Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #376
    Warka LV- Miejskie 13ºBlg (29-XI-2007r.)

    Podczas zacierania pierwszej warki rozlałem do 2 beczek 5l oraz 26 butelek 0,5l z dodatkiem 1,3l rezerwy.
    Przebieg fermentacji: 13°Blg > 2,5°Blg > 2,3°Blg.
    Click image for larger version

Name:	zrzut ekranu3.jpg
Views:	1
Size:	36,6 KB
ID:	2024894
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #377
      Warka LIX- Majowy Koźlok 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

      Warka LVIII- Koziołek Pieronek 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)
      Składniki:
      - pilzneński 5 kg;
      - monachijski 0,5 kg;
      - ekstrakt jasny 0,5 kg;
      - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
      - chmiel Lubelski szyszki 07' 12 g;
      - drożdze suche S-04

      Zacieranie:
      - 17l wody do 56°C i słód i 10' w 52°C
      - podgrzanie na 63°C i 20'
      - podgrzanie na 72°C i 25'
      - podgrzanie do 76°C filtracja

      Filtrowanie:
      Po 30' przerwy.

      Wysładzanie:
      - po 3,5l wody

      Chmielenie:
      - 0' - Marynka
      - 40' - Lubelski
      - 60' chłodzenie


      Wydajność:
      15,5°Blg i 24l+1,3l w butelce do refermentacji .

      Drożdze zadałem w 15°C. Woda kranówa.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #378
        Warka LIII - Porter Bałtycki 21ºBlg (21-XI-2007r.)

        Dziś zabutelkowane do 71 butelek 0,33l z dodatkiem 1,1l rezerwy.
        Na cichej nic nie spadło i ostało 6,5ºBlg.
        Click image for larger version

Name:	zrzut ekranu5.jpg
Views:	1
Size:	29,3 KB
ID:	2024900
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #379
          Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 14ºBlg (19-XII-2007r.)

          Dziś piwko na św. Patryka -Schwarzbier
          Składniki:
          - pilzneński 3 kg;
          - monachijski 2,2 kg;
          - czekoladowy 0,3 kg;
          - palony jęczmień 0,3 kg;
          - chmiel Lubelski szyszki 07' 70 g;
          - drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager -podzielone na dwie części

          Zacieranie:
          - 17l wody do 56°C i słód
          - 52°C i 10'
          - podgrzanie na 62°C i 25'
          - podgrzanie na 72°C i 20'
          - podgrzanie do 75°C filtracja

          Filtrowanie:
          Po 30' przerwy.

          Wysładzanie:
          - po 3,5l wody

          Chmielenie:
          - 0' - 40 g;
          - 45' -15 g;
          - 55 -15 g;
          - 60' chłodzenie


          Wydajność:
          14°Blg i 22l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 63,2%.

          Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #380
            Warka LX- PILS św. Partyk 13,2ºBlg (19-XII-2007r.)

            Kolejne piwko na św. Patryka - PILS

            Składniki:
            - pilzneński 4 kg;
            - carapils 1,5 kg;
            - chmiel Marynka szyszki 07' 40 g;
            - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
            - drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager -druga część

            Zacieranie:
            - 17l wody do 56°C i słód
            - 52°C i 10'
            - podgrzanie na 64-62°C i 30'
            - podgrzanie na 72°C i 25'
            - podgrzanie do 75°C filtracja

            Filtrowanie:
            Po 30' przerwy.

            Wysładzanie:
            - po 3,5l wody

            Chmielenie:
            - 0' - 40 g aromatycznego ;
            - 45' -15 g goryczkowego ;
            - 55 -15 g goryczkowego ;
            - 60' chłodzenie


            Wydajność:
            13,2°Blg i 23l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 62%.

            Drożdze dodałem w 21°C. Woda kranówa.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • gniady
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.12
              • 146

              #381
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              Chmielenie:
              - 0' - 40 g aromatycznego ;
              - 45' -15 g goryczkowego ;
              - 55 -15 g goryczkowego ;
              - 60' chłodzenie
              Coś pokręciłeś chyba z tym opisem

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #382
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gniady
                Coś pokręciłeś chyba z tym opisem
                Trafnie zauważyłeś-pewnie to ze zmęczenie dało się w znaki.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #383
                  Warka LXI- PILS św. Partyk 13,2ºBlg (19-XII-2007r.)

                  Oczywiście zaś parę błędów mi się trafiło (numeracje i daty) ale to 61 warka a ni 60-ta.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    #384
                    Warka LX i LXI

                    Dziś rano patrzę i widzę jak piękna piana już jest. Temp. fermentacji 10°C. Drożdze Wyeast 2007 Pilsen Lager ładnie podjęły prace. Mam nadzieję, bo po wcześniejszych kwaśnych doświadczeniach, piwo nie będzie kwasem.
                    Stąd pytanie jak zebrać gęstwę (chodzi o najlepsze narzędzie)??
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #385
                      Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

                      Dziesiątego przelane na cichą, po czym fermentacja ruszyła.
                      Dziś zlane na cichą. Z 18ºBlg spadło na 6,5ºBlg.
                      A dziś przy kolejnym zlaniu na cichą wskazało 7,5ºBlg- ciekawe czy znów będzie fermentacja burzliwa czy cicha
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        #386
                        Warka LVI- Pils 13,5ºBlg (29-XI-2007r.)

                        Rozlane do 2 beczek 5l oraz 27 butelek 0,5l z dodatkeim 1,2l rezerwy.
                        Przebieg fermentacji: 13,5ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #387
                          Warka LIV- Czerwono bana 12ºBlg (26-XI-2007r.)

                          Dziś rozlande do 49 butelek 0,5l z dodatkem 1,2l rezerwy.
                          Przebieg fermentacji 12ºBlg > 2,5ºBlg > 2,2ºBlg.
                          Bardzo smaczne i klarowne (20 dni na cichej).
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #388
                            Warka LVII- HAZOK WIELKANOCNY 12,5ºBlg (29-XI-2007r.)

                            Dziś zlane na cichą. Spadło do 2,2ºBlg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              #389
                              Warka LXII- Miodowe 15,5ºBlg (31-XII-2007r.)

                              Dzis ostatni dzień roku więc i uroczyście wypadało go zakończyć.

                              Składniki:
                              - pilzneński 4,2 kg;
                              - carapils 1,3 kg;
                              - chmiel Marynkai szyszki 07' 40 g;
                              - chmiel Lubelski szyszki 07' 15 g;
                              - miód wielokwiatowy (pisało 0,5l a było 1250g)

                              Zacieranie:
                              - 18l wody do 56°C i słód
                              - 52°C i 15'
                              - podgrzanie na 64-62°C i 25'
                              - podgrzanie na 72°C i 20'
                              - podgrzanie do 75°C filtracja

                              Filtrowanie:
                              Po 30' przerwy.

                              Wysładzanie:
                              - po 3,5l wody

                              Chmielenie:
                              - 0' - Marynka
                              - 45' -Lubelski
                              - 55 -miód
                              - 60' chłodzenie


                              Wydajność:
                              11,8°Blg i 26l+1,3 w butelce do refermentacji . Wydajność 63%. Po dodaniu miodu wyszło 15,5°Blg.

                              Drożdze dodałem w 18°C. Woda kranówa.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #390
                                Podsumowanie 2007 ROKU!

                                Ten rok był dla mnie szczególny. Pod koniec stycznia uwarzyłem swoją pierwszą warkę. Oj to było przeżycie.
                                I tak uwarzyłem w pierwszym roku 62 warki. Kwasy mnie nie mineły-było chyba ok. 20-tu, ale to było z powodu drożdzy, które przekładałem z warki do warki. Od 07'-08' sezonu kwasów nie było choć dwie były nieco podejrzane, ale jest coraz lepiej.
                                Sam mam wielką satysfakcję z piwowarzenia i wiem, że te hobby wciąga.

                                DO SIEGO ROKU !!!!
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...