Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek
Wyświetlenie odpowiedzi
Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziSkładniki:
- pilzneński 4,4 kg;
- monachijski 1,1 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Marynka szyszki 07' 120 g;
- drożdze suche S-04
...
Wydajność:
13°Blg i 24l+1,8 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady Wyświetlenie odpowiedziTaki słaby ten chmiel, czy to piwo ma być takie gorzkie?Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XLI- Czorny Futer (pszeniczne ciemne) 12,5°Blg (10-X-2007r.)
Dziś rozlane z 1,8l rezerwy do 51 butelek 0,5l oraz jednej 0,66l.
Przebieg fermentacji: 12,5°Blg>2,2°Blg>1,6°Blg.
W smaku jest dojśc karmelowe.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
O żesz.... nie czytałam tego tematu, a tu widzę - czy dobrze widzę - 47 warek???
Mwa, chłopie, to się nazywa poświęcenie piwowarstwu, a ja, głupia, myślałam, że moje 84 warki w 3,5 roku to nieźle
Comment
-
-
Warka XLVI- Wiejskie 13ºBlg (24-X-2007r.)
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedziZlałem na cichą. Spadło do 3,1°Blg.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Warka XLVIII- Bioły Futer (pszeniczne) 14°Blg (29-X-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 2,4 kg;
- pszeniczny 3,5 kg;
- zakwaszający 0,15 kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
- drożdze suche WB-06
Zacieranie:
- 18l wody do 40°C i słód i 5' w 38°C
- podgrzanie na 44°C i 15'
- podgrzanie na 52°C i 10'
- podgrzanie na 62°C i 13'
- podgrzanie na 72°C i 20'
próba jodowa ok (sprawdzałem czały czas)
- podgrzanie do 75°C i do filtratora
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l później
Chmielenie:
- 0'- 25g
- 40'- 10g
- 60' chłodzenie
Wydajność:
14°Blg i 26l+1,8l w butelce do refermentacji . Wydajność 68,1% . Woda użyta kran 100% odstany 4 dni.
Drożdze zadałem w 22°C.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Comment