Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #91
    Nowy sprzęt

    Chłodnica dziś poskręcana już i gotowa do pierwszego użycia.
    Click image for larger version

Name:	100_7991.jpg
Views:	1
Size:	40,8 KB
ID:	2023083
    Zabrałem dziś również śrutownik do roboty. Okazało się, że trochę krzywo się kręcił więc i odpowiednio ustawiłem. Słód mam już ześrutowany na jutro. Jutro chcę zatrzeć w robocie Schwarzbiera, a po robocie zabrać się za filtrowanie i resztę. Ciekaw jestem co z tego wyjdzie( zacieranie ok. 6h.), jeśli się sprawdzi to będzie dobrze.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #92
      W robocie warzysz piwo? Fajna robota
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        W robocie warzysz piwo? Fajna robota
        Chca dopiero spróbować, ale i tak nie mom co robić.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #94
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          ...Sprawa zamulownego filtratu może być z dwóch powodów...
          Najczęstszą przyczyną niedokładnej filtracji jest zbyt duża szybkość filtrowania. Prawidłowo 20 litrów powinno się cedzić od półtorej do dwóch godzin, pozostawiając pierwsze 20 - 30 minut na ułożenie złoża. Zbyt małe otwory nie mogą być przyczyną zamulenia brzeczki, chociaż ich duża łączna powierzchnia umożliwia przyśpieszenie filtracji.

          Samo nawilżenie słodu przed śrutowaniem powinno poprawić warunki filtracji, a nie pogorszyć, poprzez zachowanie łuski w większych kawałkach.

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #95
            Warka X- Marcowe "Heksa" 12,2ºBlg

            Dziś przelane na cichą. Z 12,2ºBlg spadło do 4,5ºBlg. Co ciekawe zaczyna się klarować i to dojść ładnie.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #96
              Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)

              Składniki:
              - słód pilzneński 2,0 kg;
              - słód monachijski 2,0 kg;
              - słód czekoladowy 0,25 kg;
              - słód barwiący 0,1 kg;
              - chmiel Lubelski granulat 50 g;
              - drożdże z X warki.

              Zacieranie:
              Zacieranie zaczłem dziś ok. 6 rano w pracy.
              - 7l. wody w 55ºC i słód
              -50' w 52ºC
              -dolałem 3,5l wody ciepłej i podgrzałem do 64ºC
              - między 64-62ºC przez 1,5h
              -podgrzałem i 66-67ºC przez 2godziny
              - podgrzałem 73-72ºC i tak przez 80 min.
              po czym przewiozłem wozem do chaty, gdzie zaraz podgrzałem do 76ºC i filtrowanie.

              Filtrowanie:
              Bez podbicia z wody. Wysładzanie 4*3,2l oraz 1l na końcu. Łącznie użyłem 13l wody do zacierania oraz 13,8l do wysładzania.

              Chmielenie:
              - 0' 30g chmielu,
              - 30' 10g chmielu
              - 50' 10g chmielu oraz chłodnica.

              Chłodzenie:
              Schłodziłem do 25ºC przez ok. 20 min. lecz użyłem ok 30l wody, która sprawdziła się w myciu.

              Drożdze ładnie zaczły pracować więc je zadałem w 25ºC i opuściłem moj browar w małej zadumie.
              Otóż wyszło 21,5l o 11,2ºBlg. Wydajność 59% (nie jest zły, ale spodziewałem się więcej). Sprawa wydajności to u mnie priorytet dlatego też poczyniłem pewne kroki ku temu:
              - śrutownik trochę naprawiłem by śrutowało równo,
              - długo wysładzałem (aż przesadnie),
              - wysładzałem temp. 68-74ºC i sporą ilością wody.
              Ale i tak jestem zadowolony i zaczynam świętowanie.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Otóż wyszło 21,5l o 11,2ºBlg. Wydajność 59% (nie jest zły, ale spodziewałem się więcej).
                Dokładnie 59,5% nie tak źle. Ja próg 60% przekroczyłem dopiero za 9 warką.
                W tym zasypie było sporo słodu monachijskiego, on ma gorszą wydajność niż pilzneński. Co do wydajności robisz wszystko poprawnie - długie zacieranie, obfite wysładzanie. Możesz jeszcze drobniej śrutować i zainteresować się pH wody.

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                  Dokładnie 59,5% nie tak źle. Ja próg 60% przekroczyłem dopiero za 9 warką.
                  W tym zasypie było sporo słodu monachijskiego, on ma gorszą wydajność niż pilzneński. Co do wydajności robisz wszystko poprawnie - długie zacieranie, obfite wysładzanie. Możesz jeszcze drobniej śrutować i zainteresować się pH wody.
                  Śrutowałem dojść mocno-jeśli dokręciłem o pół obrotu więcej to już mączka leciała.
                  Co do ph wody to raczej twarda-w czasie zacierania Czantoria z gazem a do wysładzana ze studni.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #99
                    Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)

                    Kukam dziś do środka i widzę pianę, lecz nic przez rurkę nie przechodziło. Piana opadła. Wyparzoną łychą pomieszałem z 2 minuty i już po chwili gaz przez rurkę się ulatniał-ciekawe co to da.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka 8- Marcowy Koźlak 16,5 Blg (01-III-2007r)

                      Dziś zabutelkowane z 150g. glukozy (mam nadzieję, że wystarczająco) do 40 butelek 0,5l. Spadło do 6ºBlg (z 16,5). Teraz spokojnie poleży w piwnicy (o ile temp. pozwoli).
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka 9- Pils 11,5 Blg (02-III-2007r)

                        Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 170g. glukozy do 40 butelek 0,5l.
                        Z 11,5°Blg spadło do 4°Blg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka XI- Schwarzbier św. Partyk 11,2ºBlg (17-III-2007r)

                          Dziś po 7 dniach burzliwej przelałem na cichą.
                          Z 11,2ºBlg spadło do 3,2ºBlg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka X- Marcowe "Heksa" 12,2ºBlg

                            Dziś "Heksa" rozlana do butelek z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło: 0,33l*2, 0,5l*27, 0,66l*7.
                            Na poczatku było 12,2ºBlg odfermentowało do 4,5ºBlg na burzliwej, a po cichej spadło do 4ºBlg.
                            Pomiary mogą się różnić z powodu zmiany cukromierza na z Biowinu, który wskazuje prawidłowo.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)

                              Wczoraj zaczłem zacierannie pszeniczniaka ok. 21-wszej.

                              Składniki:
                              - słód pilzneński 1,8 kg;
                              - słód monachijski 0,5 kg;
                              - słód carahell 0,2 kg;
                              - słód pszeniczny 3,5 kg;
                              - chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;
                              - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 od kol. jkocurek'a.

                              Zacieranie:
                              - podgrzanie do 48ºC
                              - słód i ustalenie temp. na 45ºC i 10'
                              - 50' w temp. 56-54ºC
                              - 65-59ºC przez jakieś 4,5h
                              - 73-70ºC przez jakieś 2,5h
                              Później przewiozłem zacier i podgrzałem do 75ºC, gdzie przelałem do filtratora.

                              Filtrowanie:
                              Ależ się wkur... , nie chciało lecieć wcale i wcale.
                              Gdy już coś przeleciało to wlałem 4,5l wody.
                              Później jeszcze 3*3l.
                              A później może z 3*1,7l.

                              Chmielenie:
                              Zamiarem mmym było zrobienie pełnego garca brzeczki. I ten zamiar się udał.
                              Do chielenia dałem:
                              20g na początu
                              10g w 30'
                              10g w 50' i chłodnica
                              60' chłodzenie.

                              Po schłodzeniu wyjołem chłodnicę i ostawiłem w temp. ok. 30ºC i udalem się po bajtla do pszedszkola.

                              Wróciłem po 2h to drożdze wylazły z słoika więc szybko przelałem do tanka i zadałem drożdze w 28ºC. W tanku znalazło się 20,5l o 14,8ºBlg.

                              Chmieliny (brzeczkę z chmielem) wlałem do 4 butelek 0,66l, a z 1,5l poszło w kanał.

                              Wydajność:
                              - jak w tanku: 54%
                              - tank+ pożywka dla drożdzy : 64%.

                              Gdyby nie filtracja to było by pięknie i dwie warki bym uwarzył (druga to marcowe, a tu się miesiąc kończy ).
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                - 65-59ºC przez jakieś 4,5h
                                - 73-70ºC przez jakieś 2,5h
                                [...]
                                Chmieliny (brzeczkę z chmielem) wlałem do 4 butelek 0,66l, a z 1,5l poszło w kanał.
                                No, no, to ci zacieranie - w czasie snu jak rozumiem? Tak naprawdę ta druga przerwa już nie była potrzebna, b-amylaza wytrzymała z 60-90 min w tej temperaturze, a-amylaza może ze 3 godziny, potem już enzymów nie było....

                                Rezerwy chyba zabutelkowałeś ciut za dużo, po fermentacji przelicz uważnie, żebyś nie przegazował piwa - max 200g cukru.

                                Comment

                                Przetwarzanie...