Warka XL- Bioły Futer (pszeniczne) 13ºBlg (10-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2 kg;
- pszeniczny 3,5 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 63-62°C i 40'
- podgrzanie na 73-72°C i 50'
- podgrzanie do 75°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody
Chmielenie:
- 5'- 22g
- 15'- 15g
- 55'- 15g
- 65' chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 65% . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.
Drożdze zadałem w 24°C.
Składniki:
- pilzneński 2 kg;
- pszeniczny 3,5 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 52 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 63-62°C i 40'
- podgrzanie na 73-72°C i 50'
- podgrzanie do 75°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 4,5l później po 3l *2 a na końcu po 2 wody
Chmielenie:
- 5'- 22g
- 15'- 15g
- 55'- 15g
- 65' chłodzenie
Wydajność:
12,5°Blg i 25l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 65% . Woda użyta kran 100% odstany 2 dni.
Drożdze zadałem w 24°C.
Comment