Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nunek
    Gdzie dostałeś jeśli można wiedzieć termometr z takim długim czujnikiem? Ile ma długości?
    Mój ma sonde o 15cm długości. Do kupienia w Castorama za ok. 58zł z alarmem.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • nunek
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.01
      • 110

      Dzięki. Trochę przykrótka, nadawała by się jakbym zawsze pełny gar zacierał .
      Ale jak nic innego nie dostanę to kupie bo cena w porządku.

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka LXV- Pils 13ºBlg (14-I-2007r.)

        Dziś zabutelkowałem i zabeczkowałem do 13 butelek 0,65l oraz 3 beczek pięciolitrowych z dodatkiem 1,5l rezerwy.
        Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 3,5ºBlg > 3,3ºBlg.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka LXVI- Miejski Pils 13ºBlg (16-I-2007r.)

          Dziś rozlałem do trzech 5l beczek oraz 16 butelek 0,65l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
          Przebieg fermentacji: 13ºBlg > 4,2ºBlg > 3,5ºBlg.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)

            Dziś przelałem na cichą, zeszło na 3ºBlg. Ale miodu ni ma wcale.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka LXVII- Czerwono baba12,3ºBlg (16-I-2007r.)

              Zabutelkowałem do 49 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
              Przebieg fermentacji: 12,3ºBlg > 3,5ºBlg > 3,4ºBlg.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)

                Składniki:
                - pilzneński 4,5 kg;
                - carapils 0,55 kg;
                - chmiel Marynkai szyszki 07' 100 g;
                - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

                Zacieranie:
                - 18l wody do 56°C i słód
                - 52°C i 10'
                - podgrzanie na 64-62°C i 30'
                - podgrzanie na 72°C i 30'
                - podgrzanie do 75°C filtracja

                Filtrowanie:
                Po 20' przerwy.

                Wysładzanie:
                - 8 a później po 4,5l wody

                Chmielenie:
                - 0' - 60g;
                - 45' - 20g;
                - 55' - 20g;
                - 60' chłodzenie


                Wydajność:
                13°Blg i 22l+2l w butelce do refermentacji13*1,06*22. Wydajność 65,5%.

                Drożdze dodałem w 24°C. Woda kranówa.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)

                  Dziś przlałem na cichą fermentację. Spadło na 4ºBlg.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXXI - Giełdowo trzynastka 12ºBlg (26-II-2008r.)

                    Składniki:
                    - pilzneński 4 kg;
                    - carapils 0,3 kg;
                    - caramunich 0,3 kg;
                    - carared 0,5kg;
                    - chmiel Marynkai szyszki 07' 67 g;
                    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager
                    - mech irl. 5g ;
                    Zacieranie:
                    - 17,5l wody do 56°C i słód
                    - 52°C i 15'
                    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
                    - podgrzanie na 72-70°C i 40'
                    - podgrzanie do 75°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 15' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - 8l a później po 4,5l wody

                    Chmielenie:
                    - 0' - 50g;
                    - 45' - 10g + mech
                    - 55' - 7g;
                    - 60' chłodzenie


                    Wydajność:
                    12°Blg i 25l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.

                    Drożdze dodałem w 23°C. Woda kranówa.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Oczywiście inna nazwa tj. Czerwone lutowe.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)

                        Zapomnialem wczoraj opisać, że przelałem na cichą. Spadło do 4°Blg.
                        Co do drożdzy. Gęstwę podzieliłem na dwie warki i dodałem rezerwy co by namnozyć drożdze. Po dobie piana opadła a nie wkładałem do lodówki. Na kolejną dobę brałem się za warzenie. Coś mi jednak zapach nie pasował. Odlałem trochę przefermentowanej brzeczki i jakiś jabol był. Obawiałem się że coś ni tak będzie a wczoraj było ok więc dalej drożdze użyję dziś.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXXI - Giełdowo trzynastka 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

                          ble ble -coś za szybko i źle
                          Last edited by mwa; 2008-02-28, 21:47.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

                            Polotmave
                            S
                            kładniki:
                            - pilzneński 3,2 kg;
                            - monachijski 0,9 kg;
                            - caramunich 0,5 kg;
                            - karmel jasny 0,3kg;
                            - chmiel Lubelski szyszki 07' 90 g;
                            - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager

                            Zacieranie:
                            - 20l wody do 56°C i słód
                            - 54°C i 15'
                            - podgrzanie na 64-62°C i 15'
                            - podgrzanie na 72-70°C i 40'
                            - podgrzanie do 77°C filtracja

                            Filtrowanie:
                            Po 15' przerwy.

                            Wysładzanie:
                            - 8l a później po 4,5l wody

                            Chmielenie:
                            - 0' - 60g;
                            - 45' - 20g;
                            - 55' - 10g;
                            - 60' chłodzenie


                            Wydajność:
                            11,5°Blg i 24l+2,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66%.

                            Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Warka LXVIII- Miodowe 14,2ºBlg (30-I-2008r.)

                              Zabutelkowane do 17 butelek 0,33 oraz 41 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                              Przebieg fermentacji: 14,2ºBlg > 3ºBlg > 2,5ºBlg.
                              Miód jakby nie było a piwo dojść ciemnawe.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Warka LXIX- Imbirowe 12,3ºBlg (06-II-2008r.)

                                Dziś rozlałem do 52 butelek 0,5l z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                                Przebieg fermentacji: 12,3ºBlg > 4ºBlg > 3,7ºBlg.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...