Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #151
    Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7ºBlg (20-IV-2007r.)

    Dziś skończyłem ok. 6-tej rano.

    Składniki:
    - słód pilzneński 1kg;
    - słód pszeniczny 3kg;
    - słóð karmelowy ciemny 0,5kg;
    - słód Carafara III 0,05 kg;
    - chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
    - chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
    - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068

    Zacieranie:
    - 12l wody do 48°C i słód i 15' w 44°C
    - podgrzanie na 52C i 20'
    - podgrzanie na 65-66°C i 40'
    - 1/3 do dekokcji i 72°C przez 30', później warzenie przez 10' i spowrotem do gara.
    - podgrzanie na 72°C i 30'
    - podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy. Na dnie filtratora pielucha.
    Wysładzanie:
    - 4*3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 45'- aromatyczny
    - 60' chłodzenie

    Drożdze zadałem po 6h gdyż temp. była za wysoka.

    Wyszło: 13,7°Blg i 20/4,5l. Wydajność 64,5%.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #152
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      (...)
      - chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
      - chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
      (...)
      Jak to się robi, bo jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wyjaśnić?
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #153
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
        Jak to się robi, bo jakoś nie mogę sobie tego racjonalnie wyjaśnić?
        Było w jakimś temacie. Użyłem tego samego chmielu bo podobno wykorzystuje się ok. 25% więc kolejną godzinkę chmieliłem z tym że drugie piwo. A wyszło dojść nachmielone w smaku.

        Właśnie wróciłem i w warce XVIII Stout drożdze pracują aż miło. Piana jest na 5 cm a bulgocze że hoohooo.
        Warka XIX dożdze dopiero dochodza do siebie, ale już utworzyły pianę u góry.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #154
          Warka XVI - Kwietniowy PORTER 21°Blg (06-IV-2007)

          Dziś zabutelkowane z dodatkiem ok. 100g glukozy do butelek: 33*0,5l oraz 10*0,33l.
          blg spadło ostateczne do 8,7°Blg. Drożdzy sporo było na dnie.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #155
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            Było w jakimś temacie. Użyłem tego samego chmielu bo podobno wykorzystuje się ok. 25% więc kolejną godzinkę chmieliłem z tym że drugie piwo. A wyszło dojść nachmielone w smaku(...)
            Temat znam, ale nie moge wykumac jak ten recycling robi z granulatem
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #156
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              Temat znam, ale nie moge wykumac jak ten recycling robi z granulatem
              Tak właśnie myślałem że o to Ci chodzi. Otóż używam do chmielu siateczek muślinowych. W granulacie również się sprawdzają choć już więcej się wydostaje niż przy szyszkach.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                #157
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Tak właśnie myślałem że o to Ci chodzi. Otóż używam do chmielu siateczek muślinowych. W granulacie również się sprawdzają choć już więcej się wydostaje niż przy szyszkach.
                Adam, czy Ty przypadkiem nie szukasz bezsensownych oszczędności? Nawet na mocne chmielenie brzeczki na goryczkę wydasz może 5zł a na smak i aromat recyklowany chmiel sie IMO w ogóle nie nadaje.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #158
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                  Adam, czy Ty przypadkiem nie szukasz bezsensownych oszczędności? Nawet na mocne chmielenie brzeczki na goryczkę wydasz może 5zł a na smak i aromat recyklowany chmiel sie IMO w ogóle nie nadaje.
                  Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    #159
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
                    Też jestem ciekaw wyników tego eksperymentu. Ale moim zdaniem takie postepowanie jest dość ryzykowne, rózne związki z chmielu wypłukują się w różnym stopniu, najszybciej te najbardziej aromatyczne, chmiel po gotowaniu może już nie spełniać norm uprawniających do nazwania go chmielem...

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #160
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      Dam Ci skosztować ile traci na aromacie-chyba że wyparuje podaczas fermentacji.
                      Chętnie spróbuje jednak nie bardzo wierzę by taki wygotowany chmiel dał coś poza goryczką. Przecież na aromat chmiel gotuje sie najwyżej kilka minut, lub nawet wcale. Jedyne "sensowne" oszczędności to ponowne użycie chmielu po aromatyzowaniu do chmielenia na goryczkę
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #161
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                        Chętnie spróbuje jednak nie bardzo wierzę by taki wygotowany chmiel dał coś poza goryczką. Przecież na aromat chmiel gotuje sie najwyżej kilka minut, lub nawet wcale. Jedyne "sensowne" oszczędności to ponowne użycie chmielu po aromatyzowaniu do chmielenia na goryczkę
                        Możliwe, ale zaś pszeniczne ma yć mniej chmielone, więc wydaje się że powinno być ok. A co będzie to okaże się na kosztpróbie
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          #162
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Możliwe, ale zaś pszeniczne ma yć mniej chmielone, więc wydaje się że powinno być ok. A co będzie to okaże się na kosztpróbie
                          Do pszenicznego to sie może nadaje. Chyba Witbier powinien być robiony na odaromatyzowanym chmielu (Coder, do tablicy)
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            #163
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                            Chyba Witbier powinien być robiony na odaromatyzowanym chmielu (Coder, do tablicy)
                            A wiesz, że faktycznie do Witbiera mógłby się taki chmiel nadać, no to i w sumie do pszeniczek też, tam aromat nie jest taki ważny. I do lambików.
                            Ale dalej jest problem nieznanej ilości np. goryczki w takim chmielu, trzeba by to określić metodą prób i błędów, bo żadnych urządzeń pomiarowych nie mamy... Ale skoro mwa zechciał zaeksperymentować, to już niedługo będziemy mądrzejsi w tej dziedzinie.
                            A ja sobie już zasadziłem 10 sztobrów więc niedługo pewnie będę miał darmowego chmielu po uszy...

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #164
                              Warka XVII - Hefe-Weizen 13,2°Blg (16-IV-2007)

                              Dziś przelane na cichą (3,5°Blg).
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #165
                                Sztobry chmielu

                                Wczoraj zasadziłem po 5 szt. Marynki i Lubelskiego.
                                Nie spodziewam się nic nadzwyczajnego ale jestem ciekaw co z tego wyrośnie.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...