Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007
Collapse
X
-
Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)
Dziś zabutelkowałem i zabeczkowałem do 13 butelek 0,65l oraz 3 beczek pięciolitrowych z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 3,5ºBlg > 3,3ºBlg.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 4,5 kg;
- carapils 0,55 kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 100 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
Zacieranie:
- 18l wody do 56°C i słód
- 52°C i 10'
- podgrzanie na 64-62°C i 30'
- podgrzanie na 72°C i 30'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 20' przerwy.
Wysładzanie:
- 8 a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 20g;
- 55' - 20g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
13°Blg i 22l+2l w butelce do refermentacji13*1,06*22. Wydajność 65,5%.
Drożdze dodałem w 24°C. Woda kranówa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LXXI - Giełdowo trzynastka 12ºBlg (26-II-2008r.)
Składniki:
- pilzneński 4 kg;
- carapils 0,3 kg;
- caramunich 0,3 kg;
- carared 0,5kg;
- chmiel Marynkai szyszki 07' 67 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
- mech irl. 5g ;
Zacieranie:
- 17,5l wody do 56°C i słód
- 52°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 30'
- podgrzanie na 72-70°C i 40'
- podgrzanie do 75°C filtracja
Filtrowanie:
Po 15' przerwy.
Wysładzanie:
- 8l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 50g;
- 45' - 10g + mech
- 55' - 7g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
12°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.
Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)
Zapomnialem wczoraj opisać, że przelałem na cichą. Spadło do 4°Blg.
Co do drożdzy. Gęstwę podzieliłem na dwie warki i dodałem rezerwy co by namnozyć drożdze. Po dobie piana opadła a nie wkładałem do lodówki. Na kolejną dobę brałem się za warzenie. Coś mi jednak zapach nie pasował. Odlałem trochę przefermentowanej brzeczki i jakiś jabol był. Obawiałem się że coś ni tak będzie a wczoraj było ok więc dalej drożdze użyję dziś.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)
Polotmave
Składniki:
- pilzneński 3,2 kg;
- monachijski 0,9 kg;
- caramunich 0,5 kg;
- karmel jasny 0,3kg;
- chmiel Lubelski szyszki 07' 90 g;
- gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
Zacieranie:
- 20l wody do 56°C i słód
- 54°C i 15'
- podgrzanie na 64-62°C i 15'
- podgrzanie na 72-70°C i 40'
- podgrzanie do 77°C filtracja
Filtrowanie:
Po 15' przerwy.
Wysładzanie:
- 8l a później po 4,5l wody
Chmielenie:
- 0' - 60g;
- 45' - 20g;
- 55' - 10g;
- 60' chłodzenie
Wydajność:
11,5°Blg i 24l+2,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.
Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)
Zabutelkowane do 17 butelek 0,33 oraz 41 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
Przebieg fermentacji: 14,2ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
Miód jakby nie było a piwo dojść ciemnawe.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
Comment