Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka XXIX- Wiejskie Jasne 10,1ºBlg (09-VII-2007r.)

    Dziś zabutelkowanie do 39 butelek 0,5l oraz jednej beczki 5l z dodatkiem 200g glukowzy.
    Blg spadło do 2,8.
    Piwo wyszło nawet przednie więc narazie jestem zadowolony.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka XXX- Wiejski Stoud 11ºBlg (09-VII-2007r.)

      Dziś zabutelkowany do 41 butelek 0,5l z dodatkiem 155g glukozy. Waga sadla d 2,8ºBlg.
      Piwko jednak ma zapach kwaśny, w smaku trochę na początku a na końcu bardziej słodem carafara.

      Narazie przewiduję trchochę przerwy -może wstrzymam do połowy września.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Chłodno się zrobiło a już od sierpnia kusi mnie na warzenie. W piwnicy (na parterze) temp. zeszła już do 19°C więc może czas zabrać się do roboty.

        Sezon 2007/2008 czas zacząć !

        Na pierwszy plan pszeniczne na suchych drożdzach WB-06 oraz jakieś jasne. Myślę o poniedziałku by coś uwarzyć.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

          Składniki:
          - pilzneński 4 kg;
          - monachijski 1 kg;
          - chmiel Marynka granulat 30 g;
          - chmiel Lubelski granulat 40 g;
          - drożdze suche S-04

          Zacieranie:
          - 17l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
          - podgrzanie na 62°C i 40'
          - podgrzanie na 73°C i 30'
          - podgrzanie do 76°C filtracja

          Filtrowanie:
          Po 30' przerwy.

          Wysładzanie:
          - po 2l wody

          Chmielenie:
          - 0' - goryczkowy
          - 50'- aromatyczny
          - 60' chłodzenie


          Wydajność:
          12°Blg i 22l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 60%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

          Drożdze zadałem w 23°C.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

            Składniki:
            - pilzneński 2,2 kg;
            - pszeniczny 3,2 kg;
            - chmiel Lubelski granulat 35 g;
            - drożdze suche

            Zacieranie:
            - 17l wody do 46°C i słód i 10' w 44°C
            - podgrzanie na 62-65°C i 40'
            - podgrzanie na 72°C i 30'
            - podgrzanie do 76°C filtracja

            Filtrowanie:
            Po 30' przerwy.

            Wysładzanie:
            - po 2l wody

            Chmielenie:
            - 0' - 25g
            - 40'- 10g
            - 60' chłodzenie


            Wydajność:
            12,5°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 57,3%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

            Drożdze zadałem w 26°C.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
              - drożdze suche
              [ciach]
              12,5°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 57,3%. Woda użyta to kran 50%/50% destylowana

              Drożdze zadałem w 26°C.
              Drożdże jak rozumiem WB-06. No ciekawi mnie okrutnie co Ci z tego wyjdzie.
              Wydajność coś Ci ostatnio siadła. Mogłeś sobie pomóc dekokcją. Ciągle chyba za grubo śrutujesz.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Drożdże jak rozumiem WB-06. No ciekawi mnie okrutnie co Ci z tego wyjdzie.
                Wydajność coś Ci ostatnio siadła. Mogłeś sobie pomóc dekokcją. Ciągle chyba za grubo śrutujesz.
                Tak to te drożdze. Co do śrutowania to wydawało mi się, że obecnie za drobno śrutowałem, ale widocznie mi się wydawało.

                Przed chwilą widziałem jak drożdze pomału zbierają się do pracy.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                  Składniki:
                  - pilzneński 3,5kg;
                  - karmelowy jasny 0,7kg;
                  - karmelowy ciemny 0,3kg;
                  - chmiel Marynka 20g;
                  - chmiel Lubelski granulat 15g;
                  - drożdze suche US-56

                  Zacieranie:
                  - 15l wody do 54°C i słód i 10' w 52°C
                  - podgrzanie na 62-64°C i 40'
                  - podgrzanie na 72°C i 30' i próba jodowa
                  - podgrzanie do 76°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 30' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 3l wody

                  Chmielenie:
                  - 5' - Marynka
                  - 45'- Lubelski
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  120°Blg i 21l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 64%. Woda użyta to kran 100%.

                  Drożdze zadałem w 26°C.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                    Składniki:
                    - Pale Ale oraz Wędzony 4,5kg; (w prporcji nie wiem )
                    - chmiel Marynka 40g;
                    - drożdze suche S-33

                    Zacieranie:
                    - 15l wody do 40°C i słód i 10' w 37°C
                    - podgrzanie na 52°C i 20'
                    - podgrzanie na 70°C i 30'
                    - podgrzanie na 75°C i 30' i próba jodowa
                    - podgrzanie do 76°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 30' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 3l wody

                    Chmielenie:
                    - 0' - 30g
                    - 40'- 10g
                    - 60' chłodzenie


                    Wydajność:
                    12°Blg i 22l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 67%. Woda użyta to kran 100%.

                    Drożdze zadałem w 25°C.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka XXXI- Wiejskie Pełne 12ºBlg (03-IX-2007r.)

                      Dziś przelane na cichą fermentację z 12ºBlg spado na 3,5ºBlg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka XXXII- Pszeniczne 12,5ºBlg (03-IX-2007r.)

                        Dziś przelane na cichą. Na górze była jeszcze piana, ale już nie ulatywało powietrze.
                        Z 12,5ºBlg spadło na 3,5ºBlg. Samo piwo jednak mocno mętne aż białe. Goździków jednak brak.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                          Goździków jednak brak.
                          No toś mnie zmartwił
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                            Dziś przelane na cichą. Z 12ºBlg spadło na 3,2ºBlg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

                              Składniki:
                              - pilzneński 2 kg;
                              - pszeniczny 3 kg;
                              - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
                              - drożdze suche WB-06

                              Zacieranie:
                              - 17l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
                              - podgrzanie na 44°C i 15'
                              - podgrzanie na 52°C i 10'
                              - podgrzanie na 63-62°C i 25'
                              - podgrzanie na 73-72°C i 35'
                              - podgrzanie do 77°C i 5' i do filtratora

                              Filtrowanie:
                              Po 30' przerwy.

                              Wysładzanie:
                              - po 3l wody

                              Chmielenie:
                              - 0' - 20g
                              - 35'- 20g
                              - 60' chłodzenie


                              Wydajność:
                              11,2°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 63,6% (z litr uciekło po zagotowaniu-było by 66%). Woda użyta mineralna w 5l.

                              Drożdze zadałem w 30°C ( pokazało się 28°C więc zadałem podczas przelewania a po przelaniu pokazało się 30°C).
                              Zapomniałem użyć woreczków na chmiel i podczas przelewania zatkała mi się rurka przy wlocie.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi

                                Drożdze zadałem w 30°C ( pokazało się 28°C więc zadałem podczas przelewania a po przelaniu pokazało się 30°C).
                                Zapomniałem użyć woreczków na chmiel i podczas przelewania zatkała mi się rurka przy wlocie.
                                Jakie wrażenia z chmielenia szyszką? Widzę, że jednak bez woreczków sie nie obejdzie.
                                Pachniało jakos inaczej?
                                Last edited by jkocurek; 2007-09-13, 10:07.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X