
              • 01-2003
              • 5071

              Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)

              Z 14,8ºBlg spadło do 3,8ºBlg wynik więc bardzo ładny.
              Na dnie drożdzy było bardzo mało-więcej na ściankach zostało.
              Planowana cicha to 10 dni.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Senior
                • 01-2003
                • 5071

                Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)

                Dziś przeane na cichą. Z 15ºBlg odfermentowało do 5,5ºBlg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Shlangbaum
                  Senior
                  • 03-2005
                  • 5828

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Wysładzanie:
                  i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
                  Heh, miałem ten sam problem przy wysładzaniu portera.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  - carafara III -dwie garście
                  Te dwie garści Carafy III, które dodałeś sprawią, że piwo będzie gorzko-palone, jak cholera. Już i tak receptura nastawiona jest na piwo dość goryczkowe od słodów. Chyba, że dodałeś Carafę pod koniec zacierania na dosłownie 5 minut ?

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • mwa
                    Senior
                    • 01-2003
                    • 5071

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Chyba, że dodałeś Carafę pod koniec zacierania na dosłownie 5 minut ?
                    Dodałem pod koniec podgrzewania do 75ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Senior
                      • 01-2003
                      • 5071

                      Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

                      Dziś przelane na cichą. Spadło do 4,3°Blg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Senior
                        • 01-2003
                        • 5071

                        Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

                        Chciałem dziś przelać, ale fermentacja dalej trwa (przez rurkę jeszcze porządnie bulgocze). Obecnie czekam aż przestanie.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Senior
                          • 01-2003
                          • 5071

                          Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

                          Porter fermentuje w tanku z pokrywą luźno położoną. Drożdze pracują słabo-piana jest na pół centymetra, bardzo gęsta czarna.
                          Pomyślałem więc by przelać do następnego tanka z rurką fermentacyjną co również dobrze napowietrzy. Co Wy na to drodzy koledzy?
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Senior
                            • 01-2003
                            • 5071

                            Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

                            Jednak przelałem do drugiego tanka. Drożdze wymieszałem-zobaczymy co będzie.
                            Fermentacja jednak słaba coś, ale się zobaczy.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Senior
                              • 01-2003
                              • 5071

                              Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

                              Dziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
                              Drożdze z góry zebrałem do słoika.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Dziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
                                Drożdze z góry zebrałem do słoika.
                                Fajne te drożdże :-)
                                Butelkuj po jutrze a nawet jutro.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎