Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
Wyświetlenie odpowiedzi
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)
Przepi przerobiony na 22l autora Dariusza Czaji na 13ºBlg
Składniki:
- pilzneński 2,2 kg;
- pszeniczny 3,3 kg;
- chmiel Lubelski granulat 44 g;
- - gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XXI warki
Zacieranie:
- 11l wody do 48°C i słód i słóð pszeniczny (przerwa w 44ºC przez 15'
- dolanie 5l wrządku i dodanie słodu pilzeńskiego i przerwa 52ºC przez 10'
- podgrzanie na 62-63°C i 25'
- podgrzanie na 73°C i 35'
- podgrzanie do 78°C, przerwa 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie po 3l.
Chmielenie:
- 15' - calość chmielu
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,1°Blg (miało być 13ºBlg) i 23l. Wydajność 63%
Po 12h piana wychodzi z tanka. Tank jednak zostawiłem przykryty pokrywką.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)
Przepis przerobiony na 22l autora Krzysztofa Zacha na 12,2ºBlg
Składniki:
- monachijski 1,8 kg;
- pszeniczny 3 kg;
- Carahell 0,23 kg;
- Carafara 0,05 kg;
- chmiel Marynkai granulat 50 g;
- gęstwa drożdżowa Wyeasty 3068 z XIX warki
Zacieranie:
- 18l wody do 47°C i słód
- 44ºC przez 15'
- 52ºC przez 5'
- 65°C przez 30''
- 73°C i 40'
- podgrzanie do 78°C, dodalem carafara przerwa 10' i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie po 3l.
Chmielenie:
- 0' - calość chmielu
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13,4°Blg (miało być 12,2ºBlg) i 24l. Wydajność 66%
Po 12h piana fermentacja się zaczyna. Tank również zostawiłem przykryty pokrywką.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXI- Hefe-Weizen 13,1°Blg (09-V-2007r.)
Dziś również rozlane do butelek: 0,65l*20 i 0,5l*7 oraz do 5l. beczki (mój pierwszy raz).
Z 13,1°Blg odfermentowało na burzliwej do 4,3°Blg a po cichej do 4°Blg.
Piwo jednak kwaskowate (przyznam, że bardzo dobre na upały) i jakieś rozwodnione (porównując do warki XII i XIV gdzie było 14,8°Blg).Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziDziś przelałem na cichą. Wywar jest bardzo klarowny a kolor słomkowy. W smaku mało konkretne ale jakoś dziwnie (jakby z miodem).
Jutro może rozleję do butelek z dodatkiem glukozy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziDziś zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy do butelek: 0,65l*10, 0,5l*29 i jedną 0,3l.
Ciekawe co z tego wyjdzieMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzijeden dzień miałeś na cichej ?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,5 kg;
- monachijski 2 kg;
- karmelowy jasny 0,5 kg;
- karmelowy ciemny 0,1 kg;
- chmiel Marynka granulat 25 g;
- chmiel Lubelski granulat 50 g;
- drożdze Wyeast 1028 London Ale
Zacieranie:
- 15l wody do 54°C i słód i 15 w 52°C
- podgrzanie na 66°C i 50'
- podgrzanie na 72°C i 25'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,2l wody
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 20'- aromatyczny 22g
- 40'- aromatyczny 28g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 23,5l. Wydajność 63,5%. Woda użyta to Galicjanka II.
Drożdze zadałem w 24°C. Wieczorem będzie wiadomo czy ruszyły.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
Wydajność:
13°Blg i 23,5l. Wydajność 63,5%. Woda użyta to Galicjanka II.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 0,7 kg;
- monachijski 1,3 kg;
- pszeniczny 3 kg;
- chmiel Lubelski granulat 50 g;
- drożdze suche BA
Zacieranie:
- 10l wody do 46°C i słód i 15 w 44°C
- dolanie 2l gorącej wody i 52°C przez 15'
- podgrzanie na 66°C i 25'
- podgrzanie na 72°C i 25'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,2l wody
Chmielenie:
- 0' - całość
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 23,5l. Wydajność 58,5%. Wodę użyłem ze studni.
Drożdze zadałem w 25°C.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziTwardej wody użyłeś. Ale do Ale to chyba dobrze Tylko koszt wody robi sie spory bo litr chyba z 1 zł kosztuje.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment