Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka XXXIV- Wędzone 12ºBlg (07-IX-2007r.)

    Dziś się trochę wyjaśniło ile było słodu wędzonego. Otóż bardzo mało-prawie wcale nie czuć.
    Rozlałem więc do 47 butelek pól litrowych z dodatkiem 1,8l rezerwy.
    12ºBlg na początku > 4,2ºBlg po burzliwej > 4,1 po cichej.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Dziś napracowałem się nad śrutowaniem słodu na dwie środowe warki. Śrutowałem dojść drobno-zobaczymy co z tego będzie. Woda już z kranu przygotowana i czeka. W planach pszeniczne oraz tripel. Wodę z kranu odlałem i jutro dam do analizy (twardość oraz ph).
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Wodę z kranu odlałem i jutro dam do analizy (twardość oraz ph).
        Analiza wykazała :
        - ph 7,8
        - twardość 5,04.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka XXXVI- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

          Składniki:
          - pilzneński 2,1 kg;
          - pszeniczny 3,3 kg;
          - zakwaszający 0,15 kg;
          - chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
          - drożdze suche WB-06

          Zacieranie:
          - 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
          - podgrzanie na 44°C i 15'
          - podgrzanie na 52°C i 10'
          - podgrzanie na 63-62°C i 40'
          - podgrzanie na 73-72°C i 50'
          - podgrzanie do 77°C i do filtratora

          Filtrowanie:
          Po 30' przerwy.

          Wysładzanie:
          - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

          Chmielenie:
          - 0' - 22g
          - 10'- 15g
          - 50'- 15g
          - 60' chłodzenie


          Wydajność:
          12,5°Blg i 26,5l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 69,4% (nie liczyłem zakwaszającego słodu-z nim 67,5%) . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

          Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek użyłem woreczków muslinowych, które dobrze się spisały.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (13-IX-2007r.)

            Oczywiście w temacie ma być 12,5 a nie 11,2ºBlg i data dzisiejsza.
            Last edited by mwa; 2007-09-26, 15:55.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

              Składniki:
              - pilzneński 5,75 kg;
              - monachijski 0,75 kg;
              - carapils 0,6 kg;
              - zakwaszający 0,15 kg;
              - chmiel Marynka szyszki 07' 35 g;
              - chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
              - cukier trzcinowy 0,3 kg;
              - cukier kandyzowany brązowy 0,6kg;
              - mech irlandzki 3g;
              - drożdze suche T-58

              Zacieranie:
              - 20l wody do 55°C i słód i a tu 45°C
              - podgrzanie na 52°C i 10'
              - podgrzanie na 66-65°C i 90'
              - podgrzanie do 77°C i do filtratora

              Filtrowanie:
              Po 30' przerwy.

              Wysładzanie:
              - po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody

              Chmielenie:
              - 0' - Marynka
              - 40'- cukier
              - 45' odlanie do refermentacji 1,2l
              - 50'- Lubelski i mech
              - 65' chłodzenie


              Wydajność:
              Nie wiem jak policzyć-liczę na Waszą pomoc. 18,5°Blg i 27l+1,2l w butelce do refermentacji .
              Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.

              Drożdze zadałem w 27°C. Do szyszek też użyłem woreczków muslinowych.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • coder
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.10
                • 1347

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                Analiza wykazała :
                - ph 7,8
                - twardość 5,04.
                Gdzie robiłeś analizę? Czy robią tam też analizy zawartości poszczególnych minerałów?

                Miekką masz wodę, jesteś pewien, czy nie jest to tylko twardość węglanowa?

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                  Gdzie robiłeś analizę? Czy robią tam też analizy zawartości poszczególnych minerałów?

                  Miekką masz wodę, jesteś pewien, czy nie jest to tylko twardość węglanowa?
                  Analizę zrobili mi na zakładzie-elektrowni. Mowa była o ph, twardości wapniowej 28 (chyba że jak Jkocurek zwrócił mi uwagę ze chyba 2,8) i twardości całkowitej.

                  Napisz jeśli możesz jak obliczyć tą wydajność ostatniej warki, bo nie mam pojęcia.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • coder
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.10
                    • 1347

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Analizę zrobili mi na zakładzie-elektrowni. Mowa była o ph, twardości wapniowej 28 (chyba że jak Jkocurek zwrócił mi uwagę ze chyba 2,8) i twardości całkowitej.

                    Napisz jeśli możesz jak obliczyć tą wydajność ostatniej warki, bo nie mam pojęcia.
                    Fajna woda, te 2.8 chyba można wygotować, i zostanie 2-3 stopnie trardości, akurat na pilsa.

                    Co do wydajności, to za cukier odejmiemy ... ze 3 Blg, czyli mamy 28.2L 15.5 Blg, przy zasypie w sumie - 7,25, czyli:

                    (28.2*15.5*1.06)/7.25= ~64% - w normie

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Dzięki za obliczenia. Będę jednak dociekliwy tym razem więc jeśli możesz to napisz skąd wziołeś te 3°Blg?
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • coder
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.10
                        • 1347

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Będę jednak dociekliwy tym razem więc jeśli możesz to napisz skąd wziołeś te 3°Blg?
                        Jakbyś rozpuścił 0.9 kg w 10L to miałbyś ~9Blg; w 30l - 3 razy mniej.

                        Comment

                        • jkocurek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.12
                          • 1030

                          IMO dokładniej jest tak:
                          (27+1,2)*1,075*0,185=5,61kg cukrów razem, minus 0,9kg sacharozy=4,71kg ze słodu
                          Suma dodanych słodów to raczej 7,1 kg niż 7,25 (nie liczyłbym zakwaszającego)
                          Wydajność 4,71/7,1*100%=66,3%
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • coder
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.10
                            • 1347

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                            (nie liczyłbym zakwaszającego)
                            Zakwaszającego też kiedyś nie liczyłem, ale chyba trzeba go uwzgledniać w bilansie zasypu; ma w sobie skrobię - to się zaciera; przecież wlicza się płatki, mąkę i inne paskudztwa.
                            W ProMash jest tabela z potencjalnym Yield z różnych słodów, z zakwaszającego jest 71%. Co dziwniejsze jest tam też Carafa, której nigdy nie wliczałem....

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
                              W ProMash jest tabela z potencjalnym Yield z różnych słodów, z zakwaszającego jest 71%. Co dziwniejsze jest tam też Carafa, której nigdy nie wliczałem....
                              No faktycznie, a mnie sie wydawało, że w nim większość skrobi przeżarły bakterie mlekowe. Zatem sorry Adaś wydajność masz niższą 64,9%
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka XXXV- Pszeniczne 11,2ºBlg (13-IX-2007r.)

                                Dziś rozlałem z dodatkiem 1,8l rezerwy do 22 butelek 0,5l oraz 3 beczek 5l.
                                Bardzo dziwna sprawa gdyż z 11,2ºBlg spadło na burzliwej do 2,8ºBlg. A po cichej zeszło na 1,6ºBlg. Sam tank a raczej pokrywa nieźle była opuchnięta.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...