Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nunek
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 110

    #436
    cytat "Drożdze dodałem w 20°C."

    Mam zamiar zrobić swojego pierwszego dolniaka i chciałem zapytać jak schodzisz z teperaturą do właściwej zadając drożdże w 20C? Jakoś etapowo, czy poprostu wynosisz fermentator do piwnicy?

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      #437
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
      cytat "Drożdze dodałem w 20°C."

      Mam zamiar zrobić swojego pierwszego dolniaka i chciałem zapytać jak schodzisz z teperaturą do właściwej zadając drożdże w 20C? Jakoś etapowo, czy poprostu wynosisz fermentator do piwnicy?
      Chłodzę chłodnicą. Podczas chłodzenia gdy garnek jest chłodny na dole , letni u góry przelewam całość do tanka już z drożdzami. Wtedy otczytuję temp. na termometrze. Ponoś im lepiej się schłodzi tym lepsze piwo, ale wodę też trzeba oszczędzać.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • nunek
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 110

        #438
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
        Chłodzę chłodnicą. Podczas chłodzenia gdy garnek jest chłodny na dole , letni u góry przelewam całość do tanka już z drożdzami. Wtedy otczytuję temp. na termometrze. Ponoś im lepiej się schłodzi tym lepsze piwo, ale wodę też trzeba oszczędzać.
        Nie zrozumieliśmy się chodzi mi o to jak schodzisz z temperaturą już po zadaniu drożdży do tych 12-14 stopni w których powinno fermentować

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          #439
          To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • nunek
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 110

            #440
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
            To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
            I właśnie tak też muszę zrobić. Dzięki.

            Comment

            • krogo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.03
              • 66

              #441
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
              To no schadzam brzeczkę zadaję ją drożdzami i do piwnicy. W temp. ok 20st. dojść szybko się namnarzają i zaczyna się fermentacja a temp. pomału schodzi do 8-10st.
              Nie zawsze to takie proste. Stosuję ciągły odczyt temperatury więc przekonałem się, że jak fermentacja burzliwa szybko wystartuje i jest intensywna to temperatura przez kilka dni utrzymuje się znacznie powyżej temperatury otoczenia. I tylko się nam wydaje, że fermetacja przebiega w tak niskiej temperaturze.
              Ja wstawiam pojemnik, w którym odbywa się fermetacja, do dużej miski z zimną wodą, owijam go "pieluchą" i włączam wentylator. Wtedy w ciągu kilku godzin (zanim fermentacja wystartuje na dobre) temperatura brzeczki spada do właściwego poziomu (nawet o 1 - 2 stopnie poniżej temperatury otoczenia). A i tak jak wyłączę wentylator to ponownie wzrasta (i to dość szybko). Oczywiście po kilku dobach (gdy fermentacja nie jest już taka burzliwa) można dać sobie spokój z wodą i wentylatorem.
              Wcześniej miałem takie piwa, że cieszyłem się z bardzo intensywnej fermentacji (w rurce aż gwizdało) a potem dziwiłem się, że po dwóch - trzech dobach fermentacja ustała. A przecież w pomieszczeniu było tylko 10*C. Tylko, że smak takiego piwa miał niewiele wspólnego z tym jaki powinien być.

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #442
                U mnie jak drożdze wleję do tanka, później schłodzoną brzeczkę przelewam z garnka do tanka (przy okazji dorze natleniając) i temp. jest ok. 20st to za 9h mam praktycznie 13-14 st a drożdze dopiero ruszają (jest cieńka warstwa piany). Praktycznie dopiero po ok. 24h fermentacja trwa łądnie.
                A na dolniakach chyba jeszcze nie zdażyło mi się ni razu poniżej 6 dni.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  #443
                  Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)

                  Składniki:
                  - pilzneński 4,55 kg;
                  - carapils 0,5 kg;
                  - karmel jasny 0,1 kg;
                  - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
                  - chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
                  - korzeń imbiru 90g, starty

                  Zacieranie:
                  - 17l wody do 56°C i słód
                  - 52°C i 15'
                  - podgrzanie na 64-62°C i 25'
                  - podgrzanie na 72°C i 40'
                  - podgrzanie do 75°C filtracja

                  Filtrowanie:
                  Po 20' przerwy.

                  Wysładzanie:
                  - po 8 a później po 4,5l wody

                  Chmielenie:
                  - 0' - Marynka
                  - 45' -Lubelski
                  - 50 -korzeń imbiru
                  - 60' chłodzenie


                  Wydajność:
                  12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.

                  Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • nunek
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2008.01
                    • 110

                    #444
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                    Składniki:
                    - pilzneński 4,55 kg;
                    - carapils 0,5 kg;
                    - karmel jasny 0,1 kg;
                    - chmiel Marynkai szyszki 07' 45 g;
                    - chmiel Lubelski szyszki 07' 32 g;
                    - korzeń imbiru 90g, starty

                    Zacieranie:
                    - 17l wody do 56°C i słód
                    - 52°C i 15'
                    - podgrzanie na 64-62°C i 25'
                    - podgrzanie na 72°C i 40'
                    - podgrzanie do 75°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 20' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - po 8 a później po 4,5l wody

                    Chmielenie:
                    - 0' - Marynka
                    - 45' -Lubelski
                    - 50 -korzeń imbiru
                    - 60' chłodzenie


                    Wydajność:
                    12,3°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji (jeszcze z list osadów-będzie 0,5l rezerwy) . Wydajność 68,3%.

                    Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.

                    Jakie drożdże?

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      #445
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                      Jakie drożdże?
                      Gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • nunek
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2008.01
                        • 110

                        #446
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                        Gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
                        Jak Ci się spisują? dziś na nich swojego pierwszego lagera będę robił. Specjalnie piwnice wysprzątałem

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          #447
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
                          Jak Ci się spisują? dziś na nich swojego pierwszego lagera będę robił. Specjalnie piwnice wysprzątałem
                          Jakoś się spisują. Skoro już je mam to muszę je wykorzystać.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            #448
                            Mieszadło

                            Od dziś w browarze kolejny sprzęt dający oszczędność czasu.
                            Otóż mam oto takie cacko- mieszadło.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • nunek
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2008.01
                              • 110

                              #449
                              Gdzie dostałeś jeśli można wiedzieć termometr z takim długim czujnikiem? Ile ma długości?

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                #450
                                Warka LXIV- Flaps 13ºBlg (14-I-2007r.)

                                Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 1,5l rezerwy do 50 butelek 0,5l.
                                Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 4,5ºBlg > 4ºBlg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • dadek
                                  Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                  dadek
                                  Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                  2023-11-17, 00:48
                                • smir
                                  Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                  smir
                                  Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                  ...
                                  2021-05-24, 21:09
                                • dadek
                                  Domaniewek, Starego Browarnika 2, Browar Jabeerwocky
                                  dadek
                                  Duuużo wody w rzece Utracie upłynęło nim Browar Jabeerwocky wreszcie podjął produkcję piwa. Różne czynniki wpłynęły na to opóźnienie, generalnie są one znane ludziom z piwnej branży, więc nie będę się nimi tu zajmował. W każdym razie dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy we wrześniu...
                                  2022-09-22, 23:52
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...