Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)
Dziś kolejne pszeniczne.
Składniki:
- słód pszeniczny 3 kg;
- słód pilzneński 2 kg;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- drożdze piana z waki XII
Zacieranie:
- 10l wody podgrzanie do 46°C
- słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
- dolanie 3l wody i ustalenie na 52°C i 15'
- 65°C przez dolanie 2l wody i 30'
- 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
- 72°C przez 30'
- podgrzanie do 76°C i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Pamiętając o poprzednich manewrach z filtrowaniem podłożyłem pieluchę, dzięki czemu ładnie się filtrowało, ale powoli.
Wysładzanie:
- 3*3l.
- 3*1,7l.
Chmielenie:
Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
Do chielenia dałem:
- 5' - 10g
- 45'- 15gi chłodnica
- 65' chłodzenie
Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 30°C posprzątałem i zadałem drożdze.
Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.
Sprawność: Wyszło 22,5l o 14,8°Blg. Sam oczom nie dowierzałem 70,5%. Bardzo się zdziwiłem dlatego też zaczłem analizować dlaczego. Otóż do zacierania i wysładzania użyłem 50% wody mineralnej oraz 50% wody destylowanej. Miałęm też paski ph do zacieru, ale nic nie widziałem zmiany kolory i pasek pozostał biały.
Drożdze po 3h od zadania tak pracowały, że zaczły wychodzić rurką. Pianę zebrałem i czekam co dalej-rano się dowiem.
Dziś kolejne pszeniczne.
Składniki:
- słód pszeniczny 3 kg;
- słód pilzneński 2 kg;
- chmiel Lubelski granulat 25 g;
- drożdze piana z waki XII
Zacieranie:
- 10l wody podgrzanie do 46°C
- słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
- dolanie 3l wody i ustalenie na 52°C i 15'
- 65°C przez dolanie 2l wody i 30'
- 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
- 72°C przez 30'
- podgrzanie do 76°C i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Pamiętając o poprzednich manewrach z filtrowaniem podłożyłem pieluchę, dzięki czemu ładnie się filtrowało, ale powoli.
Wysładzanie:
- 3*3l.
- 3*1,7l.
Chmielenie:
Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
Do chielenia dałem:
- 5' - 10g
- 45'- 15gi chłodnica
- 65' chłodzenie
Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 30°C posprzątałem i zadałem drożdze.
Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.
Sprawność: Wyszło 22,5l o 14,8°Blg. Sam oczom nie dowierzałem 70,5%. Bardzo się zdziwiłem dlatego też zaczłem analizować dlaczego. Otóż do zacierania i wysładzania użyłem 50% wody mineralnej oraz 50% wody destylowanej. Miałęm też paski ph do zacieru, ale nic nie widziałem zmiany kolory i pasek pozostał biały.
Drożdze po 3h od zadania tak pracowały, że zaczły wychodzić rurką. Pianę zebrałem i czekam co dalej-rano się dowiem.
Comment