Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BMarku, myślę, że nie ma potrzeby filtrowania młodego piwa przy zlewaniu na cichuja. Wszak chodzi tylko o oddzielenie tego, co zostało na dnie fermentora. Reszta osiądzie podczas dwutygodniowego cichuja. Kolejna dekantacja - juz ta przed butelkowaniem - powinna załatwić sprawę definitywnie.
Podczas prawidłowo zrobionej fermentacji nie ma potrzeby, jednak ostatnio stało się modne mieszanie całego osadu celem poprawy stopnia odfermentowania stąd wszystkie te problemy z pływającymi farfoclami. Osobiście chyba raz zdarzyło mi się awaryjnie filtrować osad chmielowy który był w piwie (zresztą ja się okazało przy filtracji był to proces zbędny).
Obecnie stosuję filtrację przy przelewaniu do fermentorów z kadzi warzelnej, przy okazji ładnie się napowietrza brzeczka, a przelać i tak muszę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33ostatnio stało się modne mieszanie całego osadu celem poprawy stopnia odfermentowania stąd wszystkie te problemy z pływającymi farfoclami.
Po wymieszaniu farfocle opadają na dno w ciągu doby. W piwie pozostają zawieszone w toni drożdże (no chyba że Mwa fermentował piwo wraz z listkami chmielu - te mogą pływać po powierzchni lub tuż nad dnem). Schłodzenie, choćby o kilka stopni, znacznie przyspiesza kłaczkowanie drożdży. Przez to piwo szybciej się klaruje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Obecnie stosuję filtrację przy przelewaniu do fermentorów z kadzi warzelnej, przy okazji ładnie się napowietrza brzeczka, a przelać i tak muszę.
Obecnie nie przejmuję się tymi farfoclami, ale chętnie się ich pozbył podczas przelewania z cichej do tanka pośredniczącego z glukozą. Jeśli Mark załatwiasz sprawę podwójną warstwą pończochy to gdzie ją zakładasz (wiem, że nie na nogę, ale czy na począku węża lub na jego końcu czy też na górę tanka jako filtr-tylko podobno już niewskazane jest napowietrzanie piwa i opad na dół z góry)?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BChodzi chyba o pobudzenie drożdży do pracy/namnożenie ich z powodu słabej/zanikającej pracy/zbyt małej ilości ( np. z powodu zbyt słabego natlenienia brzeczki).
Po wymieszaniu farfocle opadają na dno w ciągu doby. W piwie pozostają zawieszone w toni drożdże (no chyba że Mwa fermentował piwo wraz z listkami chmielu - te mogą pływać po powierzchni lub tuż nad dnem). Schłodzenie, choćby o kilka stopni, znacznie przyspiesza kłaczkowanie drożdży. Przez to piwo szybciej się klaruje.
Wiadomo, że nie dla mody mieszają w tych piwach , czy tu wszystko musi być łopatologicznie napisane. Zresztą pisałem żeby przesunął butelkowanie o kilka dni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_Bprzy zlewaniu na cichuja....dwutygodniowego cichuja...
Kurde, różnie to można pomyśleć, ależ z taką nazwą jeszcze się nie spotkałem. "Cichą" wydaje mi się na najkrótsze określenie.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaTeż tak robię tylko okładam przegotowaną pieluchę tetrową jako filtr. Chmielin sporo zostaje. Jednak farfocle po głównej fermentacji to to zaś chyba drożdze. To samo pływa w butelkach warki I tylko bardzo skromnych ilościach.
Obecnie nie przejmuję się tymi farfoclami, ale chętnie się ich pozbył podczas przelewania z cichej do tanka pośredniczącego z glukozą. Jeśli Mark załatwiasz sprawę podwójną warstwą pończochy to gdzie ją zakładasz (wiem, że nie na nogę, ale czy na począku węża lub na jego końcu czy też na górę tanka jako filtr-tylko podobno już niewskazane jest napowietrzanie piwa i opad na dół z góry)?
Na końcówkę wężyka jest najwygodniej
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
Kurde, różnie to można pomyśleć, ależ z taką nazwą jeszcze się nie spotkałem. "Cichą" wydaje mi się na najkrótsze określenie.
Mark, fajny jest ten Twój kondom...
A jaki jest mniej więcej skład tego, co on zatrzymuje w sobie? - Interesują mnie drobne frakcje białek, tzw. zimny osad.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BCichuj
Mark, fajny jest ten Twój kondom...
A jaki jest mniej więcej skład tego, co on zatrzymuje w sobie? - Interesują mnie drobne frakcje białek, tzw. zimny osad.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Myślę, że wyłapuje większość drobin i to bardzo drobnych, polecam spróbować ten patent.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BI tak zrobię. Mam nylonowy woreczek do ekstrakcji granulatu chmielowego. Po gotowaniu brzeczki wypłukam go, wygotuję i założę na kranik kociołka. Dzięki!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33Nie wiem jaki ma gęsty splot ten woreczek ale obawiam się, że podwójnym pończochom nie da rady, jednym słowem może nie spełnić oczekiwań.
Comment
-
-
Warka 5- Pszeniczne Ciemne "SYNKOWE" 10,5 Blg
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwaDziś po niespełna 62h sprawdziłem Blg- wyszło 4,5. Przy okazji zamieszałem trochę drożdżami. Piana opadła już po 36h od zadania drożdży.
Myślę, że 3 dni cichej styknie-już dojść odleżało-co?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment