Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)

    Składniki:
    - pilzneński 3 kg;
    - carared 1 kg;
    - melanoidynowy 1,2 kg;
    - chmiel Marynkai szyszki 07' 605 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
    - mech irl. 5 g;
    - drożdze S-23

    Zacieranie:
    - 18l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 10'
    - podgrzanie na 66°C i 40'
    - podgrzanie na 72°C i 20'
    - podgrzanie do 75°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 30' przerwy.

    Wysładzanie:
    - po 3,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' -Lubelski 20g + mech;
    - 55' -Lubelski 20g;
    - 60' chłodzenie.


    Wydajność:
    12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji . Wydajność 66,4%.

    Drożdze dodałem w 265,°C. Woda kranówa.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka LXII- Miodowe 17ºBlg (31-XII-2007r.)

      Znieniłem z 15,5 na 17ºBlg wg złego odczytu.
      Dziś zlałem na cichą. Zeszło na 5,2ºBlg.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • gniady
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2006.12
        • 146

        Ferie w browarze? czy banioków za mało?
        Już od tygodnia cosik cicho.

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Bo dziś dopiero zjechałem z Zakopca.
          Już pomału myśla co dalij
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LIX- Majowy Koźlok 17ºBlg (18-XII-2007r.)

            Dziś rozlałem do 39 butelek 0,5l oraz jednej 5l beczki z dodatkiem 1,2l rezerwy.
            Przebieg fermentacji: 17ºBlg > 6ºBlg > 5,5ºBlg. Piwo zdążyło się ładnie sklarować i obecnie zapowiada się dobrze.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka LXI- PILS św. Partyk 14,7ºBlg (19-XII-2007r.)

              Również dzis rozlano do 3 beczek 5l oraz 20 butelek 0,5l z dodatkiem 1,2l rezerwy.
              Przebieg fermentacji: 14,7ºBlg > 4,5ºBlg > 2,5ºBlg.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

                Dziś Imbierowe poszło na cichą. Zeszło na 3,5ºBlg.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LVIII- Koziołek Pieronek 17ºBlg (18-XII-2007r.)

                  Dziś zabutelkowane z dodatkiem 1,2l rezerwy do 60 butelek 0,33l oraz 10 0,5l.
                  Przebieg fermrntacji: 17ºBlg > 6ºBlg > 5ºBlg.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

                    Przelane na cichą fermentację. Zeszło do 4,5ºBlg.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)

                      Po 14 dniach przelane na cichą. Zeszło do 3,5ºBlg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)

                        Składniki:
                        - pilzneński 3,4 kg;
                        - monahijski 0,65 kg;
                        - karlelowy jasny 0,4 kg;
                        - karlelowy jasny 0,3 kg;
                        - chmiel Marynkai szyszki 07' 42 g;
                        - chmiel Lubelski szyszki 07' 20 g;
                        - miód wielokwiatowy (pisało 0,5l a było 1250g)
                        - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

                        Zacieranie:
                        - 18l wody do 56°C i słód
                        - 52°C i 10'
                        - podgrzanie na 64-62°C i 40'
                        - podgrzanie na 72°C i 30'
                        - podgrzanie do 75°C filtracja

                        Filtrowanie:
                        Po 30' przerwy.

                        Wysładzanie:
                        - po 4l wody

                        Chmielenie:
                        - 0' - Marynka
                        - 45' -Lubelski
                        - 55 -miód
                        - 60' chłodzenie


                        Wydajność:
                        25,5l+2l w butelce do refermentacji . Po dodaniu miodu wyszło 14,2°Blg czyli przed dodaniem miodu powinno być ok 10,5°Blg a to by dało: 64,4 wydajności.

                        Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)

                          Dziś przelane na cichą. Zeszło do 3,5ºBlg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)

                            Przelane na cichą-zeszło do 4,2ºBlg.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka LXII- Miodowe 17ºBlg (31-XII-2007r.)

                              Dziś rozlałem do 55 buelek 0,5l oraz jednej 0,33l z dodatkiem 1,8l rezerwy.
                              Blg spadło do 4,2ºBlg. Przebieg fermentacji: 17ºBlg > 5,2ºBlg > 4,2ºBlg.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXIII- Imbirowe 13,5ºBlg (10-I-2007r.)

                                Dziś rozlałem do 50 butelek 0,5l z dodatiem 1,5l rezerwy.
                                Zeszło na cichej do 3,4ºBlg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X