Patrze, a tu w piwnicy pełno szkła, jakaś etykieta po piwie i kapsel a na nim naklejka WARKA VI. Tak więc Utopek po raz kolejny dał się w znaki. Na dotek wiem co to znaczy wystrzałowa butelka (ta penie miała feler fabryczny).
Dodatkowo dał kwas się w znaki. Otóż kwaśne piwa nam od 5-11 (co już jest wiadome) dalsze piwa rówież mają się ku temu. Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne, co ciekawe są na fajnych drożdzach (fajkt że fermentowało w niskich temp. 18st.-może to od goździków, ale wątpię) i jeśli tak jest to kolejne też są na tych samych drożdzach.
Tak więc w chwili obecnej przerwa i strajk generalny. Kwaśnemu piwu mówimy zdecydowanie NIE.
Wczoraj odkryłem że XII i XIV pszeniczne też są kwaśne, co ciekawe są na fajnych drożdzach (fajkt że fermentowało w niskich temp. 18st.-może to od goździków, ale wątpię) i jeśli tak jest to kolejne też są na tych samych drożdzach.
Adam, drożdże są na pewno OK. Właśnie próbuje mojego halbdunkel weizena zrobionego na nich. Drożdże czekały na niego w lodówce miesiąc a piwo nie jest skwaśniałe. Może coś szwankuje w innym miejscu? Dezynfekcja?
Ostatnia zmiana dokonana przez jkocurek; 2007-05-05, 21:37.
Wczoraj skrzynka piwa wypłyneła z butelek. Piwo wszystkim smakowało, więc powinno być ok.
Teraz czeka mnie ciężki tydzień i nadrabianie strat czasowych.
Dziś zabutelkowane z dodatkiem 160 g glukozy do 32 butelek 0,5l, 8*0,65l oraz 5*,033l.
Blg: początek 12,5ºBlg, po burzliwej: 5ºBlg, po cichej 4ºBlg.
Teraz wystarczy cierpliwie poczekać na wynik pracy.
Zacieranie:
- podgrzanie do 48&°C
- słód i ustalenie temp. na 45°C i 10'
- 15' w temp. 53°C
- 30' w 63°C
- 30' w 72°C
- podgrzałem do 78°C i do filtratora.
Filtrowanie:
Przy pszenicznym słodzie zawsze podkładka z pieluchy-filtrowanie przebiega pomyślnie.
Po odstawieniu 40' filtracja. Wysładzanie 4*3l i 1,5l
Pierwszy raz przelałem za pomocą wężka z pompką (poprzednio wprost do tanka z pieluchą). Podczas przelewania odlałem część do refermentacji trzy butelki 0,65l. Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. Wszystkie te nowości to dobre rady kol. Jkocurka. Dodam, że trundo się przestawić, ale poszło
Drożdze zadałem w temp. 29°C. Po czterech godzinach małe obłoczki piany na powierzchni. Dziś rano po 16h piana była już w rurce, więc pozbierałem do słoika i dałem nową rurkę.
Wydajność: w tanku 21l +2l do refermentacji o 13,1°Blg czyli ponad 61%.
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
Comment