Składniki:
- pilzneński 4,2 kg;
- monachijski 1,5 kg;
- karmelowy jasny 0,3 kg;
- chmiel Marynka szyszki ok. 40 g;
- chmiel Lubelski szysszki 25 g ;
- drożdze z odzysku VII warki.
Zacieranie:
- 10' w 54-52*.,
- 30' w 65*.,
- ¹/³ zacieru do dwóch małych garnków i 15' w 74-72*, po czym gotowane też przez 15 min. Na końcu przelano wolno do garnka cały czas mieszając,
- całość podgrzano do 72* i tak przez 30'
- próba jodowa negatywna
- podgrzanie do 75'(10') i filtrowanie.
Filtrowanie:
Podbicie z brzeczki, filtrat był z 3 razy zwracany i ciągle mocno mułowaty. Wysładzałem sprawdzając temp. 68-74* chcąc poprawić wydajność: 4l, 3l, 3l.
Myślałem skąd taka mała wydajność. Doczytalem wczoraj o wysładzaniu w odpowiedniej temp. więc już w nocy zamiast spać spieszyłem z warzeniem. Wszystkie czynności wykonywałem uważnie, nie spiesząc się. Sprawa zamulownego filtratu może być z dwóch powodów: za dużo dziurek w kadzi filtracyjnej (całe dno zrobiłem w sobote rano, 1mm i to już druga warka) lub źle ześrutowany słód ( tu mi się wydaje więcej prawdopodobne-śrutowałem wilgotny, w czasie zacierania zauważyłem że sporo jest całych ziaren a w czasie filtrowania zawsze muł był na wierzchu teraz wcale go nie było).
Co do śrutowania to suchy słód mielił się drobniej, ale za to wszystko było przerobione i w czasie filtrowania muł był u góry. Gdy zaś śrutowałem wilgotny to sporo było całego, muł całkowicie spłynoł z wysłodzinami.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fellix-f1
Zrób sobie filtratorek z oplotu wężyka hydraulicznego, a będziesz baaardzo zadowolony.
Jeżeli jest źle przygotowana śruta żaden filtrator nie pomoże. Ratowałem warkę 2 tygodnie wstecz i oplot nie pomógł. Było zbyt dużo mąki która zapychała wszystko.
Trzeba zachować/wypracować proporcje łuski do śruty i mąki.
Jeżeli jest źle przygotowana śruta żaden filtrator nie pomoże. Ratowałem warkę 2 tygodnie wstecz i oplot nie pomógł. Było zbyt dużo mąki która zapychała wszystko.
Trzeba zachować/wypracować proporcje łuski do śruty i mąki.
Czyli źle ześrutowane, a dziurki w kadzi filtracyjnej ok?
Ale skoro jest drobno ześrutowane to wydajność powinna być ok. A tu normalnie wiele ziaren całych było-dzięki zwilżeniu.
Wczoraj rozlałem do 22 butelek 0,5l oraz 2 * 0,33l z dodatkiem 120g glukozy. Na f. cichej piwo się sklarowało ale niestety dalej pozostało 5,4°Blg-mam nadzieję, że butelki będą całe.
Dziś przelane na cichą. Z 16,5º Blg spadło do 6,8ºBlg. Troche dużo, ale co zrobić jak fermentacja ustała. Fermentacja była od 12ºC po czasie spadło do 10ºC. obecnie będzie ok. 2 tyg. na cichej w temp. 10ºC.
Dziś przelane na cichą. Z 16,5º Blg spadło do 6,8ºBlg. Troche dużo, ale co zrobić jak fermentacja ustała. Fermentacja była od 12ºC po czasie spadło do 10ºC. obecnie będzie ok. 2 tyg. na cichej w temp. 10ºC.
Odfermentowanie do 6,8 blg doskonale predysponuje tego koźlaka do rocznego leżakowania, gorąco polecam zachować przynajmniej kilka butelek.
Odfermentowanie do 6,8 blg doskonale predysponuje tego koźlaka do rocznego leżakowania, gorąco polecam zachować przynajmniej kilka butelek.
Ostatnie 4 warki (VII-X) zamierzam ostawić połowy października, a koźlaki to już na święta. Będą leżakować spokojnie-może wstrzymam z tym postanowieniem. Tylko w lato jeśli będzie ciepło to w piwnicy będzie ok 25ºC-ale może pomyślimy czy warto będzie przewozić w inną piwnicę-jeśli będzie warto to transport pojedzie z eskortą.
Również dzis przelałem na cichą. Z 11,5ºBlg spadło zaledwie do 4,5ºBlg. Ale ma czekać do października więc odleży swoje. Klarowność poprawiła się znakomicie. Na górze pływałem ala bordowe kropki (jak myślę i mam nadzieje, że to drożdze). Cichą przewiduję 14 dni.
Ostatnie 4 warki (VII-X) zamierzam ostawić połowy października, a koźlaki to już na święta. Będą leżakować spokojnie-może wstrzymam z tym postanowieniem. Tylko w lato jeśli będzie ciepło to w piwnicy będzie ok 25ºC-ale może pomyślimy czy warto będzie przewozić w inną piwnicę-jeśli będzie warto to transport pojedzie z eskortą.
W mojej piwnicy w upały temperatura dochodziła do 20 stopni C i nic się z piwem nie stało, fakt faktem były to tylko ejle. Zobaczę w tym roku jak się utrzymają lagery.
Comment