Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
Wyświetlenie odpowiedzi
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 4,7 kg;
- karmelowy ciemny 0,3 kg;
- barwiący 0,3 kg;
- carafara 0,04 kg;
- chmiel Marynka granulat 43 g;
- chmiel Lubelski granulat 43 g;
- drożdze suche S-04
Zacieranie:
- 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
- podgrzanie na 66-67°C i 75'
- próba jodowa
- podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l , 4l reszta po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 50'- aromatyczny
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14,8°Blg i 19,5l+1,9 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Woda użyta to kran.
Jako że chciałem mieć 12ºBlg dodałem 3l wody mineralnej nie gazowanej.
Drożdze zadałem w 25°C.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka IXL- Lebeer (belgijskie ale) 10,5ºBlg (27-IX-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 3,2 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- carafara 0,04 kg;
- chmiel Marynka granulat 40 g;
- chmiel Lubelski granulat 20 g;
- drożdze suche S-33
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód póżniej podgrzewanie do 52°C przez 25'
- podgrzanie na 66-65°C i 60'
- próba jodowa
- podgrzanie do 77°C dodałem carafara i filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- 5l , 4l reszta po 3l.
Chmielenie:
- 0' - goryczkowy
- 60'- aromatyczny
- 70' chłodzenie
Wydajność:
10,5°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 65%. Woda użyta to kran.
Tym razem zaś za dużo mi wyszło stąd nazwa Leber
Drożdze zadałem w 25°C.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziFermentowalność 85%? Na pszenicy? Co to za drożdże?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXXIII- Karmelowe 12ºBlg (07-IX-2007r.)
Dziś zabutelkowane do 44 buelek 0,5l z dodatkiem 1,8l rezerwy. Z 12ºBlg po burzliwej 2,8ºBlg a obecnie było 2ºBlg.
Piwo jest dojść gorzkie, ale nie kwaśne. I bardzo klarowne.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziI bardzo klarowne.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedziNie dziwota, w końcu prawie miesiąc minął od nastawienia.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXXVII- Tripel FAMILOK 18,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Fermentacja szła dojść powoli tz. piana była na 2cm później wraz z spadkiem temp. do 18ºC spadła do minimalnej wartości która to przykrywała tylko powierzchnię (spadło do 8,5ºBlg). Temp. podniosłem do 20ºC i powoli cisło przez rurkę. Dziś zagądam drobniusienka piana (prawie zeszło) więc przelałem na cichą. I z 18,5ºVlg spadło do 4,3ºBlg.
Ciecha fermentacja w 16ºC-wszystkie tanki.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXXVI- Pszeniczne 12,5ºBlg (26-IX-2007r.)
Dziś rozlane do 2 beczek 5l oraz 33 0,5l butelek z dodatkiem 1,8l rezerwy.
Z 12,5ºBlg spadło do 2,9ºBlg a po cichej pokazało 1,8ºBlg. Czy ktoś z Was ma podobnie na tych suchych drożdzach?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XXXVIII- Flaps (porter angielski) 12ºBlg (27-IX-2007r.)
Dziś rozlane do 47 butelek 0,5l z dodatekim 1,4 l rezerwy.
Przebieg fermentacji z 12ºBlg: 3,5ºBlg po burzliwej, 3,2ºBlg po cichej.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Comment