Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)

    W końcu przelane na cichą. Z 13,5 spadło do 5°Blg. Jeszcze przez rurkę dziś bulkało, ale drożdze były na dole.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)

      Również przelane na cichą. Z 14,1 spadło na 4,5ºblg. Drożdze z góry pozbierane.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)

        No i ostatnie dzisiejsze przelane na cichą. Z 13,4 spadło do 4,1ºBlg. Drożdze rówież pozbierane.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)

          Dziś przelane na cichą. Z 12 spadło do 4,8ºBlg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka XXIII- Weissbier 14,1ºBlg (17-V-2007r.)

            Dziś zabutelkowane do 8 butelek 0,65l oraz 14 0,5l i zabeczkowane do 2 pięciolitrowych beczek z dodatkiem 180g glukozy.
            Z 14,1 spadło na burzliwej do 4,5 a po cichej było 4,3ºBlg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)

              Dzis przelane na cichą. spadło do 3,2ºBlg.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka XXII- Angielski Porter 13,5°Blg (14-V-2007r.)

                Dzis zabutelkowane do 40 butelek 0,5l z dodatkiem 190g glukozy.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka XXIV- Dunkelweizen 13,4ºBlg (17-V-2007r.)

                  Kolejny grejprut zabutelkowany z dodatkiem 220g glukozy do 29 butelek 0,5l oraz 9*0,65l.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Moje kwasioły

                    Nadeszła odkazja by przyznać się do swych kwaśnych piwek.
                    Otóż z 24 warek siedem tylko było dobrych-reszta to kwasy. Przyczyną tego były drożdze. A walnięte drożdze były z złej dezynfekcji tanków.
                    A dlaczego tak dużo? Otóż używam tych samych drożdzy i zanim się kapłem było już dużo zrobionych. Tak więc dużo grejpfutów nam na bardzo upalne dni.
                    Co było to było. Nastawiłęm więc kolejne piwa na nowych drożdzach a do dezynfekcji tanków używam wybielacza Bielinka. Mam nadzieję, że będzie już dobrze inaczej będę musiał zmienić nazwę browaru.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka XXVII- Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)

                      Składniki:
                      - Pale Ale 4 kg;
                      - Caramunich 0,3 kg;
                      - chmiel Marynka granulat 30 g;
                      - chmiel Lubelski granulat 15 g;
                      - gęstwa Wyeast 1028 London Ale z warki XXV

                      Zacieranie:
                      - 13l wody do 70°C i 50'w 68-66°C
                      - podgrzanie na 76°C i 10'i filtracja

                      Filtrowanie:
                      Po 30' przerwy.

                      Wysładzanie:
                      - po 3,2l wody

                      Chmielenie:
                      - 0' - Marynka
                      - 40'- Lubelski 15g
                      - 60' chłodzenie

                      Drożdze zadałem w 23°C.

                      Wydajność:
                      12,5°Blg i 23,5l. Wydajność 72,4%.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

                        Zacieranie:
                        - 7l wody do 40°C i słód
                        - 30' w 37°C
                        - dodanie 2l gorącej wody i 50°C przez 20'
                        - dodanie 3l gorącej wody i 70°C przez 30'
                        - dodanie 3l wody i 75°C przez 30'

                        Filtrowanie:
                        Po 3h przerwy-nad ranem już zesłabłem i przerwa na spanie.

                        Wysładzanie:
                        - po 3,2l gorącą wodą bo zacier ostygł.

                        Chmielenie:
                        - 0' - Marynka 30g,
                        - 20'- Marynka 20g,
                        - 60' chłodzenie

                        Drożdze zadałem w 28°C.

                        Wydajność:
                        10,5°Blg i 22,5l. Wydajność 62,6%.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

                          Zapomnialem dodać składników:
                          - wędzony 2,2kg;
                          - pilzeński 1,8kg;
                          - Lubelski 50g;
                          - drożdze S-33

                          W pierwszym dniu temp. fermentacji to 24°C, w drugim do miski z wodą dałem tanka i temp. spadła do 20°C.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka XXVI- Pszeniczne 12ºBlg (24-V-2007r.)

                            Dziś rozlane z dodatkiem 185g glukozy do 16 butelek 0,5l oraz 3 beczek 5l.
                            Przeieg fermentacji: 12ºBlg > 4,8ºBlg > 4,5ºBlg.
                            Narazie nie kwaśne więc wielkie me osiągnięcie.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XXV- Amber Ale 13ºBlg (24-V-2007r.)

                              Dziś zabutelkowane do 0,5l i *0,33l z dodatkiem 185g glukozy.
                              Przebieg fermentacji: 13ºBlg>3,2ºBlg>3ºBlg. Piwo smaczne i zdrowe (tz. nie jest kwaśne ).
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

                                Dziś przelane na cichą fermentację. Waga spadła do 2,9°Blg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X