Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #181
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    - chmiel goryczkowy Marynka granulat 40 g;
    Miłało być 35g.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #182
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
      Podczas przelewania odlałem część do refermentacji trzy butelki 0,65l. Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. Wszystkie te nowości to dobre rady kol. Jkocurka. Dodam, że trundo się przestawić, ale poszło
      He, he, jakem wujek dobra rada .
      Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #183
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
        He, he, jakem wujek dobra rada .
        Czy tę brzeczkę do refermentacji spasteryzowałeś tak jak Ci mówiłem? Jeżeli nie, to wylej ją jeszcze z butelek, zagotuj i WRZĄCĄ wlej z powrotem do butelek. Kapsluj OD RAZU i połóż na boku, żeby gorąca brzeczka wyjałowiła kapsle.
        No -tak nie zrobiłem. Wlałem do butelek i prawie zagotowowałem, później zakapslowałem i obróciłem do góry nogami. Brzeczka była sterylna, butelki też więc wszystko powinno być ok.

        Drożdze wyglądają obiecująco, zapach super-0 podejrzeń więc powinno być ok.
        Ostatnia zmiana dokonana przez mwa; 2007-05-10, 08:02.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #184
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
          Destylacja tanka za pomocą wybielacza Bielinka. .
          jak to się robi
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #185
            Wlewasz wybielacz do tanka i wstrząsasz , jak przy podsiarczanie. Później wlewasz spowrotem do butelki a sam tank płuczesz kilkakrotnie wodą.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #186
              Warka XX- Amber Ale 12,5°Blg (26-IV-2007r.)

              Dziś zabutelkowałem do 44 butelek 0,5l oraz jednej 0,33l z dodatkiem 160g glukozy.
              Blg na początku to 12,5°Blg, po burzliwej 4,5°Blg a po cichej 4,3°Blg.
              Drożdze ładnie się uleżały na dnie, a samo piwo ładnie się wyklarowało. Teraz trzeba poczekać do pierwszej próby.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 24004

                #187
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Wlewasz wybielacz do tanka i wstrząsasz , jak przy podsiarczanie. Później wlewasz spowrotem do butelki a sam tank płuczesz kilkakrotnie wodą.
                hm, teraz napisałeś o dezynfekcji - napisz jeszcze coś o tej tajemniczej destylacji Bielinki
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #188
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  hm, teraz napisałeś o dezynfekcji - napisz jeszcze coś o tej tajemniczej destylacji Bielinki
                  Bo to akurat jeden wyjątek: dezynfekcja=destylacja -no i wszystko jasne.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #189
                    Chmielnik

                    Wczoraj zauważyłem że sztobry Marynka wychodzą pomału z zimi (tz. że coś tam wyrasta). Lubelski niestety jeszcze nie.
                    Wczoraj na innym ogródku posadziłem 8 sadzonek Magnum, które to otrzymałem gratis z pewnego źródła.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #190
                      Nowy sprzęt

                      Wkońcu doszła grzałka zanurzeniowa 1600W za 20zł z przesyłką.
                      Click image for larger version

Name:	grzałaka.jpg
Views:	1
Size:	14,2 KB
ID:	2023354
                      Jest również waga domowa z wyświetlaczem i dokładnością do 1g, tylko, że sama nie jest za dokładna (na 1kg jest 10g za dużo ).
                      Na piątek miał dojść jeszcze jeden garnek 29l emaliowany, więc pewnie do wtorku już będzie.

                      20 warek już zabutelkowanych a tu foto w rzędzie:
                      Click image for larger version

Name:	butelki2.jpg
Views:	1
Size:	19,3 KB
ID:	2023355
                      Dla kolekcjonerów: możliwość otrzymania, są rółnież etykiety na kapsle.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • jkocurek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.12
                        • 1030

                        #191
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Jest również waga domowa z wyświetlaczem i dokładnością do 1g, tylko, że sama nie jest za dokładna (na 1kg jest 10g za dużo ).
                        Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #192
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                          Jak to sprawdziłeś? Masz jakiś odważnik wzorcowy? 1% błędu na wadze domowej to nie jest dużo ale może wzorzec miałeś niedokładny.
                          sprawdzałem na kilku mąkach ze sklepu oraz na szklance piwnej z wodą.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #193
                            Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)

                            Składniki:
                            - pilzneński 2 kg;
                            - monachijski 1,8 kg;
                            - caamunich 0,5 kg;
                            - carapils 0,2 kg;
                            - czekoladowy 0,2 kg;
                            - cukier 0,2 kg;
                            - chmiel Marynka granulat 35 g;
                            - chmiel Lubelski granulat30 g;
                            - drożdze Wyeast 1084 Irish Ale

                            Zacieranie:
                            - 15l wody do 55°C i słód i 8 w 52°C
                            - podgrzanie na 68°C w 68-66°C przez 60 min.
                            - podgrzanie na 76°C i 10min i filtracja

                            Filtrowanie:
                            Po 30' przerwy.
                            Wysładzanie:
                            - 4*3l. i 2*1,7l

                            Chmielenie:
                            - 0' - goryczkowy
                            - 60'- aromatyczny 15g i cukier
                            - 80'- aromatyczny 15g i chłodnica
                            - 85' chłodzenie

                            Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej.

                            Wydajność:
                            Może ktoś mi policzy z dodatkiem cukru, ale liczyłem na 15ºBlg i 22l. A tu 20,5l (litr wyciekł) o 13,5ºBlg.




                            Z wysłodzin zrobiłem "Wysłodziny warki XXII".
                            Brzeczka z wysłodzin z poprzedniej warki. Wyleciało ok.22l. z wysładzania. Kolor karmelowy.


                            Chmielenie:
                            0' wszystkie chmiele z poprzedniej warki
                            5' dałem 46 tabletek ze słodzika
                            60' koniec

                            Po 1h zadałem drożdze. Po 6h od zadania piany brak. Napowietrzyłem i zobacze rano co dalej-jak w warce XXII

                            Sprawdzilem i wyszło 1,5ºBlg. Trochę mało, ale się zobaczy co będzie dalej.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2007-05-15, 13:18. Powód: na prośbę autora
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #194
                              Warka XXII- Angielski Porter 13,5ºBlg (14-V-2007r.)

                              Dziś przez rurkę już gaz ucieka a drobna piana pojawiła się. Napowietrzyłem powtórnie.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • coder
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.10
                                • 1347

                                #195
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                                Dziś przez rurkę już gaz ucieka a drobna piana pojawiła się. Napowietrzyłem powtórnie.
                                Niepotrzebnie, pewnie fermentacja już by ruszyła. Napowietrzaj dopiero po jakichś 36 godzinach bez piany, nadmierne napowietrzenie też nie jest zdrowe dla piwa.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...