Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #31
    Warka 2- Pieroński Pilsik 7Blg zabutelkowana w 39 butelek 0,5l z dodatkiem 145g glukozy.
    Zapomniałem zmierzyć Blg (zdziwiłem się, że jest 6Blg po dodaniu cukru).
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • fellix-f1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 157

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Warka 2- Pieroński Pilsik 7Blg zabutelkowana w 39 butelek 0,5l z dodatkiem 145g glukozy.
      Zapomniałem zmierzyć Blg (zdziwiłem się, że jest 6Blg po dodaniu cukru).
      Żeby on był pieroński, ten pilsik, to musiałby mieć co najmniej 15 Blg a nie siedem.

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
        Żeby on był pieroński, ten pilsik, to musiałby mieć co najmniej 15 Blg a nie siedem.
        Szczerze pisawszy to chodziło mi o Warke 3- Pierońsko Grodzkie 8 Blg.
        Na warce nr 2 czyli temu pilsowi 7Blg to dopiero opada piana na burzliej fermentacji.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Szczerze pisawszy to chodziło mi o Warke 3- Pierońsko Grodzkie 8 Blg.
          Na warce nr 2 czyli temu pilsowi 7Blg to dopiero opada piana na burzliej fermentacji.
          Aż tak długo? Ja wiem, że dolna fermentacja jest wolniejsza ale żeby aż 2 tygodnie 7°blg odfermentowywało?
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #35
            Ja się sugieruję opadnięciem piany. A dopiero teraz zaczynaja się przejaśniać i opadać-nie wiem czy ma sens przelewać na cichą-chcę to zrobić jutro-ewentualnie pojutrze-jutro wieczorem dopiero zajrze.
            Last edited by mwa; 2007-02-08, 20:48.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #36
              Warka 4- Pieroński Przeniczniak 11 Blg
              Rozlane do butelek z dodatkiem 155g glukozy: 0,5l * 41szt, 0,7*1szt i 0,33l też 1 szt.
              Co ciekawe przeniczniak już więcej nie opadł na ciechej i pozostało nadal 4,6Blg.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Warka 4- Pieroński Przeniczniak 11 Blg
                Co ciekawe przeniczniak już więcej nie opadł na ciechej i pozostało nadal 4,6Blg.
                A ile ten pszeniczniak był na cichej, skoro uwarzyłeś go 9 dni temu?
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  A ile ten pszeniczniak był na cichej, skoro uwarzyłeś go 9 dni temu?
                  Richtich. Tyn pszeniczniak był dwie doby na cichej-nie wiem czemu mi się to tak zdłóżyło-widoczne taki zarobiony jestem.

                  Z tymi przeniczniakami to chodzi mi o pszeniczniaki.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #39
                    Warka 5- Przeniczne Ciemne "SYNKOWE" 10,5 Blg

                    Dziś po niespełna 62h sprawdziłem Blg- wyszło 4,5. Przy okazji zamieszałem trochę drożdżami. Piana opadła już po 36h od zadania drożdży.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #40
                      Dziś w 15 dniu fermentacji burzliwej zajrzałem do Warki 2- Pieroński Pilsik 7Blg.
                      Piana odpada, ale wciąż jest drobna. Zamieszałem łychą i obecnie jest 2,4Blg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #41
                        Warka 6 - Pieroński Ciemny Utopek (10-02-2007)

                        Miało być Monachijskie Ciemne, ale Blg końcowe ustaliło się na 10,7 i pojemność 22,5l. Chyba mam w garnku Utopka

                        Składniki:
                        - słód pilzneński Weyermann 1,2 kg
                        - słód monachijski typ I Weyermann 2,45 kg
                        - słód monachijski typ II 20-25 EBC Weyermann - 0,5 kg
                        - słód karmelowy ciemny 0,2 kg
                        - słód karmelowy jasny 0,15 kg
                        - słód Carafa (R) Special typ I 800-1000 EBC Weyermann - 0,1 kg
                        - chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
                        - chmiel goryczkowy Magnum 10g (szyszki)
                        - chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat)
                        - gęstwa drożdzowa dolnej fermentacji.

                        Zacieranie:
                        - śrutę dodałem do 9l wody 68st. i ustaliła się na 64st. i trzymałem 30 min.
                        - podgrzałem do 70st. po czym gar dałem pod dwa koce i zostaiłem na 1,5h
                        - temp. zeszła do 62st po czym dodałem słód Carafa i podgrzałem do 78st i do filtratora.

                        Filtrowanie:
                        na spód filtratora dałem pieluche i przelałem zacier. Po 30 min. zaczłem filtrować. Dolałem 4,5l wody, po czym ponownie 4,5l, później jeszcze 3*1,5l.

                        Chmielenie:
                        - 0 min - szyszki
                        -20 min - goryczka granulat
                        -40 min - aromat granulat 20g
                        -60 min - aromat granulat 5g i do wanny

                        Chłodzenie:
                        jak zwykle w wannie, lecz przetrzymałem przez 1h, co dało 28st.

                        Fermentacja:
                        drożdze (drożdzowa dolnej fermentacjii) zadałem w temp. 24st o 15tej. Później przewiozłem 5km wozem (szczelnie zamknięte) i obecnie schładzają się w pomieszczeniu 12st.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • olorider
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.01
                          • 123

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Później przewiozłem 5km wozem (szczelnie zamknięte) i obecnie schładzają się w pomieszczeniu 12st.
                          to pewnie ruszą z kopyta

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #43
                            Piana drożdzowa dosyć ładna, brązowa i centymetrowa. . Temperatura fermentacji 14st.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #44
                              Warka 2- Pieroński Pilsik 7Blg

                              Warka przelana na cichą.
                              Jako że kilka dni temu zamieszałem pełno było farfocli w piwie na różnych jego poziomach co jednak przy przelewaniu sporo przeleciało przez wężyk.
                              Pytanie: czy przelewając do kolejnego tanka w celu wymieszania z glukozą przed rozlewem do butelek można zastosować jakiś filter na wężyku? Jakie macie sposoby na te pływające flyje?
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Warka przelana na cichą.
                                Jako że kilka dni temu zamieszałem pełno było farfocli w piwie na różnych jego poziomach co jednak przy przelewaniu sporo przeleciało przez wężyk.
                                Pytanie: czy przelewając do kolejnego tanka w celu wymieszania z glukozą przed rozlewem do butelek można zastosować jakiś filter na wężyku? Jakie macie sposoby na te pływające flyje?
                                Ja używam pończochy dwuwarstwowo, na tym etapie należy pamiętać aby nie natlenić młodego piwa co może być dość trudne przy dodatkowej filtracji.
                                Przy następnej warce zrób filtrację przy zlewaniu na cichą. Na tą chwilę polecił bym odsunięcie rozlewu o kilka dni, osady opadną na dno i można ładnie zdekantować.
                                Last edited by mark33; 2007-02-12, 18:39.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X