Warka XIX- Ciemny pszeniczniak 13,7ºBlg (20-IV-2007r.)
Dziś skończyłem ok. 6-tej rano.
Składniki:
- słód pilzneński 1kg;
- słód pszeniczny 3kg;
- słóð karmelowy ciemny 0,5kg;
- słód Carafara III 0,05 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
- chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068
Zacieranie:
- 12l wody do 48°C i słód i 15' w 44°C
- podgrzanie na 52C i 20'
- podgrzanie na 65-66°C i 40'
- 1/3 do dekokcji i 72°C przez 30', później warzenie przez 10' i spowrotem do gara.
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Na dnie filtratora pielucha.
Wysładzanie:
- 4*3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 45'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Drożdze zadałem po 6h gdyż temp. była za wysoka.
Wyszło: 13,7°Blg i 20/4,5l. Wydajność 64,5%.
Dziś skończyłem ok. 6-tej rano.
Składniki:
- słód pilzneński 1kg;
- słód pszeniczny 3kg;
- słóð karmelowy ciemny 0,5kg;
- słód Carafara III 0,05 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;- z poprzedniego warzenia
- chmiel Lubelski granulat 50 g;- z poprzedniego warzenia
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068
Zacieranie:
- 12l wody do 48°C i słód i 15' w 44°C
- podgrzanie na 52C i 20'
- podgrzanie na 65-66°C i 40'
- 1/3 do dekokcji i 72°C przez 30', później warzenie przez 10' i spowrotem do gara.
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C dodanie Carfara 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy. Na dnie filtratora pielucha.
Wysładzanie:
- 4*3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 45'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Drożdze zadałem po 6h gdyż temp. była za wysoka.
Wyszło: 13,7°Blg i 20/4,5l. Wydajność 64,5%.
Comment