Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #361
    Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 4 kg;
    - monachijski 0,5 kg;
    - carapils 0,5 kg;
    - caramunish 0,5 kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 70 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
    - drożdze suche S-23

    Zacieranie:
    - 17l wody do 54°C i słód
    - 50°C i 5'
    - 52°C i 5'
    - podgrzanie na 62°C i 30'
    - podgrzanie na 72°C i 50' (zajęty filtrator)
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 2*5l wody, później po 3l.

    Chmielenie:
    - 0' - goryczkowy
    - 45' -aromatyczny 15 g;
    - 55 -aromatyczny 15 g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    13,5°Blg i 24l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 65,8%.

    Drożdze zadałem w 16°C. Woda kranówa.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #362
      Warka XLIX- Bioły Futer (pszeniczne) 13,5°Blg (13-XI-2007r.)

      Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy (ok. 16°Blg) do dwóch beczek 5l oraz 31 butelek 0,5l.
      Przebieg fermentacji: 13°Blg > 4°Blg > 1,5°Blg
      No to tyla na dziś
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #363
        Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)

        Dziś przelane na cichą fermentację. Po 18 dniach burzliwej odfermentowało do 4ºBlg.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #364
          Tanki wszystkie pełne (6 na burzliwej, 1 na cichej), dwa się ostały by przelewać na cichą oraz do rozlewu.
          Click image for larger version

Name:	p1010402.jpg
Views:	1
Size:	31,3 KB
ID:	2024791
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #365
            Warka LII- Miejskie 12ºBlg (21-XI-2007r.)

            Dziś poszło na cichą. Spadło na 3,7ºBlg
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              #366
              Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

              Dziś zlane na cichą. Z 18ºBlg spadło na 6,5ºBlg.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #367
                Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)

                Dziś zlane na cichą. Z 21ºBlg spadło na 6,5ºBlg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #368
                  Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)

                  Zlane na cichą. Z 13,5ºBlg spadło na 3ºBlg.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #369
                    Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)

                    Zlane na cichą. Mało coś czerwone lub mi sie yno tak zdowo.
                    Z 13,5ºBlg spadło na 2,5ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #370
                      Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)

                      Zlane na cichą. Z 13ºBlg spadło na 2,5ºBlg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #371
                        Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 12,5ºBlg (29-XI-2007r.)

                        Składniki:
                        - pilzneński 5,5 kg;
                        - chmiel Lubelski szyszki 07' 95 g;
                        - drożdze suche S-23

                        Zacieranie:
                        - 15l wody do 56°C i słód
                        - 52°C i 10'
                        - podgrzanie na 63°C i 40'
                        - podgrzanie na 72°C i 30'
                        - podgrzanie do 76°C filtracja

                        Filtrowanie:
                        Po 30' przerwy.

                        Wysładzanie:
                        - po 2*3,5l wody, później po 3l.

                        Chmielenie:
                        - 0' - całość
                        - 60' chłodzenie


                        Wydajność:
                        12,5°Blg i 25l+1,5 w butelce do refermentacji . Wydajność 64%.

                        Drożdze zadałem w 15°C. Woda kranówa.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #372
                          Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

                          Dzis oglądam swoje 8 tanków i słyszę bul-bul. A tu se Koźlak obudził i drożdze ruszyły. Będę musiał przelać na cichą raz jeszcze .
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #373
                            Warka L- Radosna Nowina 11,8ºBlg (13-XI-2007r.)

                            Dziś rozlałem do 52 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                            Przebieg fermentacji: 11,8°Blg > 4°Blg > 2,5°Blg. Burzliwa 18 dni, cicha 16 dni.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #374
                              Warka LII- Miejskie 12°Blg (21-XI-2007r.)

                              Rówineż dziś rozlałem do 26 butelek 0,5l oraz dwóch 5l beczek z dodatkiem 1,3l rezerwy.
                              Przebieg fermentacji: 12°Blg > 3,7°Blg > 2,3°Blg. Burzliwa 15 dni, cicha 11 dni.
                              Piwko bardzo smaczne oraz klarowne.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #375
                                Warka LVIII- Koziołek Pieronek 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

                                Składniki:
                                - pilzneński 4 kg;
                                - monachijski 1,2 kg;
                                - carapils 0,6 kg;
                                - ekstrakt jasny 0,5 kg;
                                - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
                                - chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;
                                - drożdze suche S-04

                                Zacieranie:
                                - 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C
                                - podgrzanie na 63°C i 25'
                                - podgrzanie na 72°C i 25'
                                - podgrzanie do 76°C filtracja

                                Filtrowanie:
                                Po 30' przerwy.

                                Wysładzanie:
                                - po 3,5l wody

                                Chmielenie:
                                - 0' - Marynka
                                - 40' - Lubelski
                                - 60' chłodzenie


                                Wydajność:
                                15,5°Blg i 23l+1,3l w butelce do refermentacji .

                                Drożdze zadałem w 20°C. Woda kranówa.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...