Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka LI- Pieroński KOZIOŁ 18ºBlg (20-XI-2007r.)

    Dziś zabutelkowałem do 55 butelek 0,33l, jednej 0,25l oraz 13 0,5l z dodatkiem 1l rezerwy.
    Spadło do 5,5ºBlg.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka LVIII- Koziołek Pieronek 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

      Przelałem na cichą.
      Spadło na 3,5ºBlg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka LIX- Majowy Koźlok 15,5ºBlg (18-XII-2007r.)

        Przelano na cichą.
        Spadło na 4,5ºBlg.
        Last edited by mwa; 2008-01-05, 08:16.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka LX- Schwarzbier św. Partyk 14ºBlg (19-XII-2007r.)

          Przelano na cichą. Drożdze zebrano i będą na kolejną warkę.
          Spadło na 4ºBlg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LXI- PILS św. Partyk 13,2ºBlg (19-XII-2007r.)

            Przelano na cichą. Dorżdze zebrano.
            Ostało po burzliwej 3ºBlg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Ostatnio zakupiłem nowe cukromierze (2szt.) i podczas ostatniego przelewania zauważyłem różnicę.
              Otóż stary zaniżał o 1,5ºBlg, a nowe wskazują 0ºBlg w czystej wodzie (stary pokazuje mniej niż "0").
              Cóż teraz ostało mi zrobić-etykiety pozmieniać czy co
              Przypuszczam tylko kiedy mogło się to stać-jakiś już czas temu, kiedy to podczas wysładzania mierzyłem ciepłą brzeczkę.
              Pieron wie co teros-nazwy pozmieniać, etykiety tyż
              Na pewno nie przejmowałem się wydajnością, ale teraz wychodzi dużo więcej. Alkoholu jest to samo. Zmienia się tylko Blg.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                Ostatnio zakupiłem nowe cukromierze (2szt.) i podczas ostatniego przelewania zauważyłem różnicę.
                Otóż stary zaniżał o 1,5ºBlg, a nowe wskazują 0ºBlg w czystej wodzie (stary pokazuje mniej niż "0").
                Cóż teraz ostało mi zrobić-etykiety pozmieniać czy co
                Przypuszczam tylko kiedy mogło się to stać-jakiś już czas temu, kiedy to podczas wysładzania mierzyłem ciepłą brzeczkę.
                Pieron wie co teros-nazwy pozmieniać, etykiety tyż
                Na pewno nie przejmowałem się wydajnością, ale teraz wychodzi dużo więcej. Alkoholu jest to samo. Zmienia się tylko Blg.
                Ty sobie jeszcze zrób pomiary na roztworze cukru. Dopiero sie możesz zdziwić.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ty sobie jeszcze zrób pomiary na roztworze cukru. Dopiero sie możesz zdziwić.
                  Zrobiłem i potwierdza się.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • jkocurek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2006.12
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                    Zrobiłem i potwierdza się.
                    Znaczy, że w całym zakresie Ci zaniżał odczyty? Mój na wodzie pokazuje 0 a na 15% r-rze cukru 16°blg. Córa zrzuciła go kiedyś na ziemie i regularnie mierzę nim, w celach orientacyjnych, brzeczkę o temp. 50-60°C. Ciągle na czystej wodzie pokazuje 0.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                      Pieron wie co teros-nazwy pozmieniać, etykiety tyż
                      Na pewno nie przejmowałem się wydajnością, ale teraz wychodzi dużo więcej. Alkoholu jest to samo. Zmienia się tylko Blg.
                      A może jest też pozytywna strona?
                      Nie miałeś wrażenia ,że inni robią jakby mniej smaczne,cieńsze piwka.Jeśli tak to nic bym nie zmieniał
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        A może jest też pozytywna strona?
                        Nie miałeś wrażenia ,że inni robią jakby mniej smaczne,cieńsze piwka.Jeśli tak to nic bym nie zmieniał
                        I tak nie ma co za bardzo zmienić
                        Alkoholu tyle samo, z tym że °Blg jest zaniżone o 1,5.

                        Wniosek jest taki, że pszeniczne co niby mi odfermentowały do 1,5°Blg miały 3°Blg a takie Wiejskie czy inne też miały wiecej.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Ostatnio zrobiłem nowy filtrator z oplotu. Dzięki Jkocurek wszystko poszło jak po maśle. Dziś przyszła pora na sprawdzenie jak się spisze.
                          Click image for larger version

Name:	000.jpg
Views:	1
Size:	30,0 KB
ID:	2025056

                          Kolejna rzecz co przybedzie to mieszadło. Narazie zakupiłem silniczek do wycieraczek z malucha. Reszta bardzo opornie.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Filtrator

                            Filtracja wręcz wspaniała, lecz dojść mętne.
                            Wróciłem ok. 10l spowrotem. Przykręciłem kurek i wkońcu zaczło lecieć klarowne. Odczekałem 20min.
                            Teraz czy to wina 20 min.postoju, czt oplot za duży czy zmiejszyć przepustowość podczas filtracji?
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka LXIII- Imbirowe 13,5&#186;Blg (10-I-2007r.)

                              Pierwsze w tym roku uwarzone piwko.

                              Składniki:
                              - pilzneński 4,9 kg;
                              - caraamber 0,3 kg;
                              - karmel jasny 0,3 kg;
                              - chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
                              - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
                              - mech irlandzki 5g;
                              - korzeń imbiru 90g, starty;

                              Zacieranie:
                              - 17l wody do 56°C i słód
                              - 52°C i 12'
                              - podgrzanie na 64-62°C i 40'
                              - podgrzanie na 72°C i 20'
                              - podgrzanie do 75°C filtracja

                              Filtrowanie:
                              Po 20' przerwy.

                              Wysładzanie:
                              - po 3,5l wody

                              Chmielenie:
                              - 0' - Marynka
                              - 45' -Lubelski 15g;
                              - 50 -korzeń imbiru
                              - 55' -Lubelski 15g+ mech
                              - 60' chłodzenie


                              Wydajność:
                              13,5°Blg i 24l+2,2 w butelce do refermentacji . Wydajność 68%.

                              Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.

                              I tak w 6h piwo już w tanku i wszystko posprzątane (bez śrutowania).
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jkocurek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.12
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                                - chmiel Marynkai szyszki 07' 50 g;
                                - chmiel Lubelski szyszki 07' 30 g;
                                Na mój gust przechmieliłeś
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X