Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,7 kg;
- karmelowy ciemny 0,3 kg;
- barwiący 0,3 kg;
- carafara 0,04 kg;
- chmiel Marynka granulat 43 g;
- chmiel Lubelski granulat 43 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 66-67°C i 75'
- próba jodowa
- podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l , 4l reszta po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 50'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,8°Blg i 19,5l+1,9 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Woda użyta to kran.
Jako że chciałem mieć 12ºBlg dodałem 3l wody mineralnej nie gazowanej.
Drożdze zadałem w 25°C.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka IXL- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 3,2 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- carafara 0,04 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 20 g;
- drożdze suche S-33
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód póżniej podgrzewanie do 52°C przez 25'
- podgrzanie na 66-65°C i 60'
- próba jodowa
- podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l , 4l reszta po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 60'- aromatyczny
- 70' chłodzenie
Wydajność:
10,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 65%. Woda użyta to kran.
Tym razem zaś za dużo mi wyszło stąd nazwa Leber
Drożdze zadałem w 25°C.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment
-
Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Dziś zabutelkowane do 44 buelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Z 12ºBlg po burzliwej 2,8ºBlg a obecnie było 2ºBlg.
Piwo jest dojść gorzkie, ale nie kwaśne. I bardzo klarowne.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Fermentacja szła dojść powoli tz. piana była na 2cm później wraz z spadkiem temp. do 18ºC spadła do minimalnej wartości która to przykrywała tylko powierzchnię (spadło do 8,5ºBlg). Temp. podniosłem do 20ºC i powoli cisło przez rurkę. Dziś zagądam drobniusienka piana (prawie zeszło) więc przelałem na cichą. I z 18,5ºVlg spadło do 4,3ºBlg.
Ciecha fermentacja w 16ºC-wszystkie tanki.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Dziś rozlane do 2 beczek 5l oraz 33 0,5l butelek z dodatkiem 1,8l rezerwy.
Z 12,5ºBlg spadło do 2,9ºBlg a po cichej pokazało 1,8ºBlg.Czy ktoś z Was ma podobnie na tych suchych drożdzach?
Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)
Dziś rozlane do 47 butelek 0,5l z dodatekim 1,4 l rezerwy.
Przebieg fermentacji z 12ºBlg: 3,5ºBlg po burzliwej, 3,2ºBlg po cichej.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Related Topics
Collapse
-
Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
-
Channel: Browary polskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment