Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
    Dziś przelane na cichą fermentację. Waga spadła do 2,9°Blg.
    Poprzednio to jednak było Warka XXVII- Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)
    A że słód pale ale wymieszał mi się z wędzonym więc jest Pale Ale ale wędzone.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

      Dziś przelane na cichą spadło do 4°Blg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

        Wczoraj zabutelkowałem. Z powodu malego wypadku przy pracy 10l się wylało, więc trochę mniej glukozy dałem. Cała cicha oczywiście poszła na marne, ale 23 butelki się ostały.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          10L ?!? :O
          Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski Wyświetlenie odpowiedzi
            10L ?!? :O
            Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...
            No dokladnie w chałpie
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka XXVII- Wędzone Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)

              Dziś zabutelkowałem po 13-tu dniach f. cichej z dodatkiem 135g glukozy do 37 butelek 0,5l oraz 5 0,66l.
              Blg spadło do 3.

              Kolejne warzenie piw przewiduję dopiero na wrzesień, choć i może pod koniec sierpnia coś zacznie się dziać.
              Udanych wakacji przy domowym piwku.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

                Jakoś stęskniło mi się za warzeniem więc wziołem się do roboty.

                Składniki:
                - pilzneński 4 kg;
                - monachijski 0,7 kg;
                - chmiel Marynka granulat 40 g;
                - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                - drożdze S-04

                Zacieranie:
                - 15l wody do 54°C i słód i 10 w 52°C
                - podgrzanie na 62°C i 40'
                - podgrzanie na 73°C i 30'
                - podgrzanie do 76°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 30' przerwy.

                Wysładzanie:
                - po 4l wody

                Chmielenie:
                - 0' - Marynka
                - 50'- Lubelski
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                10,1°Blg i 24l. Wydajność 54,5%. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%

                Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

                  Drugie piwko dziś zrobone to Wejski stoud.

                  Składniki:
                  - pilzneński 3,3 kg;
                  - monachijski 0,2 kg;
                  - płatki owsiane 0,5 kg;
                  - palony jęczmieńi 0,2 kg;
                  - Carafara III 0,2 kg;
                  - chmiel Marynka granulat 40 g;
                  - gęstwa London Ale z jakieś poprzedniej warki.

                  Zacieranie:
                  - 15l wody do 69°C i słód i 60' w 68-66°C
                  - podgrzanie na 76°C i Carafara 10'
                  - podgrzanie do 77°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 30' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 4l wody

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  11°Blg i 22l. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%
                  Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.

                  Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?
                    Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .


                    Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
                    Last edited by mark33; 2007-07-09, 18:46.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .
                      No nie, płatki zawieraja skrobię która w całości jest przerabialna przez enzymy ze słodu. Trzeba je w całości doliczyć do zasypu.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
                        Dla mnie lepiej jest poświęcić 3h więcej.Podczas gdy już się zagotuję i zaczynam chmielić grzałkę przekładam do drugiego garnka i po ok. 15' zaczynam kolejne zacieranie.
                        Małem jednak małą wydajność ale jak przypuszczam że z powodu śrutownika- za grubo zmielone.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                            Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.
                            Wieczorem było już po 19°C w tankach oraz pomieszczeniu.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

                              Dziś przelałem na cichą. z 10,1 spadło na 3,2ºBlg. Temp. caly czas ma 19ºc.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

                                Dziś przelane na cichą. Z 11-stu spadło na 3ºBlg. Po otwarciu kibla trochę zapach kwaskowaty, ale w smaku jeszcze dobre (w smaku dojść kwaśne ale ze cienego słodu carafara).
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X