Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #16
    Dziś:
    - warka 1- butelki przeniesione w chłodniejsze miejsce-14st po trzech dniach po butelkowaniu.
    - warka 2- nadal trwa burzliwa fermentacja. Obecnie ma 8,5st. fermentacji w pomieszczeniu 8st. Piana nadal ma niecałe 1cm, ale nic się nie zmienia.
    - warka 3 po prawie 48h od zadania drożdzy piana opadła, ale nadal powierzchnia jest pokryta. Temp. otoczenia 17 st. a w tanku 20st.
    - warka 4 rano piana była dojść ładna, obecnie po 21h od zadania drożdzy mają prawie 2,5cm. W pomieszczeniu jest 17, a w tanku nie całe 22st. (myślałem że też będzie ok 19-20 st.-będę musiał trochę schłodzić) .
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #17
      Warka 3 przelana na cichą dn. 04 lutego.
      Warka 4 przelana na cichą dziś-drożdze zostaną użyte po raz kolejny do dzisiejszej warki, która obecnie się filtruje.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #18
        Warka 5- Przeniczne Ciemne "SYNKOWE" 10,5 Blg

        Jak po tytule robione z pięcioletnim bajtlem.

        Składniki:
        - słód pilzneński Weyermann 1,3 kg,
        - słód przeniczny jasny Weyermann 1,9 kg,
        - słód monachijski II Weyermann 0,6 kg,
        - słód Carawheat 0,2 kg,
        - słód przeniczny czekoladowy 0,05 kg ,
        - chmiel aromatyczny Lubelski 60 g.

        Zacieranie:
        - śrutę dodałem do 8l wody 49st. i ustaliła się na 46st. i trzymałem 10 min.
        - dolałem 1,5l wody godącej i podgrzałem do 50st., potem palnikiem do 53st. i przerwa ok. 20 min.
        - podgrzałem do 63st. i tu przerwa ok.35 min.
        - podgrzłem do 73st. i trzymałem ok. 55 min.
        - dodałem czekoladowy i podgrzałem do 78st po czym do filtratora.

        Filtrowanie:
        pierwsze się nie powiodło i przelałem spowrotem do garnka po czym od nowa filtrowałem, ale dodałem pieluchę na dno filtratora. Efekt był że ładnie i płynnie schodziło do garnka.
        Na koniec było 10,5 Blg a miało być 12, ale ustawiło się na 22l.

        Chmielenie:
        4*20 min. (na początku, w 40 min, w 60 min i w 80 min.) W 100 min. stop i chłodzenie.

        Chłodzenie:
        jak zwykle szybko w wannie, lecz przetrzymałem przez 2h do 24st.

        Fermentacja:
        drożdze (gęstwa drożdzowa z 4 wartki) zadałem w temp. 24st o 17-tej.

        Fotki z tego niezapomnianego dzieła tu. Jak widać zacieranie jest proste.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          - słód przeniczny jasny Weyermann 1,9 kg,
          Uuuhuhuuu...
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          - słód przeniczny czekoladowy 0,05 kg ,
          Ajajaj...
          Last edited by huanghua; 2007-02-06, 21:35.
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Uuuhuhuuu...

            Ajajaj...
            No ja, zmęczenie daje się w znaki-a tak uważałem.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              Jak po tytule robione z pięcioletnim bajtlem.


              Fotki z tego niezapomnianego dzieła tu. Jak widać zacieranie jest proste.
              Proste. Dziwne tylko dlaczego ciągle ta wydajności wychodzi Ci za mała? Sprawdziłeś czy areometr dobrze pokazuje? Mój cygani o 1° tyle, ze dodaje, może Twój odwrotnie, pokazuje mniej niż jest
              Ciekaw jestem tego piwa. Gdy ten zestaw pojawił sie w BA zaraz pociekła mi ślinka , na razie jednak mam jeszcze surowców na 2 warki
              Co do wykorzystania darmowej siły roboczej to mojego 5 latka też będę musiał zapędzić do pomagania
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                Proste. Dziwne tylko dlaczego ciągle ta wydajności wychodzi Ci za mała? Sprawdziłeś czy areometr dobrze pokazuje? Mój cygani o 1° tyle, ze dodaje, może Twój odwrotnie, pokazuje mniej niż jest
                Mój też o jeden za dużo- co pisałem w wcześniejszych postach. Miało być na 20l, a wyszło na 22l stąd ta różnica.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • Marek-C
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.12
                  • 848

                  #23
                  Tragedii jakiejś nie ma z 4 kg 22l 10.5, trochę mało.
                  Browary na hl 12blg biorą zasyp 25 kg więc...

                  Co do bajtli to ja osobiście trochę się boję że takiemu małemu za bardzo się spodoba - moich raczej odganiam.
                  A druga uwaga - przelewasz z gara gorący zacier do filtracji, przy okazji dobrze go napowietrzając a to niedobrze. Raczej spróbuj ostrożnie przelać mniejszym rondlem.
                  No i jeszcze jedno - jesteście pewni że balingometry cyganią?


                  pozdrawiam Marek
                  Last edited by Marek-C; 2007-02-07, 08:28.
                  Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                    Co do bajtli to ja osobiście trochę się boję że takiemu małemu za bardzo się spodoba - moich raczej odganiam.
                    Przy warzeniu to bez dwóch zdań. Ponad 20 litrów wrzątku to jest jednak niebezpieczne ale przy mniej niebezpiecznych czynnościach może sie przydać. Co do nadmiernego spodobania sie to bardziej należałoby ich odganiać od butelek z gotowym produktem

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marek-C
                    No i jeszcze jedno - jesteście pewni że balingometry cyganią?
                    Tak jestem pewien. Po pierwsze sprawdziłem na wodzie destylowanej. W 20°C mój areometr pokazuje 1°blg. Potem porównałem z roztworem cukru o stężeniu kontrolowanym refraktometrem. Błąd wskazań okazał sie stały - w całym zakresie zawyża wskazania o 1°C
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Mój też o jeden za dużo- co pisałem w wcześniejszych postach. Miało być na 20l, a wyszło na 22l stąd ta różnica.
                      Taka gęstość w 22litrach odpowiada 11,5°blg w 20 litrach. Trochę mniej niż założone ale to już nie jest tak źle. Te 22 litry wyszły Ci przed chmieleniem? Bo jeżeli tak to po chmieleniu powinno Ci wyjść jakieś 18 litrów, bo tyle wody zwykle odparuje przy tej operacji. No i końcowe stężenie wyniesie prawie 13°blg
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #26
                        Bajtel pomaga oczywiście przy opiece więc nie powinno nic się stać (nie jest tak, że stary idzie do roboty, a synek mu piwo warzy zamiast iść do przedszkola-a było by tak pięknie ).
                        Co do pomiarów to piszę, że było 22l, po chmieleniu i wystudzeniu do 24st. (a przepis jest na 20l. ). A z wysładzaniem mam problemy, ale pracuję nad nimi .
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Bajtel pomaga oczywiście przy opiece więc nie powinno nic się stać (nie jest tak, że stary idzie do roboty, a synek mu piwo warzy zamiast iść do przedszkola-a było by tak pięknie ).

                          Oczywiście żartowałeś. Jednak warzenie to mimo chwilowych stresów duża frajda.
                          Co do pomiarów to piszę, że było 22l, po chmieleniu i wystudzeniu do 24st. (a przepis jest na 20l. ). A z wysładzaniem mam problemy, ale pracuję nad nimi .
                          To 11,5° po przeliczeniu to już nie jest źle . Bardziej chyba kwestia wydłużenia przerw niż wysładzania.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                            To 11,5° po przeliczeniu to już nie jest źle . Bardziej chyba kwestia wydłużenia przerw niż wysładzania.
                            Też mi się tak wydaje. Dlatego już nie mogę się doczekać kolejnego warzenia.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • dori
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2004.10
                              • 320

                              #29
                              Moim zdaniem nie ma się co za bardzo przejmować wydajnością. Grunt to, żeby piwko dobre wyszło. Do pszeniczniaka najlepsze są drożdże płynne gdyż ponoć tylko one mogą wytworzyć intensywne nuty bananowo -goździkowe.
                              O ile się nie mylę to wyczytałam gdzieś, że w ferie będziesz w Cieszynie - z chęcią się podzilę gęstwą Wyeast 3068.

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
                                ... z chęcią się podzilę gęstwą Wyeast 3068.
                                Oj, to myślę nad 13,14 lub 19, ale to się jeszcze odezwę.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...