Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Dziś przelane na cichą fermentację. Waga spadła do 2,9°Blg.
    Poprzednio to jednak było Warka XXVII- Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)
    A że słód pale ale wymieszał mi się z wędzonym więc jest Pale Ale ale wędzone.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

      Dziś przelane na cichą spadło do 4°Blg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka XXVIII- Grodzkie 10,5°Blg (06-VI-2007r.)

        Wczoraj zabutelkowałem. Z powodu malego wypadku przy pracy 10l się wylało, więc trochę mniej glukozy dałem. Cała cicha oczywiście poszła na marne, ale 23 butelki się ostały.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • DanielJakubowski
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.12
          • 791

          10L ?!? :O
          Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...
          Pozdrawiam
          dj

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
            10L ?!? :O
            Jeszcze napisz, że w domu na podłogę ...
            No dokladnie w chałpie
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka XXVII- Wędzone Pale Ale 12,5ºBlg (06-VI-2007r.)

              Dziś zabutelkowałem po 13-tu dniach f. cichej z dodatkiem 135g glukozy do 37 butelek 0,5l oraz 5 0,66l.
              Blg spadło do 3.

              Kolejne warzenie piw przewiduję dopiero na wrzesień, choć i może pod koniec sierpnia coś zacznie się dziać.
              Udanych wakacji przy domowym piwku.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

                Jakoś stęskniło mi się za warzeniem więc wziołem się do roboty.

                Składniki:
                - pilzneński 4 kg;
                - monachijski 0,7 kg;
                - chmiel Marynka granulat 40 g;
                - chmiel Lubelski granulat 50 g;
                - drożdze S-04

                Zacieranie:
                - 15l wody do 54°C i słód i 10 w 52°C
                - podgrzanie na 62°C i 40'
                - podgrzanie na 73°C i 30'
                - podgrzanie do 76°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 30' przerwy.

                Wysładzanie:
                - po 4l wody

                Chmielenie:
                - 0' - Marynka
                - 50'- Lubelski
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                10,1°Blg i 24l. Wydajność 54,5%. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%

                Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

                  Drugie piwko dziś zrobone to Wejski stoud.

                  Składniki:
                  - pilzneński 3,3 kg;
                  - monachijski 0,2 kg;
                  - płatki owsiane 0,5 kg;
                  - palony jęczmieńi 0,2 kg;
                  - Carafara III 0,2 kg;
                  - chmiel Marynka granulat 40 g;
                  - gęstwa London Ale z jakieś poprzedniej warki.

                  Zacieranie:
                  - 15l wody do 69°C i słód i 60' w 68-66°C
                  - podgrzanie na 76°C i Carafara 10'
                  - podgrzanie do 77°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 30' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 4l wody

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  11°Blg i 22l. Woda użyta mineralna i destylowana 50%/50%
                  Drożdze zadałem w 26°C. co dalej będziemy widzieć jutro.

                  Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Wydajność zaś słaba, ale nie wiem czy płatki też doliczyć jako słód?
                    Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .


                    Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
                    Last edited by mark33; 2007-07-09, 19:46.

                    Comment

                    • coder
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.10
                      • 1347

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                      Może nie jako słód, ale przy obliczeniach wziąłbym pod uwagę tylko 1/3 ich objętości a resztę pominął jako nieproduktywną .
                      No nie, płatki zawieraja skrobię która w całości jest przerabialna przez enzymy ze słodu. Trzeba je w całości doliczyć do zasypu.

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Gratuluję dwóch warek w jednym dniu jesteś debeściak
                        Dla mnie lepiej jest poświęcić 3h więcej.Podczas gdy już się zagotuję i zaczynam chmielić grzałkę przekładam do drugiego garnka i po ok. 15' zaczynam kolejne zacieranie.
                        Małem jednak małą wydajność ale jak przypuszczam że z powodu śrutownika- za grubo zmielone.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            Oba tanki są w miskach z wodą na jakieś 10cm. Temp. utrzymuje się na 22°C a temp. powietrza jest 19°C. Myślałem że może zejść do 17°C a tu się trzyma i trzyma- dobrze że chłodno jest jak na sezon letni.
                            Wieczorem było już po 19°C w tankach oraz pomieszczeniu.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

                              Dziś przelałem na cichą. z 10,1 spadło na 3,2ºBlg. Temp. caly czas ma 19ºc.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

                                Dziś przelane na cichą. Z 11-stu spadło na 3ºBlg. Po otwarciu kibla trochę zapach kwaskowaty, ale w smaku jeszcze dobre (w smaku dojść kwaśne ale ze cienego słodu carafara).
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...