Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)

    Marcowe
    Składniki:
    - pilzneński 5,3 kg;
    - monachijski 0,7 kg;
    - karmel jasny 0,5kg;
    - chmiel Marynka szyszki 07' 30 g;
    - chmiel Lubelski szyszki 07' 35 g;
    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager;
    - mech irlandzki 5g.

    Zacieranie:
    - 17l wody do 56°C i słód
    - 52°C i 30'
    - podgrzanie na 64-62°C i 20'
    - podgrzanie na 72-70°C i 30'
    - podgrzanie do 76°C filtracja

    Filtrowanie:
    Po 15' przerwy.

    Wysładzanie:
    - 10l a później po 4,5l wody

    Chmielenie:
    - 0' - Marynka
    - 45' - Lubelski 25g + mech
    - 55' - Lubelski 10g;
    - 60' chłodzenie


    Wydajność:
    14,5°Blg i 26,5l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 66,2%.

    Drożdze dodałem w 25°C. Woda kranówa.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

      Monachijskie Ciemne
      Składniki:
      - pilzneński 1,6 kg;
      - monachijski 3 kg;
      - karmel jasny 0,2kg;
      - karmel ciemny 0,3kg;
      - chmiel Marynka szyszki 07' 33 g;
      - chmiel Lubelski szyszki 07' 33 g;
      - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.


      Zacieranie:
      - 17l wody do 56°C i słód
      - 52°C i 15'
      - podgrzanie na 66-65°C i 60'
      - podgrzanie na 72°C i 10'
      - podgrzanie do 76°C filtracja

      Filtrowanie:
      Po 10' przerwy.

      Wysładzanie:
      - 10l a później po 4,5l wody

      Chmielenie:
      - 0' - Marynka
      - 45' - Lubelski
      - 60' - chłodzenie


      Wydajność:
      12,5°Blg i 26l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 71,4%.

      Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka LXXI - Czerwone lutowe 12ºBlg (26-II-2008r.)

        Dziś przelałem na cichą fermentację. Spadło do 3,7ºBlg.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka LXXIV - Czorny Diobeł 12,5ºBlg (06-III-2008r.)

          Wczoraj patrzę a tu zero piany już po 19h. Lekko zdenerwowany nie mając wczoraj czasu zostawiłem w spokoju. Dziś z rana przybyłem z kolejną gęstwą na ratunek (lub też zadałbym saszetką S-23), ale widzę lekką pianę i się powiększa więc nie było potrzeby.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka LXXII - Ponura rzeczywistość 11,5ºBlg (28-II-2008r.)

            Dziś przelałem na cichą. Spadło do 3,7ºBlg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Zacieram sobie właśnie wareczkę i troszkę przyspałem. Otóż po przerwie już w 64-62ºC podnosiłem na 72ºC i zapomniałem wyłączyć. Obudziłem się i widze 85ºC. Dolałem więc z 5l zimnej wody i jest ok. 72ºC. Ciekaw jestem co dziś z tego wyjdzie.
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • jkocurek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.12
                • 1030

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                Zacieram sobie właśnie wareczkę i troszkę przyspałem. Otóż po przerwie już w 64-62ºC podnosiłem na 72ºC i zapomniałem wyłączyć. Obudziłem się i widze 85ºC. Dolałem więc z 5l zimnej wody i jest ok. 72ºC. Ciekaw jestem co dziś z tego wyjdzie.
                Nie masz na co czekać. Enzymów aktywnych to już raczej w zacierze nie ma. Filtruj!
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  No to czas się brać za dalszą robotę
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka LXXV - Spod Hasioka 13ºBlg (12-III-2008r.) Marcowe
                    Składniki:
                    - pilzneński 4,4 kg;
                    - monachijski 1,35 kg;
                    - caraamber 0,5kg;
                    - chmiel Marynka szyszki 07' 42 g;
                    - chmiel Lubelski szyszki 07' 15 g;
                    - gęstwa Wyeast 2007 Pilsen Lager.

                    Zacieranie:
                    - 18l wody do 56°C i słód
                    - 52°C i 15'
                    - podgrzanie na 64-62°C i 30'
                    - podgrzanie na 72-70°C i miało być 30' ale się podgrzewało i skończyło na 85°C.
                    - dolałem ok. 5l wody i było 72°C jakieś 10'-Jkocurek napisał, że nie ma sensu więc poszłem dalej.
                    - podgrzanie do 76°C filtracja

                    Filtrowanie:
                    Po 5' przerwy.

                    Wysładzanie:
                    - 10l a później po 4,5l wody

                    Chmielenie:
                    - 0' - Marynka
                    - 45' - Lubelski
                    - 60' - chłodzenie


                    Wydajność:
                    15,5°Blg i 25,5l+2l w butelce do refermentacji. Wydajność 72,2%. Dolałem więc 1,5l wody mineralnej.

                    Drożdze dodałem w 20°C. Woda kranówa.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      No i domowy browar dorobił się swojego pierwszego gadżetu-smyczy.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Warka LXX- Giełdowo trzynastka 13ºBlg (19-II-2008r.)

                        Dziś rozlane do 27 butelek 0,5l oraz dwóch beczek 5l z dodatkiem 1,5l rezerwy. Bla spadło na 3,5ºBlg.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Warka LXXIII - Urodzinowe 14,5ºBlg (04-III-2008r.)

                          Przelałem dziś na cichą fermentację. Spadło do 4,5ºBlg.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka LXXVI - Wdzięczny Duecik 12ºBlg (19-III-2008r.)

                            Pils.
                            Składniki:
                            - pilzneński 4,8 kg;
                            - carapils 0,3kg;
                            - chmiel Marynka szyszki 07' 110 g;
                            - S-23;
                            - miech irlandzki 20g.

                            Zacieranie:
                            - 20l wody do 56°C i słód
                            - 52-50°C i 30'
                            - podgrzanie na 64-62°C i 30'
                            - podgrzanie na 72-70°C i 30'
                            - podgrzanie do 75°C filtracja

                            Filtrowanie:
                            Po 5' przerwy.

                            Wysładzanie:
                            - 10l a później po 5l wody

                            Chmielenie:
                            - 0' - 70g;
                            - 45' - 25g i mech
                            - 55' - 15g i mech
                            - 60' - chłodzenie


                            Wydajność:
                            12°Blg i 24l+1,5l w butelce do refermentacji. Wydajność 62,4%. Szkoda, bo ok 1l wyleciało mi brzeczki przedniej na zol.

                            Drożdze dodałem w 22°C. Woda kranówa.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • jkocurek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.12
                              • 1030

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                              - miech irlandzki 20g.
                              A po co Ci ten worek z Irlandii, hę ?
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                                A po co Ci ten worek z Irlandii, hę ?
                                Jakoś dziwnie wyszło mętne
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X