Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #286
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
    Bardzo dziwna sprawa gdyż z 11,2ºBlg spadło na burzliwej do 2,8ºBlg. A po cichej zeszło na 1,6ºBlg.
    Fermentowalność 85%? Na pszenicy? Co to za drożdże?

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #287
      Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)

      Składniki:
      - pilzneński 4,7 kg;
      - karmelowy ciemny 0,3 kg;
      - barwiący 0,3 kg;
      - carafara 0,04 kg;
      - chmiel Marynka granulat 43 g;
      - chmiel Lubelski granulat 43 g;
      - drożdze suche S-04

      Zacieranie:
      - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
      - podgrzanie na 66-67°C i 75'
      - próba jodowa
      - podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja

      Filtrowanie:
      Po 30' przerwy.

      Wysładzanie:
      - 5l , 4l reszta po 3l.

      Chmielenie:
      - 0' - goryczkowy
      - 50'- aromatyczny
      - 60' chłodzenie


      Wydajność:
      14,8°Blg i 19,5l+1,9 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Woda użyta to kran.

      Jako że chciałem mieć 12ºBlg dodałem 3l wody mineralnej nie gazowanej.

      Drożdze zadałem w 25°C.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #288
        Warka IXL- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)

        Składniki:
        - pilzneński 3,2 kg;
        - monachijski 1,1 kg;
        - zakwaszający 0,15 kg;
        - carafara 0,04 kg;
        - chmiel Marynka granulat 40 g;
        - chmiel Lubelski granulat 20 g;
        - drożdze suche S-33

        Zacieranie:
        - 18l wody do 40°C i słód póżniej podgrzewanie do 52°C przez 25'
        - podgrzanie na 66-65°C i 60'
        - próba jodowa
        - podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja

        Filtrowanie:
        Po 30' przerwy.

        Wysładzanie:
        - 5l , 4l reszta po 3l.

        Chmielenie:
        - 0' - goryczkowy
        - 60'- aromatyczny
        - 70' chłodzenie


        Wydajność:
        10,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 65%. Woda użyta to kran.

        Tym razem zaś za dużo mi wyszło stąd nazwa Leber

        Drożdze zadałem w 25°C.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #289
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder
          Fermentowalność 85%? Na pszenicy? Co to za drożdże?
          Zadałem suche WB-06. Sam jestem mocno zdziwiony, zaskoczony. Najbardziej zdziwiło mnie to że wieko było wypukłe.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #290
            Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)

            Dziś przelano na cichą. Drożdze opadły i staneło na 3,5ºBlg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #291
              Warka XXXIX- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)

              Również dziś przelałem na cichą fermentację. Drożdzy na powieżchni bra a staneło na 2,9ºBlg.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #292
                Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

                Dziś sprawdziłem i z 18,5ºBlg spadło do 8,5ºBlg. Jest bardzo słodkie, a piana cieńiutka. Ciekawe do ilu powinno zejść a ile zejdzie.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #293
                  Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)

                  Dziś zabutelkowane do 44 buelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Z 12ºBlg po burzliwej 2,8ºBlg a obecnie było 2ºBlg.
                  Piwo jest dojść gorzkie, ale nie kwaśne. I bardzo klarowne.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #294
                    Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)

                    Dziś zlane na cichą. Po burzliwej było 2,9ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • jkocurek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.12
                      • 1030

                      #295
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                      I bardzo klarowne.
                      Nie dziwota, w końcu prawie miesiąc minął od nastawienia.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #296
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
                        Nie dziwota, w końcu prawie miesiąc minął od nastawienia.
                        E tam zaros miesiąc jeszcze 1/6 ostała
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #297
                          Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)

                          Wczoraj przelane na cichą a już wieko wypukłe. cieaw jestem ile zejdzie Blg
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #298
                            Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)

                            Fermentacja szła dojść powoli tz. piana była na 2cm później wraz z spadkiem temp. do 18ºC spadła do minimalnej wartości która to przykrywała tylko powierzchnię (spadło do 8,5ºBlg). Temp. podniosłem do 20ºC i powoli cisło przez rurkę. Dziś zagądam drobniusienka piana (prawie zeszło) więc przelałem na cichą. I z 18,5ºVlg spadło do 4,3ºBlg.
                            Ciecha fermentacja w 16ºC-wszystkie tanki.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #299
                              Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)

                              Dziś rozlane do 2 beczek 5l oraz 33 0,5l butelek z dodatkiem 1,8l rezerwy.
                              Z 12,5ºBlg spadło do 2,9ºBlg a po cichej pokazało 1,8ºBlg. Czy ktoś z Was ma podobnie na tych suchych drożdzach?
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #300
                                Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)

                                Dziś rozlane do 47 butelek 0,5l z dodatekim 1,4 l rezerwy.
                                Przebieg fermentacji z 12ºBlg: 3,5ºBlg po burzliwej, 3,2ºBlg po cichej.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...