Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #61
    Warka 2- Pieroński Pilsik 7Blg

    Dziś rozlane do 38 butelek 0,5l z dodatkiem ok. 160g glukozy. W smaku dość kwasne-od poczatku same problemy z tym piwem.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #62
      Warka 7- Pieroński Koźlak 15,5 Blg (19-II-2007r)

      Wczoraj poświęciłem ładne 11h na zrobienie tego piwka.

      Składniki:
      Skład zestawu BA Koźlak Ciemny:
      - słód pilzneński Weyermann 1,25 kg,
      - słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg,
      - słód karmelowy ciemny 0,5 kg,
      - chmiel goryczkowy zastąpiłem szyszkami Marynka 60 g ,
      - chmiel aromatyczny zastąpiłem szyszkami Lubelski 30 g ,
      - gęstwa drożdzowa dolnej fermentacji.

      Zacieranie:
      - śrutę dodałem do 7l wody 55st. i ustaliła się na 50st. i trzymałem 10 min,
      - podgrzałem do 66st. po czym trzymałem jakieś 40 min,
      - podgrzałem ponownie do 66 i 1/3 zacieru do osobnego garnka do dekokcji (podgrzałęm do 72 i trzymam 10 min. po czym podgrzałem do wrzenia, było 95st-nie wiem czy dobrze, ale tak właśnie zrozumiałęm z instrukcji, i trzymałem 10 min. po czy powróciło spowrotem do gara,
      - podgrzałem do 73st i tak trzymałem 60 min.

      Filtrowanie:
      Dałem podbicie i filtrowałem, wysładzałem 4l a później 4*2l (chyba, bo podczas wysładzania było niezłe zamieszanie z innymi warkami).

      Chmielenie:
      - 0 min - szyszki goryczkowe
      -60 min - szyszki aromatyczne i trochę mchu irl.
      -80 min - aromat granulat 5g na koniec kotowania
      -81 min - do wanny

      Chłodzenie:
      jak zwykle w wannie, może z 30 min.

      Fermentacja:
      W sumie wyszło 15,5 Blg i 12l tylko. Drożdze (drożdzowa dolnej fermentacjii z poprzedniej warki) zadałem w temp. 28st.
      Dziś sprawdze jak tam fermentacja przebiega.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • arsen99
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.10
        • 101

        #63
        Jedno takie pytanie, ja ostatnio też robiłem dekokt, był to mój pierwszy raz.
        Z tego co mi się udało zrozumieć, to po podgrzaniu do pierwszej przerwy czyli do 66 stopni od razu pobiera się 1/3 zacieru, bez dodatkowego przetrzymywania całości w tej temperaturze, a dalej postępuje się tak jak napisałeś. Natomiast Ty jeszcze trzymałeś przed pobraniem 1/3 40 min w tej temperaturze. To jak to w końcu jest?

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
          Jedno takie pytanie, ja ostatnio też robiłem dekokt, był to mój pierwszy raz.
          Z tego co mi się udało zrozumieć, to po podgrzaniu do pierwszej przerwy czyli do 66 stopni od razu pobiera się 1/3 zacieru, bez dodatkowego przetrzymywania całości w tej temperaturze, a dalej postępuje się tak jak napisałeś. Natomiast Ty jeszcze trzymałeś przed pobraniem 1/3 40 min w tej temperaturze. To jak to w końcu jest?

          A tak

          Comment

          • arsen99
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.10
            • 101

            #65
            Czyli zaraz po zagrzaniu do 66 stopni odbieramy 1/3 zacieru, a nie pozostawiamy w tych 66 stopniach na jakiś czas i dopiero odbieramy.

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #66
              Warka 5- Pszeniczne Ciemne "SYNKOWE" 10,5 Blg

              Dziś rozlane do 42 butelek 0,5l z dodatkiem ok 160g glukozy.
              Po trzech dniach fermentacji burzliwej było 4,5 Blg. Dziś było 4,3 Blg-trochę sporo.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #67
                Warka 6 - Pieroński Ciemny Utopek

                Dziś zabutelkowałem do 44*0,5l butelek z użyciem 150g glukozy.
                Piwo po fermentacji burzliwej już mi smakowało, teraz jeszcze bardziej. Nie mogę się doczekać nagazowania.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10764

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arsen99
                  Czyli zaraz po zagrzaniu do 66 stopni odbieramy 1/3 zacieru, a nie pozostawiamy w tych 66 stopniach na jakiś czas i dopiero odbieramy.
                  reszta i tam ma przerwę w w66°C
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #69
                    Nowy sprzęt w moim browarze

                    W sobotę do mojego browaru dojechał nowy sprzęt-śrutownik. Dziś go użyłem pierwszy raz - fajna zabawa.
                    Zakupiłem też termometr elektroniczny ciekawe jak będzie się sprawował.
                    Jutro chcę jeszcze zrobić prarę dziurek w kadzi filtracyjnej by zwiększyć przepustowość.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      W sobotę do mojego browaru dojechał nowy sprzęt-śrutownik. Dziś go użyłem pierwszy raz - fajna zabawa.
                      Zakupiłem też termometr elektroniczny ciekawe jak będzie się sprawował.
                      Jutro chcę jeszcze zrobić prarę dziurek w kadzi filtracyjnej by zwiększyć przepustowość.
                      Znaczy śrutownik sie sprawdził Udało Ci się zachować łuskę nierozdrobnioną?
                      A ten termometr jest super. Kopna sie do IKEA'i.
                      Co do kadzi to zrób dużo dziurek ale fi 1mm lub nawet mniejsze. Robota upierdliwa ale sie opłaci. Najlepiej byłoby nałożyć na dno siatkę z kajnertki lub miedzi wtedy możnaby wiercić gęsto większe otwory.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #71
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                        Znaczy śrutownik sie sprawdził Udało Ci się zachować łuskę nierozdrobnioną?
                        Raz leciała mąka, raz całe ziarno. Na końcu myślę, że udało mi się odpowiednio ustawić.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • dori
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2004.10
                          • 320

                          #72
                          Następnym razem możesz spróbować zwilżyć słód- wówczas łuska staje się bardziej elastyczna i podczas śrutowania nie ulega tak łatwo rozerwaniu.

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #73
                            Warka 8- Marcowy Koźlak 16,5 Blg (01-III-2007r)

                            Dziś już przed piątą rano zabrałem się za zacieranie. Zestaw z naszego sklepu Piwowar.biz.

                            W skład wchodzi:
                            - pilzneński 3 kg;
                            - monachijski 2,5 kg;
                            - karmelowy jasny 0,75 kg;
                            - karmelowy ciemny 0,25 kg;
                            - chmiel Marynka granulat 50 g;
                            - chmiel Lubelski granulat 50 g ;
                            - drożdze z odzysku Vi warki.

                            Słód śrutowałem sam pierwszy raz. Małe problemy z śrutowaniem a raczej ustawieniem - nadal mam wątpliwości.

                            Zacieranie wg wskazówek BA z warki VII.
                            - 15 min w 65 st.
                            - podgrzałem ponownie do 66 i 1/3 zacieru do dwóch innych garnków do dekokcji (podgrzałęm do 72 i trzymam 10 min. po czym podgrzałem do wrzenia i trzymałem 10 min. po czym powróciło spowrotem do gara,
                            - podgrzałem do 73st i tak trzymałem 50 min.

                            Filtrowanie:
                            4*3,7l i raz 2l.

                            Warzenie:
                            Na początku Marynka w 45' Lubelski z dodatkiem mchu irl.. W 65' koniec i do wanny.

                            Po schłodzeniu zadalem gęstwą drożdzową z warki nr Vi.

                            Wyszło 20l o 16,5Blg. Trochę mało (jak zawsze i pomału mnie to ma) ale i tak to najmocniejse jakie zrobiłęm.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #74
                              Nowy sprzęt

                              No i dziś doszedł nowy sprzęt: szuszarka oraz styrylizator mechaniczny.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #75
                                Warka 9- Pils 11,5 Blg (02-III-2007r)

                                Dziś z rana warzenie pilsa. Wczoraj z synem ześrutowaliśmy słód (uprzednio troche namoczony).

                                Składniki:
                                - pilzneński 3 kg;
                                - monachijski 1,5 kg;
                                - carapils 0,2 kg;
                                - chmiel Marynka granulat 50 g;
                                - chmiel Lubelski granulat 25 g ;
                                - drożdze z odzysku VI warki.

                                Zacieranie:
                                - 40' w 65-62st.,
                                - 40' w 75-72st.,
                                - podgrzanie do 78st i filtrowanie.

                                W czasie zacierania zrobiłem sporą ilość dziurek w kadzi filtracyjnej. Wczoraj użyłem również pompki do roweru, gdzie przyspiesza dojść filtrowanie.

                                Filtrowanie:
                                Poszło dojść szybko dzięki usprawnieniom. Jednak dojść mętne-nie wiem czy to za sprawą dojść drobnego śrutu czy zaś dzięki samemu filtrowaniu. Filtrowałem bez podbicia.

                                Chmielenie:
                                0' - Marynka 50g;
                                45' -Lubelski 20g;
                                60' -Lubelski 5g i koniec.

                                Wyszło 20l o 11,5Blg- dojść mało jak na 4,7kg słodu.

                                Muszę bardziej skupić się na wszystkich etapach warzenia piwa by poprawić wydajność. Muszę również przemyśleć nad popełnianiem błędów. W poniedziałek lub wtorek robię marcowe-później przerwa jakieś 2 tygodnie na analizy.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...