Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #136
    Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

    Piany praktycznie nie ma. Bąbelków brak. Na górze pływają drożdze (czerwone plamki). Jako, że miałem już te plamki narazie jestem spokojny.
    Na jutro z rana chcę zadać jeszcze jedną saszetkę drożdzy. Pieron wie co się dzieje. Temp. to 12°C.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #137
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
      Fajne te drożdże :-)
      Butelkuj po jutrze a nawet jutro.
      Pewnie że fajne
      Wstrzymam się-kolejka do butelkowania będzie
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #138
        Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

        Piany nadal brak choć rano zadałem kolejną saszetkę drożdzy.
        Ble obecnie spadło do 9,5° więc fermentacja trwa. U góry pływają czerwone kropki z droższy. Obecnie temp. to 13°C. Jutro będzie w 11°C więc się zobaczy.
        Ta fermentacja jest bardzo dziwna jakby niezauważalna-piany praktycznie brak, przez rurke nic nie leci, a jednak spada.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • jkocurek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.12
          • 1030

          #139
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          przez rurke nic nie leci, a jednak spada.
          Pewno po prostu CO2 przechodzi przez nieszczelności między deklem a fermentorem. Jeżeli blg spada to CO2 musi sie wydzielać!
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #140
            Warka XII- Pszeniczne Mocne14,8ºBlg (29-III-2007)

            Po burzliwej spadło do 3,8ºBlg a po cichej do 3,3ºBlg.
            Dziś zabutelkowałem z 170g glukozy w 31 butelek 0,66l.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #141
              Warka XIV - Hefe-Weizen 14,8°Blg (02-IV-2007)

              Z 4,1°Blg na cichej spadło do 4°Blg.
              Dziś rozlane do butelek ( 34*0,5l, 6*0,66l i 1*0,75l)z 200g glukozy.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #142
                Warka XV - STOUT 12,2°Blg (03-IV-2007)

                Dziś zabutelkowane do 42 butelek 0,5l oraz 3 but. 0,33l. z dodatkiem 170g glukozy.
                Na cichej zeszło z 4,3 na 4,1°Blg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #143
                  Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

                  Po 10 dniach przelane na cichą. Odfermentowało do 9°Blg. Teraz zobaczymy ile poleży na cichej-temperatury wzrosły niesamowicie (obecnie z 10 podniosło się do 14°C).
                  Mam pytane: ile dać glukozy co by flaszek nie rozwaliło?
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #144
                    Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)

                    Dziś kolejne pszeniczne.

                    Składniki:
                    - słód pszeniczny 2,5 kg;
                    - słód pilzneński 1,6 kg;
                    - słód Carahell 0,2 kg;
                    - chmiel Lubelski granulat 35 g;
                    - drożdze z waki XIV

                    Zacieranie:
                    - 10l wody podgrzanie do 48°C
                    - słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
                    - podgrzanie na 53C i 15'
                    - podgrzanie na 63°C i 75'
                    - 1/3 do dekokcji i 15 min. w ok. 72°C, później 10' wrzenie i spowrotem do gara.
                    - 72°C przez 30'
                    - podgrzanie do 75°C i filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 30' przerwy. Pielucha na dno filtratora i pomału leci, ale leci i to piknie.
                    Wysładzanie:
                    - 3*3l.
                    - 2*1,7l.

                    Chmielenie:
                    - 0' - 15g
                    - 45'- 10g
                    - 55'- 10g chłodnica
                    - 60' chłodzenie

                    Po schłodzeniu zadałem drożdze. Ale znów wylazły (tym razem po 5h). Część zebrałem-reszta rano.
                    Po schłodzenu wyszło 13,2°Blg i 22l.

                    Wydajność jak narazie największa czyli 71,5%. Tym razem wodę użyłem: 5l mineralnej, 23l destylowanej i coś tam kranuwy przy wysładzaniu.

                    W piwnicy leżą i oczekują puste tanki, ale to dopiero w czwartek w nocy się zacznie.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #145
                      Warka XIII- Marcowe Urodzinowe 15ºBlg (31-III-2007)

                      Też dziś roznalne do butelek 42*0,5l, 1*0,33l oraz 1*1l z dodatkiem 150g glukozy.
                      Waga ustaliła się na 4,5ºBlg.

                      Roboty było dziś co niemiara. Nawet trwały przygotowania na chmielnik-ciekawe co z tego będzie.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • marian1920
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.10
                        • 1333

                        #146
                        skosztowołbych Twojego piwka

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #147
                          Warka XVIII- Stout 12,5ºBlg (20-IV-2007r.)

                          Zaczłem wczoraj od 20-tej.


                          Składniki:
                          - słód pilzneński 4 kg;
                          - słód karmelowy jasny 0,5kg;
                          - słód Carafara III 0,18 kg;
                          - chmiel Marynka granulat 40 g;
                          - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                          - drożdze Wyeast 1084 Irish Ale

                          Zacieranie:
                          - 12l wody do 36°C i słód i 5' w 35°C
                          - podgrzanie na 52C i 15'
                          - podgrzanie na 62°C i 40'
                          - podgrzanie na 72°C i 25'
                          - podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja

                          Filtrowanie:
                          Po 30' przerwy.
                          Wysładzanie:
                          - 4*3l.

                          Chmielenie:
                          - 0' - gotowanie
                          - 15'- goryczkowy
                          - 45'- aromatyczny
                          - 60' chłodzenie

                          Po schłodzeniu zadałem drożdze. Po 6h jeszcze nic się nie dzieje.

                          Wyszło: 12,5°Blg i 22,5l. Wydajność 63,7%.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #148
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa

                            Po schłodzeniu zadałem drożdze. Po 6h jeszcze nic się nie dzieje.

                            Wyszło: 12,5°Blg i 22,5l. Wydajność 63,7%.
                            Robiłes coś z tymi drożdżami przed zadaniem? One siedziały tydzień w lodówce więc pewno posnęły.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #149
                              Nic nie robiłem-dałem do ciepłego i tyle.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                #150
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Nic nie robiłem-dałem do ciepłego i tyle.
                                Szkoda. Mogłeś je rozruszać odrobiną brzeczki przed chmieleniem. Jaka sytuacja teraz? Jeżeli nie ruszą w ciągu 36h to dam Ci gęstwę z mojego Stouta.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...