Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #121
    Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

    Dziś kolejne pszeniczne.

    Składniki:
    - słód pszeniczny 3 kg;
    - słód pilzneński 2 kg;
    - chmiel Lubelski granulat 25 g;
    - drożdze piana z waki XII

    Zacieranie:
    - 10l wody podgrzanie do 46°C
    - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
    - dolanie 3l wody i ustalenie na 52°C i 15'
    - 65°C przez dolanie 2l wody i 30'
    - 1/3 do dekokcji i 10 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
    - 72°C przez 30'
    - podgrzanie do 76°C i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy. Pamiętając o poprzednich manewrach z filtrowaniem podłożyłem pieluchę, dzięki czemu ładnie się filtrowało, ale powoli.

    Wysładzanie:
    - 3*3l.
    - 3*1,7l.

    Chmielenie:
    Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
    Do chielenia dałem:
    - 5' - 10g
    - 45'- 15gi chłodnica
    - 65' chłodzenie

    Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. 30°C posprzątałem i zadałem drożdze.
    Odlałem część do menzurki-piana była więc zostawiłem.

    Sprawność: Wyszło 22,5l o 14,8°Blg. Sam oczom nie dowierzałem 70,5%. Bardzo się zdziwiłem dlatego też zaczłem analizować dlaczego. Otóż do zacierania i wysładzania użyłem 50% wody mineralnej oraz 50% wody destylowanej. Miałęm też paski ph do zacieru, ale nic nie widziałem zmiany kolory i pasek pozostał biały.

    Drożdze po 3h od zadania tak pracowały, że zaczły wychodzić rurką. Pianę zebrałem i czekam co dalej-rano się dowiem.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #122
      Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

      Składniki:
      - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
      - słód Carafa® Typ II 0,1 kg,
      - jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,
      - płatki jęczmienne błyskawiczne 0,5 kg,
      - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
      - drożdże Safale S-04 11,5g

      Zacieranie:
      - 10l wody podgrzanie do 55°C
      - słód i ustalenie na 52°C i 15'
      - 65°C przez dolanie 3l wody i 70'
      - po nwgatywnej próbie jodowej dodałem jęczmień palony i carafa i podgrzałem do 72°C i 15'
      - podgrzanie do 77°C i filtracja

      Filtrowanie:
      Po 30' przerwy.

      Wysładzanie:
      - 3*3l.
      - 2*1,7l.

      Chmielenie:
      Gar brzeczki. Podgrzanie do wrzenia i chmielenie.
      Do chielenia dałem:
      - 5' - 15g
      - 45'- 10gi chłodnica
      - 60' chłodzenie

      Sprawność: 12,2°Blg 22l czyli bez płatków 79% a z platkami 69%. Użyłem znów wodę 50/50 mineralnej i destylowanej. Cukromierz sprawdzałem-na samej wodzie jest "0".

      Podczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

        #123
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Podczas zadawania drożdzy ze słoika słoik wpadł do brzeczki-też był wyparzony, ale jednka miał kontakt z podłożem, dlatego ciekaw jestem co będzie dalej-ale jestem przygotowany na niepowodzenie.
        Eeee, moge postawić 100 zł ze nic się złego nie stanie. A zbierasz gęstwy? Zanieczyszczenie może sie objawi w 2-3 warce ....

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Eeee, moge postawić 100 zł ze nic się złego nie stanie. A zbierasz gęstwy? Zanieczyszczenie może sie objawi w 2-3 warce ....
          Były to suche drożdze więc był i wyparzony ten słoik przed kilkoma godzinami wczenśniej więc mam nadzieję, że nic się nie stanie.
          Drożdze już pracują więc i good.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #125
            Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

            Składniki:
            - monachijski 4 kg;
            - pilzneński 3 kg;
            - Karapils 1 kg;
            - pszeniczny 1 kg;
            - karmelowy ciemny 0,5 kg;
            - karmelowy jasny 0,5 kg;
            - czekoladowy 0,25 kg;
            - barwiący 0,1 kg;
            - carafara III -dwie garście
            - chmiel Lubelski granulat 50 g;
            - chmiel Marynka granulat 25 g;
            - drożdże Saflager S-23 (2 szaszetki);

            Zacieranie:
            - 15l wody podgrzanie do 56°C
            - słód i ustalenie na 49°C, podgrzanie do 52°C i 10'
            - dolanie 5l wody i podgrzanie do 66- 65°C i 30'
            - podgrzanie do 72°C i 60'
            - podgrzanie do 75°C i filtracja

            Filtrowanie:
            Po 30' przerwy.

            Wysładzanie:
            i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
            - 10*1,7l.

            Chmielenie:
            Na dobry początek znów pomyłka:
            - 0 Lubelski granulat 25g,
            - 20' Marynka granulat 25 g,
            - 40' Lubelski granulat 25g,
            - 60' chłodzenie

            Podczas chłodzenia rehydrowałem drożdze 3 saszetki. Po 10 min. wieko słoika było przyklejone z boku słoja a drożdze szukały pożywienia. Szybko więc zadałem drożdze.

            Całą noc miałęm problemy, ale jakoś to przetrwałem.

            Przed zadaniem drożdzy sprawdziłęm 21°Blg 22,5l.

            Z wysłodzin zrobiłęm A'la Karmi. Chmiel dałem cały od poczatku z portera i warzyłem przez 30'. Dodałem też 7 tabletek słodzika, co dało razem 12°Blg. Obecnie fermentuje też na S-23 w butelce 5l.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #126
              Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)

              Z 14,8ºBlg spadło do 3,8ºBlg wynik więc bardzo ładny.
              Na dnie drożdzy było bardzo mało-więcej na ściankach zostało.
              Planowana cicha to 10 dni.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #127
                Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)

                Dziś przeane na cichą. Z 15ºBlg odfermentowało do 5,5ºBlg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #128
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  Wysładzanie:
                  i tu zaczły się problemy, bo nie chciało nic lecieć. Więc spowrotem do gara i pieluchę dałem i też nic. Wyciągóem i zaczło kapać-jak bimber. Po 4h miałem brzeczkę chyba o 25°C więc się brałem do warzenia.
                  Heh, miałem ten sam problem przy wysładzaniu portera.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                  - carafara III -dwie garście
                  Te dwie garści Carafy III, które dodałeś sprawią, że piwo będzie gorzko-palone, jak cholera. Już i tak receptura nastawiona jest na piwo dość goryczkowe od słodów. Chyba, że dodałeś Carafę pod koniec zacierania na dosłownie 5 minut ?

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #129
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                    Chyba, że dodałeś Carafę pod koniec zacierania na dosłownie 5 minut ?
                    Dodałem pod koniec podgrzewania do 75ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #130
                      Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

                      Dziś przelane na cichą. Spadło do 4,3°Blg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #131
                        Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

                        Chciałem dziś przelać, ale fermentacja dalej trwa (przez rurkę jeszcze porządnie bulgocze). Obecnie czekam aż przestanie.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #132
                          Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

                          Porter fermentuje w tanku z pokrywą luźno położoną. Drożdze pracują słabo-piana jest na pół centymetra, bardzo gęsta czarna.
                          Pomyślałem więc by przelać do następnego tanka z rurką fermentacyjną co również dobrze napowietrzy. Co Wy na to drodzy koledzy?
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #133
                            Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

                            Jednak przelałem do drugiego tanka. Drożdze wymieszałem-zobaczymy co będzie.
                            Fermentacja jednak słaba coś, ale się zobaczy.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #134
                              Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

                              Dziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
                              Drożdze z góry zebrałem do słoika.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #135
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Dziś przelane na cichą. Blgspadło do 4,1°.
                                Drożdze z góry zebrałem do słoika.
                                Fajne te drożdże :-)
                                Butelkuj po jutrze a nawet jutro.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...