Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)
Składniki:
- pilzneński 3 kg;
- carared 1 kg;
- melanoidynowy 1,2 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 605 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
- mech irl. 5 g;
- drożdze S-23
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 66°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski 20g + mech;
- 55' -Lubelski 20g;
- 60' chłodzenie.
Wydajność:
12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji . Wydajność 66,4%.
Drożdze dodałem w 265,°C. Woda kranówa.
Składniki:
- pilzneński 3 kg;
- carared 1 kg;
- melanoidynowy 1,2 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 605 g;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 40 g;
- mech irl. 5 g;
- drożdze S-23
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 66°C i 40'
- podgrzanie na 72°C i 20'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 30' przerwy.
Wysładzanie:
- po 3,5l wody
Chmielenie:
- 0' - Marynka
- 45' -Lubelski 20g + mech;
- 55' -Lubelski 20g;
- 60' chłodzenie.
Wydajność:
12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji . Wydajność 66,4%.
Drożdze dodałem w 265,°C. Woda kranówa.
Comment